Tradisjonen tro gir Empirix deg oversikten over tegneserier som kommer i løpet av det neste halvåret. Husk at dette bare er forlagenes planer nå i starten av august, og at den beste plan av mus og mann glett ofte ut. Med andre ord: Flere av disse seriene kan bli utsatt, fremskyndet, eller ikke komme i det hele tatt.

Med dette aberet i mente, la oss ta en titt på hva vi gleder oss til av tegneserier høsten 2019.

Først: Stripeseriene

Det kommer en hel drøss samlinger av avisstriper nå i høst. Her er en oversikt:

 • Lunch – Har du to minutter av Børge Lund. Strand forlag 13. september.
 • Dunce – Lut og kaldt vann av Jens K. Styve. Egmont 15. august.
 • Pondus – Minus 18 på det ene øyet av Frode Øverli. Strand forlag 23. august.
 • Radio Gaga – Over til DAB av Øyvind Sagåsen. Egmont 25. august.
 • Kollektivet – Kjærlighet uten genser av Torbjørn Lien. Egmont 30. august.
 • Intet nytt fra hjemmefronten av Therese G. Eide. Egmont 25. september.
 • Optipess av Kristian Nygård. Gyldendal 26. september.
 • Kebbelife – (tittel tba) av Mette Hellenes. No Comprendo i september.
 • Hjalmar jubileumsbok (tittel tba) av Nils Axel Kanten. Strand forlag ultimo oktober.
 • I tillegg kommer to Nemi-samlinger fra Lise Myhre: Bok om nerding og Bok om glede på Gyldendal den 30. september.
Fra Kebbelife av Mette Hellenes

August

Max Estes bok Flommen er allerede ute på Cappelen Damm, og vår anmelder skriver at selv om den er mer fabel enn politikk, rammer en økologisk bevissthet inn den veltegnede boken.

Drømmetreet av Bjørn Ousland (Cappelen Damm) blir beskrevet som en spennende og akkurat passe skummel tegneserieroman for de yngste barna – de som vanligvis ikke er i målgruppen for tegneserier. Empirix-anmeldelsen er på vei, i mellomtiden kan du lese hva vi skrev om Ouslands forrige tegneserie for yngre lesere.

Velkommen til Pandoria av Gijé & Carbone.

Velkommen til Pandoria er det første av fem bind i den franske tegneserien Spilledåsen. Serien er signert Gijé & Carbone, og kommer på Gyldendal. Forlaget beskriver den som følger: Til åtteårsdagen får Nola en nydelig spilledåse som har tilhørt moren. Men da Nola ser nærmere etter, får hun øye på en liten jente inne i spilledåsen, og hun vinker og roper etter hjelp! Plutselig krymper Nola. Hun blir så liten at hun kan klatre gjennom nøkkelhullet og inn i spilledåsen – til en annen verden. Empirix-anmeldelsen er på vei!

Bok nummer tre basert på TV-serien ZombieLars kommer også fra Cappelen Damm denne måneden. Tegneserien er ført i pennen av Thomas Seeberg Torjussen, Gisle Halvorsen og Thomas Moldestad, mens Kim W. Andersson tegner og Michelle Madsen fargelegger. Da anmelderen vår skrev om bind 1 og 2 mente hun at serien ikke klarer å bevare særpreget i overgangen fra TV-serie.

En norsk oversettelse av Nora Krugs Heimat kommer på Spartacus forlag denne måneden. Erle Marie Sørheim skrev om den tyske originalen for en tid tilbake, og bemerket at «det er ikke hvert år en ny tegneserie sørger for overskrifter og ovasjoner i Tyskland».

Den belgiske tegneserien Sprint har fått en egen spinoff-serie, og nå kommer én til. Zorglubs datter handler om av-og-på-erkeskurken Z sin hittil ukjente tenåringsdatter, og er signert av den rutinerte Sprint-tegneren Munuera. Albumet kommer på Egmont.

I slutten av måneden kommer John S. Jamtli med en oppfølger av Sabotør kalt Operasjon Muskedunder. Første bok ble kalt en røverhistorie fra andre verdenskrig (noe som ikke var vår anmelder imot), mens denne utgivelsen bygger på faktiske personer og hendelser fra en sabotasjeaksjon mot et kraftverk i Glomfjorden i nærheten av Mo i Rana.

September

Er du sulten etter mer braaaaaains etter august, kommer bok fire om ZombieLars på Cappelen Damm allerede denne måneden.

Bjørnar av Malin Falch og Regine Toften Holst
Bjørnar av Malin Falch og Regine Toften Holst.

På Raptus – Bergen tegneseriefestival blir boken Bjørnar av Malin Falch og Regine Toften Holst lansert. Dette er en historie fra Nordlys-universet som finner sted 30 år før Sonja reiser til den magiske Jotundalen. Boken kommer på Egmont, og mens du venter kan du lese Empirix-intervjuet med serieskaper Malin, og anmeldelsene våre av første og andre bind av Nordlys-serien.

Gissel av Guy Delisle kommer fra Minuskel forlag i starten av september. Kanadieren Delisle er mest kjent for sine nyskapende og personlige reiseskildringer i bøker som Jerusalem og Pyongyang. I Gissel forteller han historien om Christophe André som jobbet for Leger uten grenser da han ble blir kidnappet i Kaukasus. Forlaget skriver at boken er et vitnesbyrd som er gripende og urovekkende, men også absurd og komisk.

