Prisen for Årets tegneserie ble opprettet i 2016 av Serieteket (Deichmanske bibliotek Grünerløkka), Tronsmo bokhandel og Grafill (norsk organisasjon for visuell kommunikasjon.
Berit Petersheim, leder av Serieteket og tegneseriefestivalen Oslo Comics Expo, fortalte da til Empirix:
– Vi ville introdusere en ny pengepris, gitt fra institusjoner innad i tegneseriemiljøet. Prisen vil gi serieskapere en sjanse til å arbeide utelukkende med tegneserier, siden mange må livnære seg med andre jobber ved siden av.
Prisen i 2016 gikk til Anja Dahle Øverbyes Hundedagar. Empirix sendte live fra utdelingen, som du kan se i opptak her.
Ifølge juryen, som består av Eivor Vindenes, Terje Thorsen og Berit Petersheim, preges årets fem nominerte av skyhøy kvalitet og bredt sjangerspenn.
[infobox]
Her er juryens omtale av de nominerte bøkene:
Grosz av Lars Fiske
En tegneserie hvor alt unødig er skrellet bort og det som står igjen er absolutt nødvendig. Lars Fiske får det hele til å se så uanstrengt ut selv om det uten tvil ligger rikelig med anstrengelser bak. Serieskaperen sammenfører utrykk som danner et nytt og EGET utrykk. Grosz er sjeldent energisk OG presist utført, en tegneserie som er REN tegneserie, helstøpt og håndverkmessig mesterlig gjennomført.
Mellom planeter av Sigbjørn Lilleeng
Mellom planeter er et mellommenneskelig drama som foregår i det ytre rom. Til tross for at tegneserien fremstår i et science fiction-univers er realismen svært tilstedeværende. Lilleeng har evnet å skape troverdige karakterer man intenst håper skal få møte lysere tider. Mellom planeter oser av særdeles godt håndverk, og Sigbjørn Lilleeng demonstrerer at han er en av Norges aller dyktigste tegneserieskapere. Lilleeng står aldri på stedet hvil. Etter endt utgivelse ser han fremover, og man kan alltid se en tydelig progresjon både tegneteknisk og i manus i neste utgivelse.
Moderator av Flu Hartberg
Moderator er umiskjennelig Fluesk i utrykket, en voksen og modig serie som tør. Som tør å være barnslig der det trengs, som tør å ta i, og tør å slippe fram medfølelse. Moderator forteller deg noe du trodde du visste, men på en ny og helt egen måte. Serien er politisk uten å ty til pekefingerretorikk eller varseltrekanter og Hartbergs humoristiske sans glitrer ved sitt nærvær, noe som gjør lesingen til en oppløftende og berikende opplevelse.
I’m a Girl, It’s Fantastic av Ida Neverdahl
I I’m a girl, it’s fantastic dras leserne inn i et umiskjennelig neverdahlsk univers der fantasi og virkelighet glir sømløst og lekent sammen. Samlingens fire historier viser fram serieskaperens stilsikre strek og fargepalett, og peker på Neverdahl som en av landets mest spennende serieskapere. Samlingens såre, rare og fine historier om å være jente i verden, er gitt en morsom, leken, ja tidvis brutal og elegant form som er en fryd for øyet.
Ungdomsskolen av Anders N. Kvammen
Allerede som debutant har Kvammen med Ungdomsskolen mottatt en rekke prestisjefulle priser og prisnominasjoner. Som tittelen lover, er det nettopp ungdomsskolens tre for noen og enhver lange og krevende år som er rammehistorien – utenforskap og tap skildres varmt og finstemt. Serien er trist og melankolsk, men Kvammen holder seg unna det melodramatiske både i form og innhold. Tegne- og fortellerstilen inviterer leseren til medskaping og gjenkjennelse, og den litt rufsete men likevel stilsikre og poetiske streken formidler historiens tematikk godt.