I oktober skrev vi at Regjeringen ga 2 millioner kroner ekstra til norske tegneserier i forslaget til Statsbudsjett for 2024.

Nå er SV og regjeringspartiene enige om det endelige budsjettet, og det viser seg at tegneseriengene blir doblet: I 2024 blir det satt av 4 millioner kroner til Kulturrådet for innkjøp av tegneserier til bibliotekene.

– Tegneserier er en viktig og egenartet sjanger, og som jeg har hatt mye glede av opp gjennom årene. Det er jeg stolt over at vi fikk løftet i år, og er glad for at vi nå sikrer flere tegneserier til biblioteker landet over. Tegneserier er også en viktig inngang til lesing for mange, og gir leseglede, sier Kathy Lie, SVs representant i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, i en pressemelding som er publisert på Grafill.no.

Prekær mangel på midler

Dette er penger som har vært etterlyst fra tegneseriemiljøets interesseorganisasjoner lenge. Som Grafill oppsummerer, er innkjøpsordningene for litteratur en statlig økonomisk støtteordning for norske bokutgivelser. Ordningen blir administrert av Kulturrådet, som kjøper inn eksemplarer av de fleste nye, norske skjønnlitterære bøkene for voksne, og tilsvarende bøker for barn, og fordeler disse på bibliotekene i landet.

Problemet er at det ikke har vært nok penger til å kjøpe inn selv tegneserier som holder høy kvalitet. 2022 var et bunnivå for innkjøpsordningen, da 48 prosent av de påmeldte tegneseriene ble innkjøpt.

«Slik utvalget ser det, var over 80 prosent av de påmeldte titlene kvalifisert for innkjøp hvis budsjettavsetningen var stor nok, ut fra en kvalitativ vurdering», skrev vurderingsutvalget for tegneserier i årsrapporten sin.

Fornøyd interesseforening

– Dette er en stor dag for norske tegneserieskapere, biblioteker og, ikke minst, lesere! SV har forhandlet opp tegneserieordningen på statsbudsjettet i Kulturrådet med 2 millioner på toppen av de som var foreslått i regjeringens statsbudsjett. Det betyr at det kan kjøpes inn tegneserier for 4 millioner kroner mer til hele landets biblioteker i 2024. Endelig er vi hørt! Dette har Grafill jobbet for siden vi etablerte en egen handlingsplan for tegneserieskapere og bokillustratører i 2018, og vi har fått bred støtte i hele det norske bokfeltet, sier en fornøyd daglig leder i Grafill, Lene Renneflott.

Bildet i artikkelen er hentet fra Tegneserieopprøret fra 2021, da initiativtaker Jenny Jordahl samlet over hundre tegneserieskapere til et digitalt demonstrasjonstog for tegneserieskaperes økonomiske rammer. Jordahl er også nyvalgt leder for Grafill tegneserie.

– Endelig begynner budsjettet å komme i takt med antall utgivelser. Dette vil utvilsomt vekke leselyst hos mange, både store og små. Vi takker for støtten og tilliten, og gleder oss til å lage enda flere gode tegneserier, som nå kommer til å nå ut til enda flere lesere, sier hun i pressemeldingen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.