Før i tiden avfeide Jens K. Styve tegneseriestriper som «vitser». Nå har Styves første forsøk i stripeformatet blitt den største suksessen hans.

Siden Dunce vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016 har serien blitt svært populær: I sommer har serien vært «ferievikar» i syv dagsaviser (se faktaboks), og den har i tillegg fast plass i bladet Lunch.

[infobox]

– Det har vært veldig gøy, men også veldig slitsomt å lage daglige striper i tillegg til en fulltidsjobb. Etter syv måneder som gjesteserie i Dagbladet kjenner jeg at jeg ikke vil stoppe nå. Serien har begynt å finne formen, og jeg vil utforske universet og stripemediet videre, sier Styve.

jensk, dunce, jens k. styve, avisstripe, stripeserier
– Helt siden 90-tallet har jeg tegnet meg selv med en spiss hatt, en dunce-cap. En sånn papirhatt som skolene brukte før når noen måtte i skammekroken, sier Styve.

Trekkes mot utfordringer

Styve hadde lenge vært skeptisk til stripeserier, men han så samtidig at det ble laget veldig gode ting i dette formatet både i Norge og internasjonalt. Kombinert med en dragning mot å gjøre ting han ikke helt mestrer, ønsket Styve å finne ut hva som skulle til for å lage bra striper. Og ikke minst: Var det noe han selv kunne få til?

– Å lage striper har blitt et forskningsprosjekt som jeg ikke har lyst til å legge fra meg. I tillegg er det et kick å fortelle noe hver eneste dag. Det blir et sett med karakterer som lever sine liv parallellt med våre egne, en herlig form for fiksjon, sier han.

jensk, dunce, jens k. styve, avisstripe, stripeserier
– Som de fleste selvbiografiske serier er serien løst basert på meg selv, iblandet en stor dose med «dikt og forbannet løgn», sier Styve.

Serien Dunce handler om en fraskilt far, hans lille sønn, og om vennskap, jobb og alle de små og store tingene i tilværelsen. Da serien slo ut 110 konkurrenter og vant Dagbladets stripekonkurranse i 2016, mente juryen at Styve hadde knekt de fleste kodene for en vellykket stripeserie.

«Serien har en herlig og kontant snert i replikkene, og en oversikt, timing og formidlingsevne som gjør at man leser i spenning fra rute til rute, fra stripe til stripe, uten å vite hva som kommer til å skje. Styve har videre på mesterlig vis lyktes med å fylle karakterene sine med et deilig, uregjerlig temperament, som skaper stor komikk,» het det i juryens begrunnelse.

Roman ble tegneseriehefter

Egentlig trodde Styve at han hadde lagt tegneserier på hyllen for godt da han lagde sin siste serie i 1999. Men da han hadde persmisjon fra jobben i 2014 for å skrive sin tredje roman, ble han plutselig sitte og tegne ruter og bobler igjen. Og han oppdaget at det var minst like gøy som før.

Styve begynte å lage små seriehefter som han solgte på nett. Etter å ha lest en artikkel om folkefinanseringsnettstedet Patreon på Empirix, bestemte Styve seg for å prøve det ut.

– Modellen ligner ganske mye på det jeg gjorde da jeg var tenåring: Jeg lagde det jeg følte for og trykket det opp i selvpubliserte hefter. Trykkeregningen er sånn omtrent finansiert av «patronene» mine, og de får selvsagt alle heftene i posten straks de er klare, sier Styve.

jensk, jens k. styve, dunce, avisstripe, stripeserier
To av hovedfigurene fra Jens K. Styves serie Dunce.

Noen av Patreon-heftene hans var enkeltstående historier, andre var bare samlinger av tegninger rundt et tema. Totalt kom det også fem selvbiografiske hefter under tittelen Jensk. Stripeserien Dunce bygde videre på disse.

Dunce med prøvetid på ett år

I midten av august fortalte Styve kollegaene sine på kulturhuset Tvibit i Tromsø at han slutter i jobben som kommunikasjonsansvarlig for å satse på Dunce på fulltid.

– Jeg har planer om å prøve dette i ett år. Om det går bra nok til at det faktisk ligner en inntekt etter denne prøvetiden, så har jeg lykkes, sier han.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.