Vi har lagt bak oss enda et merkelig halvår. Høstens tegneseriefestivaler er enten flyttet eller nedskalerte. Men det finnes lyspunkter frem mot jul. Dette er nemlig tegneseriene som er på vei det neste halvåret.

Her tar vi utgangspunkt i større album- og bokutgivelser fra norske forlag. Listen baserer seg på forlagenes egne planer, men det å publisere trykksaker er et usikkert foretagende. Det kan derfor skje endringer, utsettelser og kanselleringer fortløpende.

August

Det blir nye stripesamlinger av Jens K. Styves Dunce, Flis’ Radio Gaga og Frode Øverlis Rutetid. Alle kommer på Egmont.

Andre bind i vikingserien Ragnarok av Odin Helgheim har fått tittelen Fimbulvinter. Vår anmelder kalte første bind for «en lovende og morsom start«. Boken kommer på Egmont.

Jeg husker ikke…, av Anders N. Kvammen (No Comprendo Press)

Tegneserieadapsjonen av krimserien Clue av Jørn Lier Horst og Jonas A. Larsen kommer med sitt andre bind. Tittelen er Maltesergåten, og boken slippes på Kagge forlag. Vår anmelder beskrev første bind som engasjerende for barn og unge, men påpekte likevel hvor påfallende lite den utnyttet tegneseriemediets muligheter.

Snømonstrene av Bjørn Ousland er tredje bok om Peder og Pi, og kommer på Cappelen Damm. «Fargebruken er sprekere enn noen gang i den nye boken og brukes effektivt til å understreke de fantastiske så vel som de skumlere elementene i fortellingen. Streken er myk og lett, med silhuettlignende figurer med presise ansiktsuttrykk og kroppsspråk som er umulig å misforstå», skrev vår anmelder om andre bind, Drømmetreet. Les også Ousland-intervjuet Serietegner i sjel og hjerte.

Den tyvende samleboken av stripeserien Pondus av Frode Øverli kommer fra Strand forlag. Her introduserer Øverli flere nye figurer som blant annet Maria (litteraturprofessor og bussjåfør-Ivars kjæreste), gravejournalistene Linn og Egil, Eddies bror Teddy og datteren Amanda, Påsans venninne (kjæreste?) Mia og de to nye stamgjestene på Pondus Pub: Jeanett og Anett.

Lugubra er en risoprintet fanzine i A5-format av Ida Neverdahl. Den kommer med en plakat i A3-format fra Træsh forlag, som slipper en lignende utgivelse av Mattis Bekkelund i oktober.

Lugubra av Ida Neverdahl (Træsh forlag)

Fra Egmont kommer en oversettelse av Enola Holmes. Serien av Serena Blasco handler om Sherlock Holmes’ lillesøster, er basert på en romanserie av Nancy Springer, som igjen har rukket å bli en Netflix-serie.

Marta Breen og Jenny Jordahl fortsetter sitt feministiske tegneserieprosjekt med Patriarkatet faller på Cappelen Damm.

Sjette bind av Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversens prosa-skråstrek-tegneserie-serie Edward Rubikons mysterier kommer på Cappelen Damm. Den har fått tittelen Draugens vrede.

I tillegg kommer Blåjakkene-album nummer 65: Krigskorrespondenten av Munuera/Beka, fra Egmont.

September

Anders N. Kvammen har laget tegneserien Jeg husker ikke… Historier om demens. Der forteller han om tre familier der far eller mor får demens, og om hvordan det oppleves for omgivelsene. Boken utkis av No Comprendo Press i samarbeid med Kirkens bymisjon.

Gyldendal gir ut en ny samling med Charles M. Schulz‘ klassiske stripeserie Knøttene.

Jakten på Evighetsmaskinen er første bind i den nye serien Oppfinneren av Lars Henrik Eriksen. Serien kommer på Egmont, som beskriver serien slik: «Oppfinnerspiren Kobolt Kogg bor sammen med moren sin på en liten øy, der beboerne livnærer seg av jordbruk med hjelp av kjempeskilpadder. Alle er fortrolige med sin plass i den rolige landsbyen, med unntak av Kobolts bestefar. Han er øyas store oppfinner, og ser aldri ut til å la en sprø idé kunne bli liggende i skuffen. En dag utforsker Kobolt og hans gode venn Linnea en av bestefarens maskiner helt alene. De mister kontrollen og forårsaker en eksplosjon som rammer dem begge. