Hva er Draft for en festival? Hvem er dere som står bak?

Draft er en ny tegneseriefestival i Bergen, med en intensjon om å få flere til å bli interessert i tegneserier. Vi ønsker å fokusere på nasjonale og internasjonale tegneserier vi mener har sterke kunstneriske og litterære kvaliteter.

Draft blir arrangert av tegneserieskaperne/illustratørene Fredrik Rysjedal og Åge H. Peterson, designer Ann-Kristin Stølan, og medarrangør/bibliotekar Per Vold fra Bergen offentlige bibliotek. Festivalen er initiert av Bergen Zines og får støtte fra Bergen offentlige bibliotek, Bergen kommune, Norsk kulturråd og Grafill. Bergen Zines er en organisasjon som jobber for å fremme «small press» og kunstpublikasjoner og de står bak jevnlige fanzine-kvelder i Bergen, i tillegg til å arrangere Bergen Art Book Fair for fjerde år på rad nå i høst.

Det begynner å bli en del tegneseriefestivaler i Norge nå. Hvordan er Draft annerledes fra det eksisterende tilbudet?[infobox] 

Vi har selv gledet oss stort over eksisterende og de nye tilskuddene på festivalfronten de siste årene. Vi vil hevde at kunnskapen om tegneserie i den generelle norske husholdningen er ganske smal og at det ikke kan bli for mange arrangementer som viser frem bredde og kvaliteter i tegneseriemediet.

Bergen bader i et vell av musikk og kulturfestivaler, men vi synes det er plass til en ekstra tegneseriefestival. Hvis vi sammenlikner oss med Raptus, som har et stort og omfattende fokus, vil vi nok være betydelig mindre, og mer spisset. Vi tenker spesielt på å fremme mer alternative serier som ikke når ut til nordmenn i like stor grad som tradisjonelle serier innen spenning, superhelter og humorstriper gjør.

Hva skal skje under festivalen? Hva kan publikum forvente seg? 

Det blir en opplevelsesorientert tegneseriefestival med høytopplesning fra aktuelle tegneserier akkompagnert med livemusikk, for eksempel Sigbjørn Apeland på trekkspill og Øyvind Skarbø på trommer. Det vil bli tegneduell, bokutstilling med bibliotekets utlånstilbud av tegneserier og et panel med inviterte gjester.

I vårt nyoppussede Pamflett galleri for kunst, design, illustrasjon og tegneserier i Magnus Barfotsgate, huser vi også en kunstutstilling med arbeid av kunstner Håkon Holm-Olsen. Dette blir en forlengelse av tilbudet til Draft, hvor publikum kan få oppleve collagebasert kunst med narrativt sekvensielle kvaliteter. Vi setter også opp en tegneseriekino i biblioteket som vi håper blir starten på noe som kan vokse videre: En arena hvor tegneserieskapere som jobber digitalt innenfor motion-comics kan få vist arbeidet sitt. Draft vil også tilby utendørs markedsplass (mai er Bergens fineste måned!) mellom biblioteket og Bergen Bystasjon, hvor publikum og forbipasserende får muligheten til møte utøvende serieskapere. Om det blir paraplyvær, flyttes markedet inn på bibliotek.

Hvilke gjester har dere invitert og hvordan har dere valgt dem ut? 

På Draft vil folk få møte Will Morris fra Skottland som skal lese høyt fra sin tegneserienovelle The Silver Darlings. Sharmila Banerjee kommer også, og Anders N. Kvammen kommer med sin blodferske utgivelse Ungdomsskolen. Disse tre skal være med på fredagskveldens panel og de vil også være tilstede på markedsplassen dagen etter, sammen med bl.a. Jippi, Anja Dahle Øverbye og lokale aktører som Kim Holm, Kay Arne Kirkebø og Überpress.

Festivalen har blitt unnfanget på ganske kort tid og vi er veldig fornøyde med dem som faktisk har hatt anledning til å komme på ganske kort varsel! I vår søken etter gjester har vi jobbet for en sunn balanse av både damer og herrer. Valgene er også selvfølgelig basert på tegneserieskapere vi selv lar oss inspirere av, og en sammensetning av inviterte som representerer en bredde i opphav, uttrykk og fortellerstemme. Vi håper utvalget av gjester kan gi publikum et inntrykk av ulike perspektiv på tegneserier.

Er Draft et engangsprosjekt eller blir det flere festivaler?

Draft 2016 blir vår pilotfestival, med en visjon om at den får et langt liv med påfølgende Draft 2017, 2018, osv. Ting vi ikke får gjennomført i år, pluss erfaringer fra nå i mai, blir tatt med videre til neste år. Vi har allerede dialoger gående med spennende tegneserieskapere fra Norge og utland som ikke kunne komme denne gangen, men som ønsker å delta neste år.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.