September

Denne måneden oppsummerer Bendik Kaltenborn karrieren sin som illustratør så langt. Boken Tegning, form og farge (No Comprendo Press) inneholder et utvalg illustrasjoner og tegninger Dongery-alumnen har produsert de ti siste årene, med løpende kommentarer fra Kaltenborn selv. Dette burde bli interessant, siden Kaltenborn har illustrert for alle fra The New Yorker, The New York Times, The Washington Post, Det Andre Teatret og Todd Terje til kultserien Rick and Morty. Boken gis ut i forbindelse med utstillingen ved samme navn som åpner på Grafill i Oslo 8. september.

For stripe-entusiaster kommer både Pondus og Tegnehanne med nye samlinger denne måneden, begge fra Egmont. Om du ikke har fulgt med, er boksamlinger med Lunch, Nemi, Riskhospitalet og Storefri allerede ute på samme forlag.

Høstens tegneserier 2017
Tegnehanne er en av en mengde stripesamlinger som kommer i bokform i høst.

Det kommer et nytt Sprint-album i høst! Vi er flere (vel, i alle fall én) i Empirix-redaksjonen som har påpekt at spesialhistoriene i Sprint-serien er mye bedre enn de «offisielle» utgivelsene. Hittil har disse bare vært tilgjengelig på dansk, men Operasjon Flaggermus av Schwartz og Yann kommer nå endelig på norsk. I denne historien kjemper pikkoloen Sprint mot nazistene på det okkuperte Moustique Hotel, mens Kvikk lever livet som jazzhipster.

Høstens tegneserier 2017
Sprint slåss mot nazistene i Operasjon Flaggermus, som kommer på norsk i september.

Siste uken i september kommer tredje bind av franske Riad Sattoufs Fremtidens araber på Minuskel forlag. Den selvbiografiske serien har tidligere fulgt oppveksten til Sattouf i Libya under Muammar Gaddafi og Syria under Hafez al-Assad. Noe sier oss at livet hans ikke blir enklere med det første.

Samme forlag, samme tid: Minuskel gir også ut syvende bind av Corto Maltese: Sibir i september. Forlaget gjenutgir den klassiske serien til Hugo Pratt ikke kronologisk etter utgivelsesår, men kronologisk etter hovedpersonens biografi. Du kan lese Empirix-anmeldelsene av de første albumene her og her.

I midten av måneden kommer Flu Hartberg med en ny samling av Fagprat, som går daglig i Dagbladet. Fagprat: Utenfor boksen blir gitt ut av Cappelen Damm, som bedyrer at serien høster lovord fra såvel vanlige lesere som fra kultureliten.

Høstens tegneserier 2017
Fagprat av Flu Hartberg.

Hilda og trollet er en oversettelse av Luke Pearsons kultserie for yngre lesere, og kommer på Cappelen Damm. Hilda er en blåhåret Alice i Eventyrland som snubler borti alt fra midnattskjemper til sjøsjeler. Når Hilda en dag kommer over en mystisk, troll-formet stein, blir alt det merkelige enda merkeligere. Skal vi tro Cappelen, i alle fall.

Samme forlag gir også ut en oversettelse av Mariko og Jillian Tamakis This One Summer, med den norske tittelen Den sommeren. Cappelen Damm lover en prisbelønt tegneserieroman som er «en vakker, hjerteskjærende, mørk og håpefull historie om jenter og ungdomstid.»

Oktober

Magikon forlag tar en pause fra kinesiske bokmesser for å gi ut Spore med tekst av forfatter Mette Karlsvik og tegninger av bergensbaserte Tord Torpe. Vi vet ikke så mye mer om denne annet enn at det er en tegneserie for voksne.

I sin forrige bok lekte Øyvind Torseter med folkeeventyret. I Mulysses tar han for seg det storslagne eventyret til sjøs, i den mest omfattende boken om figuren Mulegutten så langt. Forlaget Cappelen Damm lover at sjangerleken går hånd i hånd med en god heltefortelling, og historien fortelles med snakkebobler i kombinasjon med korte tekster i jeg-person. Vi har også besøkt tegnebordet til Torseter underveis i prosessen.

Høstens tegneserier 2017
Mulysses er den mest ambisiøse fortellingen om Mulegutten til nå, lover Øyvind Torseter.

I midten av måneden kommer Trær jeg har møtt av Anna Fiske ut på No Comprendo. Dette blir beskrevet som en grenseoverskridende billedbok for voksne, og vi sakser villig fra forlaget: Kastanjetreet på gårdsplassen, det høye, svære, stolte, bjørketreet med lange svingende armer, sørgepilen, og treet med en stamme sort som kull — dette er noen av trærne i Anna Fiskes liv. Og så alle furutrærne: i barndommens hage, ved havet der de er formet av salt kuling, på fjellet, i hagen i det nye landet — man må nemlig alltid ha et furutre i livet.

Et nytt halvår, en ny temabasert antologi fra det bergensbaserte forlaget Überpress. I høst er det ÜberSuperhelt som står på programmet, og forlagssjef Are Edvardsen lover en antologi om hva som ville skjedd om vi virkelig hadde hatt superhelter i Norge, fra Vadsø i Finmark til kaffebaren på Grünerløkka. Ville de reddet dagen eller ville vi trengt å bli reddet fra dem?

