Han forårsaket en litteraturhus-epidemi i Norge, nå vil forhåpentligvis bibliotekenes popularitet bli like smittende. I stillingen som ny sjef for Nasjonalbiblioteket blir Sira Myhre nemlig sjef for alle Norges biblioteker og alle tegneseriefans har grunn til å glede seg over akkurat det, for Sira Myhre er ikke bare opptatt av litteratur, han er også tidenes mest tegneseriekompetente nasjonalbibliotekar.

La oss begynne med det grunnleggende: Hvorfor liker du å lese tegneserier og hva er det med tegneseriemediet som fascinerer deg?

Jeg har alltid lest tegneserier, jeg er vokst opp med dem, alt fra Donald til Milo Manara. Jeg stiller like lite spørsmål med hvorfor jeg liker tegneserier som jeg gjør om hvorfor jeg ser film, hører musikk eller leser bøker. Fordi jeg liker det, holder lenge. Så er det ulike begrunnelser og ulike fascinasjoner ved hver tegneserie, akkurat som enhver bok eller film har sin egen begrunnelse

[infobox]Er det noen serier eller tegnere du er spesielt begeistret for, og i så fall hvorfor?

Jeg er ikke en intellektuell tegneserieleser. Jeg leser ikke for å bli klok, eller bevise at tegneseriene er vel så gode som fjernsyn, avis, tidskrift eller bok til å avdekke nyheter eller analysere verden. Jeg leser tegneserier fordi jeg liker å bli underholdt og fortalt historier, i kombinasjonen av tekst og bilde.

Castle Waiting. Illustrasjon: Linda Medley
Castle Waiting. Illustrasjon: Linda Medley

For tida er jeg begeistra for, i tilfeldig rekkefølge: Blacksad, Fables og Castle Waiting. Av klassikerne liker jeg godt Hugo Pratt, Asterix, Will Eisner og veldig mye annet. Veldig tradd, med andre ord. Og så syns jeg Steffen Kverneland og Lars Fiskes Kanon og Olaf G er fantastisk, jeg liker Christopher Nielsen, og syns det er utriolig kult at vi har så mange gode stripetegnere etter Pondus. Men noe jeg savner blant norske serier er lengre fortellinger som ikke handler om tegneren sjøl. Et episk element, om du vil.

Du kjenner jo godt til litteratureverdenen, hvordan kan norske serieskapere få mer gjennomslag og publisitet rundt sitt virke, har de noe å lære fra andre kunstnerfelt der?

Jeg har veldig stor tro på det å lage et bra produkt, og veldig liten tro på det å snakke om hvorfor produktet eller kunstverket eller kunstformen ikke får nok oppmerksomhet. Mitt råd er ti års forbud mot å snakke om hva tegneserier er, bør kategoriseres som, eller hvor lite eller mye oppmerksomhet tegneserier av forskjellige sorter får, og heller bruke alle krefter på å lage og promotere gode serier. Frode Øverli snakka ikke Pondus inn i Europas aviser.

Kan du nevne en serie som har gjort spesielt sterkt inntrykk på deg, og hvorfor gjorde den det?

Kan jeg det? Asterix hos Britene kanskje, det var første gang jeg forsto undertekst tror jeg. Og Cerebus, som var helt fantastisk fram til han tegneren begynte å insistere på være eksistensialist. Alt for mange tegneserieforfattere insisterer forresten på det. Og Frank Millers Batman! Den åpna ei dør som har stått åpen i tegneserieverden siden, mellom det såkalt seriøse og det underholdende. Eller noe sånt.

asterixbatman
Til venstre: Asterix hos britene. © Goscinny & Uderzo.
Til høyre: The Dark Knight Returns. Illustrasjon: Frank Miller, © DC Comics, Inc.

Du går nå fra jobben som sjef på Litteraturhuset til å bli ny Nasjonalbibliotekar, hvordan tenker du at du kan være med på å fremme tegneserienes posisjon i Norge gjennom denne stillingen?

Jeg har bestemt meg for å ikke snakke om hva vi skal gjøre helt konkret på Nasjonalbiblioteket før jeg faktisk har begynt, det skjer først 1. november. Det er 430 andre jeg skal jobbe sammen med der, og det er nok en god idé å snakke litt med dem først. Men tegneserier er en del av det vi samler på og forvalter, og British Library har akkurat nå en fantastisk tegneserieutstilling. Så er det sagt.

Hvis du skulle vært en tegneseriekarakter, hvilken ville du ha vært og hvorfor?

Fetter Anton sjølsagt, sier ikke det seg sjøl?

Illustrasjon: Carl Barks. © Walt Disney Company.
Illustrasjon: Carl Barks. © Walt Disney Company.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.