Kagge forlag gir ut en ny samling med Hanne Monge Sigbjørnsens Tegnehanne. Samlingen heter Ikke tenk på meg. Forlaget skriver: «Hennes fjerde bok er i kjent, selvutleverende stil – bare at nå er det selve dagboka. Her deler hun alt, fra forhold, vennskap, misunnelse og eksessivt alkoholbruk, til alle bekymringene som melder seg nå som hun har nådd slutten av 20-årene. Bør hun få baby snart? Bør hun flytte fra Oslo? Hvordan er man en god feminist? «

Karstein Volle kommer med tegneserien Livsgrisen på Überpress, med slippfest på Bergen offentlige bibliotek. Tittelsiden lover infam satire: «En prekariatrisk allegorisk billedbok for voksne trygge mennesker, tyske, danske norske svenske fra gode trygge hjem». En historie om de som gjør alt rett men taper likevel, skriver forlaget.

Ida Neverdahl blogger ikke bare om manga for Empirix, hun er også en feiret serieskaper som har hatt stor suksess på Instagram. Jellyvamps samler mye av dette i tillegg til upublisert materiale. Den 148 sider lange boken kommer på Gyldendal 26. september.

Jobb av Anders Kvammen
Jobb av Anders Kvammen

Jobb er Anders Kvammens oppfølger til den kritikkerroste debuten Ungdomsskolen. Boken fortsetter i det selvbiografiske sporet, og forteller historier om å jobbe på supermarked, i studentavis, på kirkekård, med datastøtte. Forlaget No Comprendo skriver at historien er gjenkjennelig fortalt, med en sår undertone av det å falle utenfor karrierejaget, eller frykten for å gjøre det. Vi intervjuet Kvammen om utgivelsen mens den fortsatt lå på tegnebordet. Sjekk også ut den flotte rapporten serieskaperen lagde for oss fra Oslo Comics Expo i 2017.

Oktober

Fjerde bind av Riad Sattoufs serie Fremtidens araber kommer på Minuskel forlag i midten av oktober. Du kan lese Empirix-anmeldelsene av første og tredje bind her. Erle Marie Sørheim blogget om fjerde bind da det kom på fransk.

Flu Hartberg er kjent for mye rart, ikke minst for stripeserien Fagprat, tegneserieromaner som Moderator, og som del av Dongery-kollektivet. Den herlig titulerte Bøtte samler tegneserier og rariteter fra hele karrieren fra 1990 til 2019, med kommentarer underveis. Kladeisen kommer på No Comprendo.

Flu Hartbergs Bøtte
Flu Hartbergs Bøtte.

Også i oktober kommer en utvidet, større utgave av Steffen Kvernelands selvbiografiske serier i Slyngel på No Comprendo. Kverneland har de siste årene markert seg med kunstnerbiografien Munch og En frivillig død. Sistnevnte vant blant annet prisen for Årets tegneserie i 2019.

I slutten av måneden kommer sjette bind av den franske thrillerserien for ungdom – Alene. Serien er signert Vehlmann og Gazzotti, og kommer på QlturRebus forlag. Syvende bind kommer i månedsskiftet februar/mars 2020.

November

Førjulsmåneden har blitt Jippi-måneden. Det veletablerte undergrunnsforlaget kommer med tre utgivelser i november.

Først ut er Thomas Falla Eriksens Al Khemet. Han beskriver den selv som en surrealistisk og abstrakt tegneserie basert på ideen om kroppens syv energisentre. Prosjektet ble utstilt på Høstutstillingen i 2018. Lurer du på hvorfor Eriksens Instagram-konto er en blanding av veteranbiler og blekktegninger, kan du lese Empirix-intervjuet med ham. Vi har også anmeldt debuten Den fjerde veggen, samt de ordløse seriene Hexagon og Squidology.

Al Khemet av Thomas Falla Eriksen.
Fra Al Khemet av Thomas Falla Eriksen.

Fra Jippi kommer også Grand Tour av Rasmus Husebø. Serieskaperen sier selv at Grand Tour handler om en kunstnerisk far som prøver å gi sønnen sin den store «Grand Tour»-opplevelsen ved å ta ham med på en kulturell reise gjennom Europa. Til hans skuffelse har sønnen vanskeligheter med å forstå poenget ved en slik reise. Husebø er også mannen bak Instagram-serien Barnvoksen.

Til sist er det absolutt verdt å nevne at den 33. utgaven av antologien Forresten kommer denne måneden. «Et representativt utvalg av norske samtidsserier» skrev Empirix om fjorårets utgivelse.

Überpress gir ut Ingen visste, den første tegneserieromanen til Mac Ask og Andreas Håndlykken. Les intervjuet vårt med Ask og Håndlykken om arbeidet med denne ambisiøse serien om hjemløse Ben og Ruby.

Desember betyr julehefter, men de kommer i butikken i november. Og selv om undertegnede fikk fnatt i fjor, er det vanskelig å ikke glede seg til det årlige ritualet. Pondus, Lunch, Rutetid, Storefri og Nemi er bekreftet allerede, og det er bare dem som IKKE kommer fra Egmont.

EN KOMMENTAR

 1. Takk for en fin guide til høstens utgivelser.

  Savner imidlertid mange utenlandske utgivelser.
  Alt fra samlebindet Sagaen om Thorgal til Mikke Mus bokserien av Floyd Gottfredson.

  Eller hva med bokutgivelser fra forlaget Outland?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.