Sex Criminals

Matt Fraction og Chip Zdarsky
Image Comics

Suzie og Jon oppdager at tiden fryser når de får orgasme, og benytter anledningen til å rane banker. (Ill.: Chip Zdarsky)
Suzie og Jon oppdager at tiden fryser når de får orgasme, og benytter anledningen til å rane banker. (Ill.: Chip Zdarsky)

Sex Criminals er noe så hyggelig som en tradisjonell kjærlighetshistorie innpakket i et feministisk syn på seksualitet.

Bibliotekaren Suzie og skuespilleren Jon møtes på fest og trives så godt i hverandres selskap at de ender opp, som man ofte gjør når man liker hverandre på fest, nakne. Frem til nå har de begge slitt med et noe uvanlig problem: hver gang de har sex og får orgasme, bokstavelig talt stopper tiden og alt liv rundt dem. Dette har så langt vært et ensomt problem, men ikke nå mer! Når de ligger sammen, stopper tiden rundt dem, men de er fortsatt årvåkne, begge to, og verden ligger dermed for deres føtter. Denne heldige oppdagelsen nytter de til å rane banker for å redde Suzies nedleggelsestruede bibliotek, så klart.

Det er likevel ikke historien i denne serien som er det beste – det er det (sjeldent) kjønnsnøytrale synet på sex. Suzies seksuelle fortid og preferanse blir ikke portrettert noe annerledes enn Jons; det er en likestilt fremstilling av unge menneskers seksualitet blottet (heh) for stereotyper og fordommer. Fortellingen er klar på at en jente kan like å ha sex like mye som en gutt uten at hun skal fortjene noe stempel av noe slag, og det er forfriskende (og altfor uvanlig).

Ms Marvel: No Normal

G. Willow Wilson og Adrian Alphona
Marvel

"My name is Kamala Khan. And I'm here to take out the trash." YEAH. (Ill.: Adrian Alphona)
«My name is Kamala Khan. And I’m here to take out the trash.» YEAH, GIRL. (Ill.: Adrian Alphona)

Ms Marvel utfordrer den stereotypiske superheltsjangeren på et nytt nivå, ved å være Kamala Khan, tenåringsjente og muslim. Kamala er den første muslimske karakteren som Marvel har gitt en egen utgivelse, og det er et friskt pust i en sjanger der kvinner ofte er til pynt (med noen gladnyheter innimellom, da!). Kamala er sterk og kul og, mer enn noe annet, realistisk (utenom superkreftene, så klart) der hun forholder seg til klassiske pubertetsproblemer i tillegg til det de religiøse foreldrene pålegger henne å gjøre. Etter at hun har oppdaget kreftene sine, bruker hun dem til å hjelpe kompisens bror, som har kommet i trøbbel med noen av Jersey Citys slemminger.

Den første boka, Ms Marvel: No Normal, er ute nå og neste bok i serien kommer 24. mars.

Priya’s Shakti

Ram Devineni, Vikas K. Menon og Dan Goldman

Priya får med seg en rekke hinduistiske guder i den altfor realistiske kampen mot kvinnehatet. (Ill.: Dan Goldman)
Priya får med seg en rekke hinduistiske guder i den altfor realistiske kampen mot kvinnehatet. (Ill.: Dan Goldman)

En annen heltinne, dog på et sørgelig realistisk nivå, er Priya fra den indiske tegneserien Priya’s Shakti. Priya opplever å bli voldtatt og deretter fordømt av familien sin. Gudinnen Parvati betrakter henne fra oven, og blir rystet over hvordan menneskeheten behandler kvinner. Hun tilkaller gudene og hjelper Priya med å lære familien og nærmiljøet om hva som er rett og galt i henhold til kvinnesyn.

