I oktober i fjor møttes Kulturrådets vurderingsutvalg for tegneserier, og sendte rådene sine videre til Kulturrådets faglige utvalg for litteratur. Disse seriene fikk støtte.

Vi har valgt å sortere etter kommende titler, allerede utgitte titler, blader, og julehefter. Omtalene er fra søknadene som forlagene eller serieskaperne selv har sendt inn, og er i noen tilfeller forkortet. Du finner hele listen hos Kulturrådet.

Søkte du uten hell denne runden? Sjekk vår guide til hvordan du skriver en god søknad!

Kommende titler

Naturinstruksjoner (Blokk forlag, 80.000 kroner)
Av Sunniva Sunde Krogseth  
Naturinstruksjoner er en poetisk billedbok som handler om det moderne menneskets forhold til naturen. Vi opplever verden og naturen gjennom jeg-ets blikk, i form av tekst, tegning og tegneserie. Boken formidler hvordan man utforsker sitt eget og andres forhold til naturen, og om å gjenopprette en kontakt med naturen.

Naken (Blokk forlag, 60.000 kroner)
Naken er en tegneserieantologi fra Blokk Forlag som utforsker begrepet nakenhet i all sin betydning: Kroppslig, svett eller seksuelt – eller nedstrippet, nøkternt eller blankt. Bidragsytere er både etablerte tegneserieskapere og debutanter innen feltet, og Blokk- antologien vil som vanlig utforske kunstformen en tegneserie er. Bidragsytere er Ane Barstad Solvang, Anna Fiske, Sindre Goksøyr, Herman Breda Enkerud, Mari Nilsen, Håkon A. Fagerås, Hedvig Haugerud, Maria Lillebo Aavatsmark, Tharaniga Rajah, Sara Lundberg, Mette Hellenes, Pernille Bruvik Westberg og Lene Ask.

Tåke over Svartøy (Gyldendal, 70.000 kroner)
Av Tore Aurstad og Andreas Iversen.

Fra mørket (Jippi forlag, 40.000 kroner)
Av Rune Borvik
I morens begravelse treffer Fia Mia slektninger hun ikke hadde truffet på mange år og hun blir minnet på forferdelige hendelser fra hennes barndom som hun hadde fortrengt. Hva disse hendelsene var blir avslørt gradvis for både Fia Mia og leseren.

Ekstrem designklynging (Jippi forlag, 60.000 kroner)
Av Tim Ng Tvedt
Ekstrem designklynging inneholder om lag 3717 håndlagde designs, klynget sammen via data på et veldig og delvis tilfeldig vis.

Interitum (Torbjørn Lien, 64.000 kroner)
Av Torbjørn Lien
Interitum er en tegneserieroman i sort/hvitt som handler om framveksten og ødeleggelsen av et samfunn som kun består av roboter. Gjennom kreativitet skaper de en verden for seg selv, men gjennom mangel på kommunikasjon ødelegger de den igjen.

Nulteliv 3 (No Comprendo, 80.000 kroner)
Av Espen Friberg og Fredrik Larsen 
«Nulteliv» har et nyskapende og utprøvende uttrykk, forfatterne treffer veldig godt og selvstendig i forhold til å foredle dette materialet til en god kunstnerisk helhet. En forfriskende og nyskapende serie som bidrar til bredde innenfor tegneseriefeltet.

Bernard & Bianca (arbeidstittel) (No Comprendo, 94.000 kroner)
Tegneserieroman av Bendik Kaltenborn

Bobla nr. 160 (Norsk tegneserieforum, 20.000 kroner)
Bobla er et blad som blir gitt ut 2-3 ganger i året. Bladet inneholder tegneserier (ofte av unge, ukjente, norske serieskapere) og artikler om tegneserier. Bobla blir sendt ut til alle NTFs medlemmer, en rekke bibliotek i abonnement, samt større tegneseriebutikker.

Angrepet på Emalin (Inga-Lill Røsberg, 50.000 kroner)
Av Inka-Lill
Angrepet på Emalin, feenes slott, er historien om den siste kampen mellom Feenes Forening og Trollmannslauget. Miranda, en av feene, har blitt frosset ut av fellesskapet på grunn av Tessalin, den nye dronningen. Miranda har funnet ny magi i Åndenes land og vil gi den til alle folk, så ingen kan undertrykke hverandre mer. Lauget går til angrep med en enorm hær, og de fredelige landene bak muren vil bli plyndret om ikke feene forsvarer dem. Den kunstneriske målsettingen er å lage en rik og spennende fortelling. Den skal fungere på flere plan, ha skjønnhet, atmosfære, indre psykologisk logikk, et “troverdig” plott hvor motivene til karakterene kommer frem, og stoff som gjør at leseren kan bli inspirert til å tenke, føle og fantasere.

Inntrenger (Vigmostad & Bjørke, 90.000 kroner)
«Inntrenger» av Sigbjørn Lilleeng er en tegneserieadaptasjon av Jon Bing og Tor Åge Bringsværds klassiske sci-fi-manus fra 1977, med tittelen «Hvem av oss er den drepte?». NRK filmatiserte manuset året etter, i 1978, som TV-serien Blindpassasjer. Regnes som en klassiker i dag, og er velkjent for flere generasjoner nordmenn. Med denne boken gjør vi en klassisk fortelling fra norsk sci-fi-historie tilgjengelig for et nytt publikum.

