«Årets tegneserie» ble forrige torsdag lansert av Serieteket-Deichmanske bibliotek Grünerløkka, bokhandelen Tronsmo og Grafill, norsk organisasjon for visuell kommunikasjon. Prisen på 30.000 kroner skal gå til en norsk tegneserieskaper som i løpet av året som har gått har utmerket seg på et høyt faglig nivå.

Berit Petersheim, leder av Serieteket og tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo, forteller at det har vært snakk om å lage en ny tegneseriepris en stund allerede.

–Serieteket, OCX og Tronsmo har diskutert det i noen år, men det har ikke blitt realisert før nå, sier hun. Den første prisutdelingen vil finne sted under årets OCX som finner sted 10. og 11. juni.

Ikke enkeltstående

Hva gjelder tegneseriepriser her til lands, finnes det allerede flere. Kulturdepartementet deler ut pris for beste tegneserie for barn og unge og i tillegg finnes Sproingprisen og Splattprisen, som begge deles ut av Norsk Tegneserieforum, NTF. Førstnevnte ble delt ut for første gang i 1987, sistnevnte debuterte i fjor.

Petersheim understreker at disse prisene er gode, men at hun og samarbeidspartnerne ville introdusere en ny pengepris, gitt fra institusjoner innad i tegneseriemiljøet. De vil gi serieskapere en sjanse til å arbeide utelukkende med tegneserier, siden mange må livnære seg med andre jobber ved siden av.

–Det viktigste med en slik pris er at tegneserieskapere får en god pengesum i tillegg til heder og ære, sier hun.

Petersheim sier de vil bidra til at gode tegneserieskapere skal få fortsette med å lage nettopp tegneserier.

–Vi ønsker å løfte bevisstheten rundt viktigheten av faglig gode serier. Å lage tegneserier er tidkrevende arbeid og vi ønsker å sette pris på de som utfører dette på mesterlig vis.

Klare kriterier

For å bli kvalifisert til «Årets tegneserie 2016» må utgivelsen være publisert mellom 1. januar 2015 og 31. mars 2016. Det må være en selvstendig utgivelse, men kan være for barn, ungdom eller voksne. Juryen oppfordrer forlag til å sende inn nominasjoner, men vil også selv hente inn utgivelser de mener er sentrale.

Til sammenligning blir Sproingprisen utdelt på grunnlag av en NTF-jury og medlemmer av forumet, og Splattprisen ble i år avgjort via nominasjoner og avstemning på nett.

Ønsker ny pris velkommen

Trond Sätre er redaktør for nettstedet Serienett og leder i Sproingpris-juryen. Han håper den nye prisen vil skape mer oppmerksomhet og interesse rundt tegneseriemediet.

–En pengepremie knyttet til prisen vil dessuten gi den mer tyngde, mener han.

–Tittelen «Årets tegneserie» er ganske generell, men jeg håper prisen får et mer spesifikt navn etter hvert.

Petersheim sier at navnet har vært noe av det mest tidkrevende når det gjelder arbeidet med prisen og at når man ikke blir enige, må man finne det enkleste som funker.

–Jeg kan skjønne om folk synes «Årets tegneserie» ikke er det mest kreative, men det er dekkende for hva prisen er, sier hun og legger til at prisen godt kan tenkes å vokse med årene.

–Vi regner dette som en god start, sier hun. –30.000 er ikke en kjempesum, men målet er å øke den allerede til neste år.

Fristen for å sende inn påmeldinger til «Årets tegneserie» er 29. april. Spørsmål kan rettes til Serieteket, Deichmanske bibliotek Grünerløkka.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.