Denne serien er vanskelig å lese fordi den ble laget som en reaksjon på virkelige hendelser med ekte mennesker, men desto viktigere er den. I 2012 ble en 23 år gammel kvinne gjengvoldtatt på en buss sør for Dehli i India, og døde følgelig av skadene. Det er tydelig at veien er lang å gå for at voldtekt skal slutte å være et maktvåpen og at kvinner skal betraktes som likeverdige menn.

Prosjektet om Priya ble startet for å rette fokus mot seksualisert vold og kvinners rettigheter, og det kan man lese mer om og laste ned serien her.

Bitch Planet

Kelly Sue DeConnick og Valentine de Landro
Image Comics

Forsiden av første utgave av Bitch Planet. (Illustrasjon: Valentine de Landro)
Forsiden av første utgave av Bitch Planet. (Ill.: Valentine de Landro)

I en verden lik vår lever menn og kvinner relativt harmonisk side om side – den eneste forskjellen er at vi her på jorda ikke blir sendt i fengsel for brudd på manneloven. Det blir man i Bitch Planet – man blir faktisk sendt til Bitch Planet, et fengsel for kvinner som vurderes som ubeleilige å ha på jorda, som for eksempel Marian Collins, som var frekk nok til å kjefte på mannen sin etter at han var utro. Seriens heltinne Kamau Kogo er lite fornøyd med fengselet og samfunnet, og gjør opprør mot patriarkatet med sine medfanger.

Kelly Sue DeConnick, som har skrevet historien, er ikke fremmed for å lage feministiske serier, og står bak titler som Pretty Deadly og Captain Marvel. I et intervju på New York Comic Con i 2013 proklamerte hun at hun var villig til å gjøre folk ukomfortable sånn at datteren ikke trengte å gjøre det når hun ble voksen, og i Bitch Planet utfordrer hun og de Landro stereotypiske kjønnsroller. Bak i heftene trykkes i tillegg til tegneseriene feministiske essays av ulike kvinner. Dette er det kuleste innen actionfylt feminisme akkurat nå.

Det har kommet tre numre av Bitch Planet, med to nye på vei i henholdsvis mars og april. De kan kjøpes fysisk og digitalt her.

Kvinnor ritar bara serier om mens

Liv Strömquist (red.)
Kartago

Den nakne sannhet om det kvinnelige reproduksjonssystem, satt på papiret av en rekke flotte damer fra nabolandet.
Den nakne sannhet om det kvinnelige reproduksjonssystem, satt på papiret av en rekke flotte damer fra nabolandet.

Man kommer ikke unna de forbilledlige, svenske kvinnelige serieskaperne i en artikkel om feministiske serier. Best akkurat nå er fjorårets – dessverre ikke ny nok til at den kan kalles blodferske! – antologi i regi av Liv Strömquist, Kvinnor ritar bara serier om mens.

Strömquist fortalte i et radioprogram på svensk radio i 2013 følgende historie: På en fest hun hadde vært på i begynnelsen av karrieren, hadde hun kommet i prat med en eldre tegner som sa at han hatet serier tegnet av kvinner. Da Strömquist spurte hvorfor, sa han at damer alltid skulle tegne serier om mensen. Det var jo feil, tenkte hun, men hun kunne ønske det var sant, at kvinner alltid hadde tegnet og skrevet om mensen. Etter radioprogrammet mottok hun stor respons fra andre kvinner, mange av dem serieskapere, og det resulterte altså i en antologi.

Her finnes historier om første mens, pinefull mens, slitsom PMS, eggstokksyndromer og mer til, fra tegneserieskapere som Strömquist selv, Lina Neidestam, Joanna Hellgren, Karolina Bång og Anneli Furmark. Et must om man vil oppdateres på svenske serieskapere, og samtidig lære litt om eggstokkene sine.

God lesing, og gratulerer med dagen!

P.S. En annen blodfersk utgivelse er Marta Breen, Madeleine Schultz og Jenny Jordahls F-ordet. Dette er ikke en  tegneseriebok som de ovenfor, men Jordahl tegner serien Livet blant dyrene og har gjennomillustrert boken med flere tegneserieelementer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.