Om det er én ting som er tydelig høsten 2020, er det at koronaen ikke legger noen demper på høstens tegneserieutgivelser.

Dette er en forsøksvis uttømmende liste over store utgivelser som er på vei fra norske forlag de neste månedene. Listen vil nok aldri bli komplett, og uforutsette hendelser kan føre til at utgivelser blir utsatt – eller kansellert.

Det vi vet er blant annet at det er en ny Jason-bok på vei! Arbeidstittelen er God natt, Hem!, og den blir sluppet på Magikon i løpet av høsten (forlaget melder nå at den ikke er klar før på vårparten 2021). Jason er kjent for sine humoristisk-melankolske serier som er rike på popkulturelle referanser.

Outland forlag kommer også til å gi ut tegneserien Mouse Guard av David Petersen, en eventyrserie med mus i hovedrollene. Samme forlag gir også ut den tolvte samleboken med Dragon Ball av Akira Toriyama, og The Amazing Spider-Man: The Parker Luck av Dan Slott og Humberto Ramos.

August

Fantasy-parodien Sidequest er laget av det som nesten er et superband innen humortegneserier: David Skaufjord, Ronny Haugeland, Jens K. Styve og Trine Lise Normann. Den første boken i serien er ute nå på Egmont, og Empirix-anmeldelsen er ikke langt unna.

Pondus-samlingen Hey Nineteen, den nittende i rekken, kommer fra Strand forlag den 21. august. Boken lover en splitter ny spesialhistorie fra Frode Øverli om hvordan Pondus og Beate traff hverandre på 1980-tallet.

Frode Øverli debuterer også som barnebokforfatter med serien Frida og jakten på nesehårene, som har sitt utspring i Pondus-universet men med solid fantasy-schwung. Boken kommer på Egmont.

Vi kåret stripeserien Dunce til en av årets beste tegneserier i fjor, serien vant Sproing-prisen tidligere i høst, og nå kommer Jens K. Styve med den nye samlingen Apokalypse snart. Her kan du lese serien Styve lagde om koronakrisen for Empirix.

Det kommer også en ny samlebok med stripeserien Nemi av Lise Myhre. Samlingen Dracarys er den sekstende i rekken, og kommer på Gyldendal.

Midt i måneden kommer en ny bok i Avisgjengen, Kristoffer Kjølbergs tegneserie for unge lesere. Den nye boken har tittelen Under konstruksjon.

Intet nytt fra hjemmefronten har blitt en hit blant foreldre i sosiale medier (og hos Empirix’ anmeldere), og Therese G. Eide kommer med den nye samlingen Foreldreskapet – en bruksanvisning denne måneden. Du kan lese tegneserien Eide lagde til Empirix om koronakrisen her – og denne er også med i samlingen Koronadagbøkene som.

Fra Therese G. Eides korona-tegneserie for Empirix.

Stripeserien Kollektivet har gått jevnt og trutt siden år 2000, og den nye antologien fra serieskaper Torbjørn Lien har fått tittelen Fulle mugger. Empirix’ anmelder var full av gode ord da den forrige samleboken kom. Den nye boken kommer på Egmont.

Er du klar for enda en stripesamling? Øyvind Sagåsens Radio Gaga kommer med samleboken Omrockering denne måneden på Egmont.

Superhelten Arild og verdens peneste ku er fjerde bind i den sjarmerende franske serien for unge lesere av Emmanuel Guibert og Marc Boutavant. Boken kommer på Fontini forlag.

Til sist er det verdt å nevne en ny bok i serien Edward Rubikons mysterier. Bokserien for yngre lesere er en blanding av tegneserie og billedbok, og er skapt av Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen. Boken har tittelen Demonbyen og kommer på Cappelen Damm.

September

I starten av måneden kommer Tåke over Svartøy av Tore Aurstad og Andreas Iversen. Dette er en grøsser for ungdom om 14 år gamle Jan som bor på barnehjem i Oslo, og som blir innblandet både i en kult og i merkelige skapninger fra dypet. Andreas Iversen er blant annet kjent for Edward Rubikon-bøkene og stripeserien Nobelkomiteen.