Samme forlag gir ut antologien Bergen 24H 2017. Stort sett er det Oslo som har dominert med 24-timers-tegneserier, men den 9. september arrangeres et lignende arrangement i butikken Blekk i Lille Øvregaten 12 i Bergen. Antologien skal samle alle serieskaperne som klarer å få ferdig en 24-timers tegneserie på 24 timer den dagen.

Fra Aschehoug kommer Magnhild Winsnes’ Hysj, en tegneserie som skal skildre overgangen fra barn til ungdom med stor humor og dypt alvor. Forlaget lover at Winsnes har en egen evne til å fortelle historier med bilder, og at Hysj er en grafisk roman som setter spor. Vi gleder oss.

Høstens tegneserier 2017
Hysj av Magnhild Winsnes.

Den 25. oktober, på hundreårsdagen for den russiske revolusjonen, gir Manifest forlag ut…Den russiske revolusjonen! Kristian Krohg-Sørensen har dykket ned i faglitteraturen fra mastergraden sin, og tar sikte på å gi en oversiktlig tegneserieversjon av hendelsene som skapte Sovjetunionen. Vi har intervjuet Krohg-Sørensen om serien tidligere.

Og i månedsskiftet gir Minuskel ut Art Spiegelmans Maus på nytt, for første gang på bokmål.

November

Raptusfestivalen i november lanserer Jens K. Styve sin første samling med stripeserien Dunce. Styve vant Pondusprisen for serien i august, og sa nylig opp jobben for å satse på serien på fulltid.

Høstens tegneserier 2017
Dunce av Jens K. Styve. Første samling av stripeserien kommer ut på Egmont i november.

Bind åtte av Corto Maltese-gjenutgivelsene kommer fra Minuskel denne måneden, med tittelen Fabelen om Venezia. Noen kaller Corto Maltese en Tintin for voksne, noe Empirix-redaksjonen ikke skjønner siden vi fortsatt leser Tintin.

Tor Ærlig kommer med tegneserieromanen Superfast 3000, en serie på rundt 130 sider som fortsetter i sporet serieskaperen begynte med Mare Frigoris og Femti ord for regn. Forlaget Jippi beskriver den som en blanding av realisme, retroaktig sci-fi, kjærlighetsdrama og slapstick. Alle karakterene er dyrefigurer, og hovedpersonen skal ha en overdreven interesse for selvhjelpslitteratur. En støvsuger utviklet av CIA er dessuten en del av handlingen.

Jippi gir også ut Los Angeles av Ida Eva Neverdahl og Øystein Runde. Boken er en selvstendig oppfølger til reiseskildringen Moskva, og beskriver en tur serieskaperne hadde til Los Angeles i vinter. Der Moskva handlet mye om Putin, står Los Angeles selvsagt i Trumps tegn. Møter med vanlige amerikanere som preges av den nye presidenten formidles med Neverdahl og Rundes særegne stil og humor.

November gir oss også bind to i action-tegneserien 7, av Kristian Landmark, Ole Bernt Tellefsen og Kenneth Iversen. Vi sakser fra Cappelen Damms forhåndsomtale: «Det bygges en bro over Gibraltarstredet, men snart viser det seg at dette er noe mer enn en bro som knytter kontinenter sammen. Det hele er del av en større plan som kan velte hele Middelhavsregionen inn i kaos. Snart fyller havet med monstermaneter og det bringer død til strendene. Det blir opp til Oscar og de nye vennene hans å stoppe Dr. Død den sorte orden fra å overta hele Middelhavet.»

Siden vi nærmer oss jul kan vi begynne å glede oss til Edelgran, en julefortelling av Fredrik Di Fiore og Geir Moen. Mens Moen er velkjent for sine tegninger til serier som De fire store og Peer Gynt, har Di Fiore ti år bak seg som barnebokredaktør på forlag som Cappelen Damm og Gyldendal. En spennende duo med andre ord.

Høstens tegneserier 2017
En ekte julehistorie? Edelgran kommer i alle fall i november.

En annen høytidsfortelling får vi med Arild & kjøpesenternissen av Eirik A. Vik, som gis ut på Überpress. Arild er en ung mann som bare vil godt, men som ikke helt klarer å respektere andres grenser. Når hans beste venn Tommen får jobb som kjøpesenternisse, tar Arild jobben som nisseassistent. Og på tross av at Tommen helst skulle sett at Arild hadde besøksforbud, må de nå tilbringe julen sammen.

Flere har kanskje fått med seg at Ari Folman, mannen bak den nyskapende animerte filmen Vals med Bashir, jobber med en animert versjon av Anne Franks dagbok som også bruker stop motion-teknikker. I Anne Franks dagbok samarbeider Folman igjen med illustratøren og animatøren David Polonsky, og Aschehoug gir ut bokversjonen.

Desember

Brace yourselves, juleheftene are coming.

I tillegg er det annonsert et nytt Asterix-album på fransk i oktober, og en norsk oversettelse pleier aldri være langt unna. Tør vi gjette at det kommer før nyttår? Den engelske tittelen er Asterix and the Chariot Race.

Høstens tegneserier 2017
Kommer denne før jul? Asterix-albumene har tradisjon for å bli oversatt raskt til norsk, og Asterix and the Chariot Race kommer på engelsk i oktober.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.