Grappleseed bok 1(Überpress, 40.000 kroner)
Av Håvard Heggenhougen og Eddie Jensen 
Grapple Seed handler om Turner Trent, en ung gutt som lever i en opp-ned-verden der alle mennesker lever i små isolerte samfunn, uten mulighet for kontakt med hverandre. Når de så plutselig får besøk av fremmede blir de møtt med skepsis, og oppstandelse når de fremmede kidnapper byens ledere. Turner og Issa blir de usannsynlige heltene som må prøve å redde både byen og de voksne.

Allerede utgitte titler

Bjørnar – En historie fra Nordlys (Egmont, 60.000 kroner)
Av Malin Falch med Regine Toften Holst 
De snakkende dyra i Jotundalen er truet av vikingene som jakter nådeløst på dem, utstyrt med våpen og feller. En kamp for skogens framtid – og overlevelse – har startet.

Drittungene – Anti-festkomiteen (Gyldendal, 60.000 kroner)
Av Bjørn Ingvaldsen og Kristoffer Kjølberg .
Alle i klassen er invitert til sommerfest hos Amanda. Alle utenom Drittungene – også kjent som Pølsa, Gregor, Katti og Søla. De fire drittungene bestemmer seg for å ødelegge festen til Amanda, og danner en anti-festkomité. Tidenes beste fest skal bli tidenes verste!

Forresten 32 (Jippi, 70.000 kroner)
Forresten 32 samler flere nye norske tegneserier av blant annet Anders Kvammen, Ida Neverdahl, Martin Ernstsen, Ronny Haugeland, Siv Nordsveen og Thomas Falla Eriksen.

Slyngel de Luxe (No Comprendo, 50.000 kroner)
av Steffen Kverneland
Samling av Steffen Kvernelands selvbiografiske tegneserier fra 1995 til 2012.

Hva er greia med klima? (Vigmostad & Bjørke, 80.000 kroner)
Radarparet Ole Mathismoen og Jenny Jordahl gjør bokstavelig talt et dypdykk ned i den pågående klimakrisen, og ser nærmere på hva som er i ferd med å skje, hvorfor det skjer, hva som blir konsekvensene og hva som eventuelt kan gjøres. Det er tungt og komplisert stoff, men det formidles på en smart, morsom og lettfattelig måte, av to mestere i faget. Også denne gangen er forfatterne tegneseriefigurer i boka – i en lenger og helt nyskrevet serie.

Über-antologi 2019 (Überpress, 50.000 kroner)

Blader

Pondus nr. 10-12, 2018 (Egmont, 46.200 kroner)
Pondus har som målsetting å være Norges mest leste magasin og tegneserieblad, hvilket det også er. Det er en yngleplass for norske serietegnere, som får betalt på profesjonelt nivå.

Radio Gaga nr. 0-6 2019 (Egmont, 70.700 kroner)
Det er viktig for Egmont å satse videre på norske tegneserier. Radio Gaga er nå flaggskipet vårt i så måte.

Lunch nr. 8-10 2018 (Egmont, 37.800 kroner)
Børge Lunds serie Lunch har blitt svært populær, men i bladform er det et sterkt lag av norske biserier som bidrar til populariteten.

Rutetid nr. 5-6 2018 (Egmont, 37.100 kroner)
Norske serieskapere har hatt problemer med å komme på trykk med andre ting enn striper de senere årene. Rutetid har gitt dem en mulighet og et utstillingsvindu for ruter og helsider.

Rutetid nr. 1-4 2019 (Egmont, 66.500 kroner)

Nemi-bladet 2019 (Gyldendal, 25.900 kroner)
Nemibladet er med på å løfte kjente og ukjente tegneserieskapere.

Pondus nr. 1-8 2019 (Strand forlag, 109.200 kroner)
Pondus av Frode Øverli inneholder hovedsakelig norske tegneserier. Det er en viktig del av Strand Forlags satsing at disse betales godt for å bidra til fremvekst av norske stripeserier.

Lunch nr. 1-8 2019 (Strand forlag, 73.600 kroner)
Lunch har slått seg opp som den virkelige gode tegneserien for de som har en jobb, skulle ønske de hadde det eller er overlykkelige over at de ikke har en! Bladet presenterer mange norske tegneserier, og det er et bevisst valg at disse skal betales godt for å bidra til videre fremvekst av norske stripeserier.

Julehefter

  • Aukrusts jul, Flåklypa 2019 (Egmont, 30.000 kroner)
  • 91 Stomerpud julen 2019 (Egmont, 30.000 kroner)
  • Stomperud på eventyr 2019 (Egmont, 30.000 kroner)
  • Kollektivet – Deilig er den himmel grå (Egmont, 30.000 kroner)

I en tidligere utgave av artikkelen stod det at møtet i Kulturrådet fant sted i februar 2020. Dette er endret til Oktober 2019.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.