Ayotzinapa: I live da de tok dem handler om forsvinningen av 43 lærerstudenter fra Ayotzinapa i Mexico 26. september 2014. Tegneserien kommer fra Camino forlag, som gir ut en hel serie bøker om latinamerikanske forhold. Serieskaperne bak er Andalusia K. Soloff, Marco Parra og Anahi H Galavziz.

Denne måneden kommer Lars Fiskes Mitt liv som tegning. No Comprendo Press skriver: «27 skissebøker Lars Fiske førte mellom 1987-2009 er navet og fokuspunktet denne selvbiografiske tegneserieboken sirkler rundt. Vi følger Fiske i hans første kunstneriske krise i Bærum/Oslo, da han oppgir sin tidlige karriere som tegneserieskaper og deretter innleder kunststudier i Stockholm og Los Angeles 1988-1992. I Stockholm treffer han sin livspartner Anna, stifter familie og vender etter studiene tilbake til tegneseriene, og også etter noen år tilbake til Oslo, der han debuterer med sitt første tegneseriealbum i 1997.»

Solum Bokvennen gir ut Bryan og Mary Talbots Fedre og Døtre, en personlig oppvekstskildring og delvis en biografi, der to livshistorier stilles opp mot hverandre: Fortellingen om Lucia Joyce, datteren til James Joyce, og fortellingen om forfatteren, Mary M. Talbot, datter av den anerkjente, britiske Joyce-forske- ren James S. Atherton. 

I slutten av måneden slipper samme forlag det første bindet i serien Bukkekrigerne av manusforfatter Jonathan Garnier og illustratør Amélie Fléchais: «Vi møter Molly – en modig, trassig og følsom 10-åring, som endelig er gammel nok til å få starte opplæringen for å bli en del av landsbyens forsvarsverk: Bukkekrigerne. Ordenen består utelukkende av kvinner, som ble nødt til å ta til våpnene etter at alle mennene i landsbyen ble tvangsvervet og sendt ut i krig for 10 år siden.»

Solruns saga er en klassisk norsk tegneserie om svartedauen, signert Eirik Ildahl og Bjørn Ousland. Tegneserieromanen fra 1988 har fått både Kulturdepartementets tegneseriepris og Sproing-prisen. Den slippes på forlaget Toppspinn.

Knøttene er en tegneserie som er begravet under et fjell av merchandise, men du skal lete lenge for å finne en avisstripe som kan måle seg med Charles Schultz‘ serie da den var på sitt beste. Gyldendal gir ut en samlebok fra gullperioden 1960-1969, oversatt og med forord av Knut Nærum.

Miso er historien om den lille ramenpadden Miso som ikke kan lage ramensuppe i skallet sitt. For å lære seg suppens hemmeligheter begir hun seg ut på eventyr. Boken er laget av Victoria H. Hamre, og kommer på Überpress forlag.

Tim Ng Tvedt, kanskje den norske serieskaperen det er vanskeligst å bli klok på, kommer med sin Uttrykk deg selv denne måneden på Jippi.

Tuva Synnevåg kommer med sin debut Tidevann på Jippi forlag. Synnevåg er animatør, scenograf og designer, og har jobbet med denne historien – med kulepenn – i ti år.

Fra Tidevann av Tuva Synnevåg (Jippi forlag)

Tiende september kommer Ragnarok – Fenrisulven, første bind i en helt ny serie som forteller norrøne gudesagn fra menneskenes perspektiv. Serien er skapt av Odin Helgheim, og kommer på Egmont.

Det er flere som har kastet seg inn i det norrøne sporet etter Nordlys: Ida Eva Neverdahl kommer med serien Floke, om en fredelig fyr som plutselig må avverge Ragnarok. Boken kommer på Samlaget.

Hjalmar – høyt spill er en ny samlebok med stripeserien som har rukket å bli Norges tredje største. Dette er den første gangen Nils Axle Kantens stripe om den slitne småbarnsfaren kommer i innbundet utgave. Hjalmar kommer på Strand forlag.

Samme forlag slipper også den ellevte samleboken med Børge Lunds Lunch – som har rukket å bli Norges andre største stripeserie (for dere som holder tellingen). Boken har tittelen Jeg legger meg flat.

Bjørn Ousland kommer i starten av måneden med en oppfølger til Drømmetreet fra 2019. Sjøtrollet handler om Pi og lillebror Peder på eventyr. Boken kommer på Cappelen Damm.

Jenny Jordahls Hva skjedde egentlig med deg er i følge forlaget Cappelen Damm «en sterk, modig og tankevekkende tegneserie om vennskap, utenforskap og å leve med en spiseforstyrrelse. Jordahl er blant annet kjent som illustratøren bak Kvinner i kamp.

Fra Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl (Cappelen Damm)

Døden er en slags faktabok «med seriøse fakta, humor og dødsens alvor», skrevet av Endre Lund Eriksen og illustrert av Sigbjørn Lilleeng. Lilleeng er ellers mest kjent for sci-fi serien FNRZ, og er aktuell med tegneserien Inntrenger senere i høst. Døden kommer fra Cappelen Damm.

Fra Outland forlag kommer andre samlebind i mangaserien Mitt helteakademia av Kohei Horikoshi. Morten Harper m/sønn anmeldte første bind for Empirix.

Flu Hartbergs nyskapende stripeserie Fagprat kommer med en ny samling: Fagprat ABC er ute på Cappelen Damm denne måneden.

Oktober

I starten av måneden samler Kagge forlag Fredrik Skavlans tegninger om foreldrerollen i boken Kaviar i tastaturet. 101 oppmuntringer til foreldre.

Denne måneden kommer det også et nytt Sprint spesial-album: Sprint i Sovjet er laget av serieskaperne Tarrin og Neidhardt, og kommer på Egmont.

Andre bind av forlaget Toppspinn sin gjenutgivelse av tegneseriene om Vazelina Bilopphøggers dukker opp i disse tider. Seriene er signert Tommy Sydsæter, Rolf Håndstad og Dag Kolstad, og boken samler blant annet historiene Je, et monster, Ondskapens høggeri, Veldedighetskonserten og Musikk for alle penga!.

Fra Überpress kommer Troll i ord, en 128-siders antologi med nye norske talenter som Oliver Levang, Vinter, Emily Sørensen, Lars Helgemo, Ørjan Aarvik, Viktoria Røisli, Luis Guaranga og Ingar Krabbestig.

Karstein Volle og Knut Nærum samarbeidet sist på Muffens i 2016. Nå kommer den nye boken Likbilen, som forlaget Cappelen Damm oppsummerer slik: «År 81 Ny tid. Menneskene har reist nye byer. Høyest av dem er Utropolis – et sted med lite plass og et umettelig energibehov. Hvor kommer energien fra? Hvor blir de døde av? Og hva skjer ut i brakkebyene?»

Yuval Noah Harari har blitt et fenomen med bøker som 21 tanker for det tyvende århundre og Sapiens. Nå kommer sistnevnte i tegneserieform, laget spesielt for barn og ungdom av David Vandermeulen og Daniel Casanave. Boken kommer på Cappelen Damm.

Trond J. Stavås klinker til med serien Blasfemi i starten av oktober (forlaget melder nå at denne er utsatt til januar). Serien handler om journalisten Ida som skal skrive om Arnulf Øverlands blasfemitiltale, men som snart oppdager at Øverland lever i beste velgående. Boken kommer på Gyldendal, og du kan lese intervjuet vårt med Stavås om boken her.

Fra Blasfemi av Trond J. Stavås (Gyldendal)

Orkanen, den andre boken i Krypto-serien av Hans Jørgen Sandnes, slippes i midten av måneden. Sandnes er til nå mest kjent som illustratøren bak Detektivbyrå nr. 2-bøkene.

Inntrenger er Sigbjørn Lilleengs adapsjon av Bing & Bringsværd-manuset Hvem av oss er den drepte? fra 1977. Tegneserien kommer i slutten av oktober fra Ena forlag.

Ena forlag slipper også tegneserien Elastico, «en fortelling om fotball, kjærlighet og vennskap» skrevet av den tidligere fotballspilleren Michael Stilson og tegnet av Luis Guaragna.

Fra det lille uavhengige Blokk forlag kommer Naturinstruksjoner av Sunniva Sunde Kroghseth, «en poetisk billedbok som omhandler det moderne menneskets forhold til naturen».

Naturinstruksjoner av Sunniva Sunde Kroghseth (Blokk forlag)

November

Fjerde bind av ungdomsserien Spilledåsen av Carbone & Gijé kommer i starten av måneden. Følger du lenken kan du lese anmeldelsen vår av de tre første bindene.

Undergrunnsforlaget Jippi slipper tre tegneserier denne måneden. Rune Borvik sin Fia Mia kommer endelig, etter å ha blitt utsatt da tegneren skadet hånden tidligere i år. Tidligere i år intervjuet vi Borvik om gjenkomsten til nittitallheltinnen Fia Mia.

Den nye boken til kinesiske Xueting Yang har fått tittelen Østover (endret fra Tid på broen som var tittelen tidligere i år).

Fra Østover av Xueting Yang (Jippi forlag)

Thomas Falla Eriksen avslutter sin Squidology-trilogi denne måneden, også denne på Jippi forlag. Empirix’ anmeldere har ikke vært overvettes imponerte av de tidligere installasjonene, men du kan lese intervjuet vårt med mannen her.

I midten av november kommer også Kristian Krohg-Sørensen med andre bind av serien om den norske smugleren Gulosten. Tegneserien har fått undertittelen Gentlemansforbryteren, og kommer på No Comprendo Press.

I november og desember slipper forlaget QlturRebus bind nummer åtte og ni av Alene, en spenningsserie for yngre lesere. Bak bøkene står Gazzotti og Vehlmann, sistnevnte kanskje mest kjent for sitt arbeid på Sprint-serien og for å ha illustrert Jasons De 100.000 dødes øy. Forlaget sier de planlegger å gi ut bind ti, elleve og kanskje tolv i løpet av 2021, og slik komme like langt som originalen. Serieskaperne planlegger 22 bind totalt.

Desember

I månedsskiftet november/desember kommer Karstein Volle med sin Pandemiske tanker på Überpress. Boken er en samling av selvbiografiske serier Volle tegnet og publiserte på Facebook under Korona-nedstengingen av samfunnet fra mars til slutten av mai i år.


Hva har vi glemt? Hjelp oss gjerne å gjøre listen mer komplett ved å legge igjen en melding i kommentarfeltet!

5 KOMMENTARER

  1. Hei,
    Ang Blasfemi så står det på de fleste av norske bokhandelere sine hjemmesider at denne er forventet i salg den 01.12.2020. Så informasjonen er ikke helt riktig, fordi hvis den var utsatt til januar 2021 så burde jo bokhandelere få beskjed om dette.

  2. Jeg ser at Bukkekrigerne bok 1 og Fedre og døtre ikke er kommet med på listen. Begge på SolumBokvennen AS.

  3. Muligens har dere hoppet over Familien Campbell (bok 1 og 2), Romas Ørner (bok 1 og 2), Undertaker (bok 1 og 2) og Wayne Shelton (album 1 og 2), alle utgitt av Egmont Publishing i 2020.

  4. Hva med bokserien DEN LEGENDARISKE TEX WILLER i innbundet format?
    Eller westernserien LONESOME som kommer i november?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.