
Svensken og dansken
Fredrik Strömberg og Felix Kühn Ravn holder deg oppdatert på tegneseriefeltet i Sverige og Danmark.
Svenske Bild & Bubbla er verdens nest eldste tidsskrift om tegneserier. Nederlandske Stripschrift ble startet våren 1968, et halvår før oss, noe som naturligvis er frustrerende. Det hadde jo vært gøy å kunne skryte av at vi er eldst i verden, men som det klassiske reklameslagordet lyder: «We try harder!»
Jeg har vært sjefredaktør for Bild & Bubbla siden 1997, hvilket i seg selv er lenge. I dagens raskt omskiftelige, endringsorienterte kultur føles det som en veritabel evighet. På den andre siden ble Bild & Bubbla startet samme år som jeg ble født, så det føles helt naturlig at vi nå har ferdes sammen i snart 30 år.

For det meste er reaksjonene på et nytt nummer av Bild & Bubbla positive. Iblant blir folk litt sinte på negative anmeldelser eller på feil som har sneket seg inn, men oftest er det bare glade miner. Den verste reaksjonen jeg har opplevd var da vi skrev om den svenske serieskaperen Johan Wanloo i et nummer som ble gitt ut i anledning Bokmessen i Göteborg – det store samlingspunktet for hele den svenske seriebransjen, og forøvrig Wanloos hjemby. Den storvokste Wanloo tårnet over meg på messegulvet og brølte at vi hadde kalt ham en stygg ting i tidsskriftet. Det viste seg at en person som kjenner Wanloo hadde brukt et kallenavn fra barndommen hans i et intervju i bladet – og vi hadde antatt at det var en etablert, kjærlig brukt betegnelse dem imellom …
Vel, Bild & Bubbla er i praksis det eneste tidsskriftet om tegneserier i Sverige, og det forplikter. Å lage et tidsskrift som er ment å representere en hel kunstform innebærer å hele tiden forsøke å holde fingeren på pulsen til serieverdenen. Tidsskriftet må speile både samtiden og bredden til feltet. Tegneseriekunsten utvikles og det skjer ting hele tiden: nye formater, nye publiseringsplattformer, nye sjangre – og ikke minst nye serieskapere med nye perspektiver. Det gjelder å ikke bli fanget i gamle spor, men å være åpen for nye inntrykk. Innføringen av denne spalten, med perspektiver fra nabolandene Danmark og Sverige, viser at Empirix tenker i lignende baner.
Det har også vært viktig for meg å ha et langsiktig perspektiv, både for utgivelser og for innhold. Hvert nummer av Bild & Bubbla skal være interessant, faktaspekket og underholdende, men det er også et mål at en årgang skal speile året som har gått gjennom dekning av ulike seriekulturer, sjangre, geografiske områder og publiseringsplattformer.
Jeg tenker på Bild & Bubbla som et levende tidsdokument, et oppslagsverk over seriekunstens utvikling, en overflod av informasjon for kommende generasjoner serieforskere å dykke ned i. Kanskje er det mine snart tre tiår ved roret som spøker her, men jeg mener virkelig at vi som gir ut tidsskrifter som Bild & Bubbla og Empirix er med på å skrive tegneserienes historie. Vi sørger for at intervjuer gjennomføres, anmeldelser skrives og artikler føres i pennen, og med det følger et ansvar for å følge med på kunstformen i alle dens aspekter.





Med denne langsiktige tankegangen i mente har det vært viktig for meg å etablere noe som fungerer og holde fast ved det; ikke gjøre endringer for endringens skyld, men la leserne venne seg til den formen som informasjonen presenteres i. I løpet av min lange tid på tidsskriftet har vi i praksis bare byttet form tre ganger. Sist var for ti år siden, da vi gikk over til et stort, glossy magasinformat med god trykkvalitet og mange, store bilder, i motsetning til den hektiske internett-samtalen om serier. Denne formen har fungert godt, men for et par år siden var det på tide å tenke nytt igjen. Et kulturtidsskrift som ikke fornyer seg, risikerer å stagnere og dø. Jeg er fullt klar over at jeg har sittet lenge på min post og vil ikke bli for komfortabel mens jeg lener meg tilbake og bare lar alt rulle videre. Nei, det var rett og slett på tide å begynne å stille spørsmål ved alt igjen.
Etter mer enn et år med diskusjoner, ulike designforslag og drøfting av alle mulige varianter av form og innhold, er det første nummeret med nye design ute. Vi har gått ned i format, men opp i antall sider for at det skal være minst like mye å lese. Vi har også byttet papir til en kvalitet med mer taktil følelse. Tanken har vært å skape et mindre, mer boklignende tidsskrift, et tidsskrift som er appetittvekkende designet, behagelig å holde i, og naturligvis tiltalende å lese.
Selve designen har serieskaperen og formgiveren Nicolas Krizan utviklet i samarbeid med redaksjonen. Krizan har vært involvert i Bild & Bubbla siden 1980-tallet, da han blant annet designet logoen for foreningen Seriefrämjandet, som altså er de som gir ut Bild & Bubbla.
Nå sitter jeg her med det nye nummeret i hånden, og innser at det naturligvis finnes mye som fortsatt kan gjøres bedre. Men alt i alt er jeg fornøyd. Nummeret føles solid og er fullt av artikler, intervjuer og anmeldelser som speiler dagens seriekulturer.
Ikke så lite stolt valgte jeg derfor å skryte litt på nett, og påpekte at Bild & Bubbla kanskje ikke er verdens eldste tidsskrift om tegneserier, men at jeg personlig faktisk har sittet som sjefredaktør helt siden 1997.
Før det var gått mange minuttene hadde Stripschrifts redaktør kommentert at han har sittet i sin stilling siden 1991.
[Hovedillustrasjonen er laget av Hanna Strömberg, og viser den gamle redaksjonen med Fredrik Strömberg flankert av Christian Kindblad og Jakob Hallin]