Prisen deles årlig ut til de beste barne- og ungdomsbøkene.
For bokåret 2024 er til sammen 25 forfattere, illustratører, tegneserieskapere og oversettere nominert innenfor disse sju kategoriene: Litteraturprisen, Bildebokprisen, Fagbokprisen, Tegneserieprisen, Debutantprisen, Illustrasjonsprisen og Oversetterprisen.
Dette er de tre nominerte til Tegneserieprisen, med juryens begrunnelse:
Jan Ove Ekeberg og Nils Axle Kanten (ill.) for Hardråde 1– Kongsbroren, Strand forlag.

Denne boka markerer begynnelsen på et storslått vikingepos i det klassiske fransk-belgiske albumformatet, basert på Jan Ove Ekebergs serie Den siste vikingkongen. I denne første boka møter vi den unge Harald Sigurdsson, som under Rane Kongsfostres veiledning utvikler seg fra en bråsint og umoden gutt til en ambisiøs kriger. Gjennom en drivende narrativ og et solid historisk bakteppe, leder boka fram mot det ikoniske slaget på Stiklestad.
Med dette verket viser illustratør Nils Axle Kanten ei ny side av sitt kunstnerskap, hvor hans karakteristiske strek får et mer seriøst og historisk preg, forsterket av Audun Røbergs mesterlige fargelegging. Resultatet er en fengslende visuell opplevelse som forsterker den dramatiske atmosfæren. Hardråde kombinerer ei spennende fortelling med grundig research og en faktadel som tilfører historien dybde. Serien gir en realistisk og alvorlig tilnærming til vikinghistorien og framstår som en imponerende åpning på en lovende serie som vi ser fram til å følge videre.
Empirix’ kritiker omtalte utgivelsen som «overraskende og underholdende» – les anmeldelsen her.
Kjersti Synneva Moen for Selma gjør så godt hun kan, Aschehoug

Selma gjør så godt hun kan er en hjertevarm og humoristisk tegneserie om vennskap, forelskelse og om å være redd, men likevel våge. Dynamikken mellom Selma og bestevenninna, Devi, endrer seg brått når Ingeborg flytter tilbake til bygda fra byen. Ingeborg gjør alt for å vinne Oskar, gutten Selma er forelska i, og utfordrer henne til en konkurranse om hvem som kan få ham. Situasjonen eskalerer, og snart går alt galt – men Selma nekter å gi opp kampen for å ordne opp i kaoset.
En av bokas mange styrker er skildringa av Selmas indre liv, formidla gjennom fantasifulle samtaler med skilpadden Albert og en selvsikker flørteekspert fra YouTube. Disse figurene gir et morsomt og tankevekkende innblikk i Selmas usikkerhet og jakta på råd i en kaotisk tenåringstilværelse. Den humoristiske kontrasten mellom fantasi og virkelighet løfter fortellinga, og Kjersti Synneva Moens bruk av rosatoner og en uttrykksfull strek gir visuell dybde og liv til både karakterene og følelsene deres. Dette er ei sjarmerende feelgood-fortelling med høy gjenkjennelsesfaktor, solid narrativ struktur og håndverksmessig briljans.
«Vi lesere står igjen med en viss innsikt av hva det vil si å være pre-teen, men vi vil aldri fatte det. Kanskje det også er Moens poeng?» skrev Empirix’ kritiker om boken – les anmeldelsen her!
Du kan også høre da Kjersti Synneva Moen gjestet podkasten Tegneserier! og snakket om arbeidsprosessen sin:
Cathrine Sandmæl for Jenter, Egmont

Jenter er en engasjerende oppvekstroman om forelskelse, vennskap og identitet. Cathrine Sandmæl skildrer ungdomstidas følelsesmessige turbulens med stor empati og fortellerglede. Historien følger Eli, som har flytta til et nytt sted og begynner på en ny skole. Hun finner sin plass i en jentegjeng med felles interesse for manga. Når hun forelsker seg i venninna Nina og følelsene ikke blir gjengjeldt, tvinges hun til å navigere både hjertesorg og selvforståelse, samtidig som hun forsøker å bevare de verdifulle vennskapene hun har fått.
Dette er en bemerkelsesverdig debut, hvor den tematiske dybden og den visuelle fortellerkunsten veves sammen i et vellykket samspill. Sandmæl utnytter tegneseriemediets potensial, med dynamisk rutelayout og visuelle virkemidler som forsterker historiens emosjonelle intensitet. Resultatet er ei autentisk og personlig fortelling som mange unge lesere vil kjenne seg igjen i. Tegneserien utvider perspektivene på hvordan en oppveksthistorie kan se ut, og tar opp viktige temaer som kjærlighet og identitet på en frisk og moden måte.
«Jenter er en imponerende tegneseriedebut som viser at Cathrine Sandmæl har en enorm forståelse for og kontroll over tegneseriemediet«, skrev Empirix’ kritiker – les anmeldelsen her!
I tillegg til Tegneserieprisen er det én tegneserie nominert til Fagbokprisen:
Reidar Müller og Sigbjørn Lilleeng (ill.) for Livet er livsfarlig! Den utrolige historien om livets utvikling fra bakterier til deg, Aschehoug

Liv er på Naturhistorisk museum i Oslo sammen med klassen sin. Under omvisninga blir hun hengende etter de andre, og da møter hun Iggy, en dinosaur som bor på museet. Liv blir med på en naturhistorisk reise i tid med Iggy som guide. Gjennom reisen får vi se alt fra livsviktige bakterier til de største, kuleste og farligste dyra som noen gang har levd. Visste du for eksempel at de største dinosaurene kunne legge på seg 40 kilo om dagen? Eller at mammutbæsj var på størrelse med en håndball?
Livet er livsfarlig er ei bok som dirrer av overskudd. Prosjektet er et svært ambisiøst og vellykka samarbeid mellom geolog Reidar Müller og illustratør Sigbjørn Lilleeng. Lilleengs bilder spenner fra store, detaljerte dinosaurer og bakgrunner til små, enkle og karikerte tegninger. I tillegg komplementerer bildene den humoristiske tonen i verbalteksten. Müller på sin side balanserer godt mellom fakta om Gorgonichthys og Thrinaxodon og lettbent humor. Boka tar leseren på alvor ved at den ikke er redd for å forklare vanskelige konsepter, samtidig som den ikke dveler for lenge ved dem. Slik kan boka appellere til både den hardbarka dinosaurnerden og den lesetrøtte tenåringen.
Vår anmelder kalte boken «en kraftprestasjon av internasjonalt format» – les anmeldelsen her!
Juryen består av akademikere, praktikere og formidlere. Selve prisene blir delt ut fredag 21. mars 2025 kl. 13.30 i Nasjonalbibliotekets auditorium. Arrangementet vil bli strømmet.