Anmeldelse

Naken
Anja Dahle Øverbye (red.)
Blokk forlag, 2021

Snart presser vi luften ut av badelekene og klatrer opp fra bryggen for siste gang. Vi pakker bort badetøyet og henter frem hverdagen, vekkerklokkene, langbuksene, sokkene, jakkene, matpakkene, møtekalendere og drømmen om neste sommerferie. 

Det samme skjer hvert år: nordmenn endrer forholdet til kroppen kollektivt idet gradestokken nærmer seg 20. I et øyeblikk eller to utsetter vi hverandre for kropper i alle størrelser og former. Vi utsettes for våre egne kropper også. Nuppete overarmer, solbrente skuldre og føtter fulle av gnagsår, hår klebrig av all saltvannet. 

Tiden før og etter sommeren gjemmer vi her i nord kroppene våre i ullgensere, tykke jakker og fôrede sko. Resten av året drikker vi varme drikker under pledd på sofaen. 

Været og klimaet påvirker hvordan vi lever med oss selv og verden rundt oss.

Ane Barstad Solvang i Naken.

Farvel til det digitale livet

Noe nytt skjedde før denne sommeren. Samfunnet tok noen musesteg mot gjenåpning. Vi har levd livene våre digitalt i noe som føles som en evighet. Øynene våre har vært festet på en skjerm uansett om vi har vært på hjemmekontor, hjemmeskole, eller bare hjemme.

Det digitale livet er mer iscenesatt, planlagt og forskjønnet enn det virkelige livet. Når sommeren kom denne gangen var det mer enn bare den som kom. Det var også vi som kom for å være sammen, ute med andre mennesker. Dette er et øyeblikk som er verdt å dvele ved. Blokk-antologien Naken kan være et godt utgangspunkt.

Alle bidragsytere har tatt utgangspunkt i ordet «naken». Naken i alle sine former. Blokk forlag har invitert svært forskjellige kunstnere til å bidra. Bidragene er i hovedsak tegneserier, med innslag av tekst, foto og illustrasjon. Antologien er eklektisk og utforskende i uttrykket, og unngår å havne i ett estetisk spor. 

Flere av bidragene bearbeider temaet naken kun på en indirekte og fabulerende måte, som Sara Lundbergs absurde og komiske bidrag der to fektere gjennomgår en transformasjon av de sjeldne. Det samme gjelder Mari Johanne Nilsens bidrag, hvor hun blander stilarter og tar leseren med inn i et surrealistisk univers der bestefarens heltemodige bidrag under krigen blir en målestokk for hennes eget liv.

Nora Dåsnes i Naken

Den nakne historien

Antologien er på sitt beste i bidragene som takler temaet direkte. Anna Fiske bidrar med en sterk, selvbiografisk tegneserie om hvordan kunsten ble hennes vei inn i seg selv og ut i samfunnet. Fiske har en særegen evne til å fremstille universelle temaer på en naivistisk måte uten å miste det lekne og underfundige som hun tryller frem igjen og igjen i sine tegneserier.

Tharaniga Rajah bidrar med en tekst som beskriver det indre livet til to svært forskjellige men like fullt ensomme mennesker. Styrken i teksten ligger hvordan Rajah gir karakterene sine en stemme ved å beskrive deres drømmer og fantasier. 

Mette Hellenes i Naken.

Tilværelsens snodighet

Antologien tilbyr også komiske og surrealistiske arbeid. Hva ville en norsk antologi med temaet nakenhet være uten bidrag fra Mette Hellenes og Ane Barstad Solvang

I kjent stil er Hellenes direkte. Beskrivelsen «usminket» vil være en fornærmelse i universet Kebbelife, der damene tusler rundt i tigerstaden og kommenterer det meste på en selvsagt og like fullt ukonvensjonell måte.

Ane Barstad Solvangs bidrag er et bisart dikt på rim, der hun har iscenesatt seg selv som en cowgirl som drar på en svømmetur i beruset tilstand. Akvarellene transformeres underveis i fortellingen fra å være relativt beskrivende til å flyte over i ekspressive, maleriske, abstrakte vidunderligheter. Få evner å balansere det urovekkende i tilværelsen med den humoristiske, snodige måten som Barstad Solvang mestrer i sine bilder.

På hvilken måte kan temaet nakenhet være aktuelt i 2021? Det siste tiåret har kulturelt sett bestått i en fremvekst av virkelighetslitteratur og mer generelt en fiksjonalisering av biografisk materiale. Ved hjelp av sosiale medier kan man få direkte tilgang på andre menneskers liv, der autentisitet og åpenhet gir flere følgere. 

Antologien viser at nakenhet i hvordan vi forteller hvem vi er på innsiden og utsiden påvirkes av tiden vi lever i. Hva vi ikke ser og det vi skjuler avhenger av tiden rundt oss. 

Nå beveger vi oss sakte ut av en tid preget av sosial distanse. Hvordan nærmer vi oss nakenheten da? Hvis denne sommeren har vist oss noe, så tror jeg samfunnet ønsker seg en mer åpen, sårbar, ærlig og direkte nakenhet.

Bidragsyterne i Naken er: Nora Dåsnes, Ane Barstad Solvang, Sindre Goksøyr, Hedvig Haugerud, Anna Fiske, Mette Hellenes, Lene Ask, Sara Lundberg, Maria Lillebo Aavatsmark, Herman Enkerud/Mari Nilsen, Pernille Bruvik Westberg, Tharaniga Rajah, Håkon Fagerås. Bildet i toppen er fra Ane Barstad Solvangs bidrag.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.