Den 43. tegneseriefestivalen i Angoulême fikk en noe uheldig start i år da det ble klart at juryen hadde nominert tretti menn og ingen (0!) kvinner til årets ærespris (Le Grand Prix). Reaksjonene lot ikke vente på seg, og det ble ikke bedre da festivalens ledelse forsvarte avgjørelsen med at det ikke hang mange kvinner i Louvre heller og at de ikke kunne endre historien. Les mer her. (Men hva med å være progressive og gi et positivt signal til kvinnelige serieskapere der ute? Å nei da!)[infobox]
angouleme43

Riad Sattouf, som vant prisen for årets beste bok i fjor, Fremtidens araber (les vår anmeldelse her) gikk raskt ut på sin Facebookside og sa han trakk seg fra nominasjonen. Deretter fulgte en rekke av verdens fremste serieskapere, som Daniel Clowes, Chris Ware og Charles Burns etter. Skandalen var et faktum og festivalen ble avslørt som en temmelig bakstreversk mannsbastion. Men den pinlige affæren har nok også vært godt for noe, for sjelden har fokuset på kvinnelige serieskapere vært større.

I går ettermiddag ble det så klart hvem som vant årets ærespris, det ble belgiske Hermann Huppen, bedre kjent som bare Hermann og for serien Jeremiah. Ingen kvinne, altså, men Claire Wendling, som hadde blitt nominert på en ny kortliste sammen med Alan Moore og Hermann hadde uansett sagt hun ikke ville motta prisen. Moore vil heller ikke takke ja til noen priser så avgjørelsen var ikke akkurat kjempeoverraskende. Men vi gratulerer Hermann, som nå vil tegne neste års festivalplakat og få en stor utstilling på neste års festival.
10kurdyEtJeremiahNueDansMarais1_24062007_231205

Årets høydepunkter

Men tilbake til årets festival! Det er som vanlig en rekke spennende utstillinger, panel og stands å oppdage,
og her er noen av høydepunktene:
Katsuhiro Otomo-utstilling
Hugo Pratt-utstilling
Lucky Luke-utstilling
Jippi og No Comprendo Press årlige akevitt-party!

I tillegg er det alltid en rekke mindre kjente utstillinger som står for de mest interessante opplevelsene, samt møter med noen av verdens største tegneserieskapere. Følg oss her og på Facebook og Twitter (@empirixmag) for hyppige oppdateringer.
Nå drar vi på utstilling!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.