Påsketid er krimtid, men hvorfor lese de samme oppskriftspregede krimromanene år etter år? Her er noen tips til tegneserier som holder spenningsnivået oppe mellom turene til godteriskålen.

Tungvekteren:

81nozJfA3lL
«From Hell» av Alan Moore og Eddie Campbell (ill.)
Denne mastodonten av en tegneserieroman på 572 sider er Alan Moores versjon av Jack the Ripper-mysteriet. En klassiker som også er utgangspunktet for filmen med samme navn fra 2001. Denne vil garantere spenning hele påsken igjennom.

Overraskelsen:
kill-my-mother-cover

Kill My Mother av Jules Feiffer
Da denne utkom i fjor var det til manges store, og begeistrede, overraskelse. Den gamle mesteren Jules Feiffer, kjent for sitt arbeid i blant annet The Village Voice og The New Yorker, og som forfatter og dramaturg, ga plutselig ut denne noir-tegneserien, hans første tegneserieroman, til anmelderes samstemte jubel. Historien går over et hendelsesrikt tiår i amerikansk historie, fra 1933-43, og inneholder alt en skikkelig krimhistorie må, samt en god del mer, dette er noir av rang!

Detektivseriene:

tardi-nestor-burma-11-eme-arr-1.-de-paris-affiche-edition-d-art_731016
Nestor Burma i Tardis strek.

Nestor Burma av Tardi
«Frankrikes svar på Philip Marlowe» kalles ofte den hardkokte etterforskeren Nestor Burma. Egentlig er Burma en romanfigur skapt av Léo Malet, men Jacques Tardis tegneserieversjon har blitt et eget fenomen og noen av historiene har Tardi også laget selv. Dette er klassisk hardkokt europeisk krim av en av mesterne og samtidig et must for Paris-fans, alle historiene foregår nemlig i byen, på 50-tallet.

Blacksad-BandW
Blacksad av Juan Díaz Canales og Juanjo Guarnido (ill.)
Den antropomorfe katten John Blacksad løser kriminalsaker i 1950-tallets USA, med utsøkte tegninger, spennende plots og mørk humor. Serien er skapt av to spanjoler, men tilrettelagt for det franske markedet, og første bind kom ut i 2000. Siden den gang har privatdetektiv Blacksad blitt en internasjonal suksess og til nå har det kommet ut fem bøker, to nye historier ventes i 2016.

inkalen-c3b6ppningsbild
Inkalen av Alejandro Jodorowsky og Moebius/Zoran Janjetov (ill.)
Man trenger privatdetektiver også i verdensrommet, men kanskje hadde de trengt noen bedre enn John Difool – privatdetektiv av klasse R. Difool foretrekker en sigar og et glass whiskey i badekaret fremfor å løse saker, men så en dag får han plutselig den mystiske kraften Inkalen i fanget og alt endrer seg i det han må kjempe for sin egen, og også universets, fremtid. Det er i grunn et under at denne sci-fi-klassikeren ikke har blitt filmet ennå, men ryktene sier at den danske regissøren Nicolas Winding Refn (Drive, Pusher) er i ferd med å gjøre noe med den saken.

Grøssere:

cover_reloaded_dyd__mater_morbi_by_sourbrother92-d69qudw
Dylan Dog skapt av Tiziano Sclavi
Den paranormale etterforskeren Dylan Dog (oppkalt etter den walisiske poeten Dylan Thomas) har det med å vikle seg opp i mystiske saker som vakre kvinner gir ham. I «Mater Morbi», som kom ut på svensk i fjor på Ades Media, er den vakre kvinnen derimot alle sykdommers mor, og hun har lagt sin elsk på Dylan. Den marerittaktige historien som oppstår er både smart og spennende og Mater Morbi selv vil nok bli vel mottatt av lesere som liker kvinner og/eller s&m.

gM6R0fb
Uzumaki av Junji Ito
I den fiktive byen Kurôzu-cho begynner mystiske ting å skje, folk blir hektet på spiralformen og dør på de mest forvridde måter. Tenåringsjenta Kirie Goshima blir stående i sentrum for handlingene og forsøker å finne ut av hva som skjer. Serien er mesterlig tegnet i, for det meste, sorthvitt av Junji Ito og han lider ikke av berøringsangst for creepy detaljer, bør derfor ikke leses av de svært lett visuelt nærtagende.

30Days
30 Days of Night av Steve Niles og Ben Templesmith (ill.)
Vi er i Barrow i Alaska hvor mørketiden er i ferd med å senke seg over byen. Dessverre er noen andre også i ferd med å ankomme stedet: Vampyrer som vil utnytte mørket og livnære seg på innbyggerne. Plottet, som er like enkelt som det er genialt, gjorde denne boken til en knallsuksess da den kom ut i 2002 og nå har det kommet en rekke oppfølgere samt en filmversjon fra 2007. Men det er dette som er originalen, og den er fortsatt best.

Adapsjoner:

city-of-glass_01
Ruter fra «Glassbyen» av Paul Auster og David Mazzucchelli

Paul Auster «Glassbyen» bearbeidet av Paul Karasik og David Mazzucchelli (ill.)

Mange har kalt dette den beste tegneserieadapsjonen av et litterært verk noen sinne, og det er mulig de har rett. Paul Austers mystiske og eksperimentelle detektivnovelle Glassbyen har i hvert fall blitt til en like spennende og eksperimentell tegneserie. En kveld får Daniel Quinn en telefon som er ment for «privatdetektiv Paul Auster», han blir så nysgjerrig på saken at han tar den selv, og deretter eskalerer historien, og identitet og språk og den menneskelige psyke blir problematisert.

2002 Den svarte katten

Edgar Allan Poe «Den svarte katten» bearbeidet av Steffen Kverneland

Steffen Kverneland har gjennom hele karrieren hatt en forkjærlighet for klassisk stoff, og i denne lille, men inntrykksfulle tegneserienovellen, gjenskaper han Poes berømte skrekknovelle med stor kjærlighet og omhu, selv om kjærlighet kanskje blir litt feil ord å bruke i denne sammenhengen. Kverneland har gått for en tidstro tolkning nært opp til originalen, og det er ikke noe galt med det, når utgangspunktet er så godt som her.

Sign of Four cover

Sir Arthur Conan Doyle diverse Sherlock Holmes-historier
Det engelske forlaget Self Made Hero har de siste årene satset tungt på tegneserieversjoner av klassiske verk. I deres «Crime Classics»-serie har de adaptert en rekke Sherlock Holmes-historier, blant annet The Sign of the Four, The Hound of the Baskerville og A Study in Scarlet. I. N. J. Culbard står for de fargerike illustrasjonene og

Norske:

172313-7cbe14d339c74ea7bcff9502614e9914
Da pønken kom til Lefsevika av Christopher Nielsen
Tegneserieåret startet med et brak i januar da Nielsen ga ut denne serien om den dreadsbefengte detektiven Halvor Hals som må oppklare et mord i Hold Brillans gamle band med det svingende navnet Kaillkjæft. Forvent deg hardstlående musikk og never, samt en slutt som overrasker… Hele vår anmeldelse kan leses her.

Sommeren er temmelig mørk i Kina Town. Illustrasjon: Øyvind Lauvdahl
Sommeren er temmelig mørk i Kina Town. Illustrasjon: Øyvind Lauvdahl

Kina Town av Jens K. Styve og Øyvind Lauvdahl
Barndommens somre pleide å være evigvarende og solfylte, men i Kina Town er det mørke og regn som dominerer. Thomas leker privatdetektiv, men da naboen ber ham holde et øye med kona mens han er borte blir han innlemmet i et voksenliv han ikke har bedt om å bli med i. Vi anmeldte serien i desember, (les den her) og nå ble det akkurat klart at den vil bli innkjøpt og dermed spres til bibliotek landet over.

Seks sultne menn av Bendik Kaltenborn
Seks overvektige menn stues sammen på en hytte i fjellheimen i håp om å gå ned i vekt, men så begynner de å forsvinne en etter en… En mer perfekt påskekrim er det vanskelig å finne i den norske tegneseriefloraen, og dette som var Kaltenborns debutserie ble også belønnet med Sproing-pris for beste norske serie i 2006.

For barn:

Mikke Krim 7
Mikke Krim av Disney og diverse
Hvert år til påske kommer denne pocketen ut hvor Mikke er på sitt mest Raymond Chandler’ske. Dette er klassiske detektivhistorier for barn, som ikke er alt for åpenbare heller. Et godt valg befriende fritt for virkelig ondskap og hvor man kan være temmelig sikker på at de snille vinner til slutt.

KK_omslag

Krüger og Krogh – Brennpunkt Oslo av Agdestein, Skandfer og Kabicek
Fjorårets pangsuksess er fortsatt like underholdende for folk i alle aldre, i hvert fall fra ca. 8 år. Oslo-referansene fra 60-tallet er muligens ikke det barna vil forstå mest av, men dette klassiske detektivparet har mer enn nok å by på. Tegningene er også innbydende og fulle av detaljer – akkurat slik barn elsker det. Seriens brede apell gjør at den egner seg ypperlig for høytlesning. Og det gjør nesten Erling Fossens superlativerende anmeldelse også som kan leses her.

EN KOMMENTAR

  1. Der er jo ein del ganske gode Amerikanske krim som er verdt å ta ein kikk på. Darwyn Cooke sine adapsjoner av Richard Stark (Donald Westlake) sine klassiske Parker bøker er noko av det beste som er gjort i den hardkokte genren.

    The Hunter, The Outfit, the Score og Slayground, alle raske, spanande «heist» fortellingar i ein røff 1960-tals 2-farge-stil.

    Der har vore ein oppsving i Krimgenren i teikneserier i USA det siste tiåret. Frå ambisiøse prosjekt som 100 bullets til enkeltståande utgivingar.

    David Lapham sin meir jordnære Stray Bullets er no komen ut med nye historiar, Ed Brubaker har stadig vekk nye krimseriar som Criminal og Fatale.

    Ein del av dei beste serieforfattarane i krimgenren, som Max Allan Collins, jobbar no mest i prosa-marknaden, men ein kan framleis få tak i hans Road to Perdition bøker og eldre serier med Terry Beatty som Ms Tree og Wild Dog finnast framleis på bruktmarknader, Hans Dick Tracy er å få tak i, men mest vil eg faktisk anbefale hans prosa krimbøker i Jack Starr trilogien. Inspirert av Nero Wolfe er dette ein serie der Jack Starr er ein fikser for teikneseriesyndikatet hans avdøde far grunnla og som hans sexy femme fatale av ei stemor driver, og bøkene er nøkkelromaner der Collins spinner mordmysterier ut av kjende historiske konfliktar i teikneseriane, som til dømes Siegel og Shuster saka.

    Berre nokre få forslag, dette, eg er sikker på at andre vil kome med fleire.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.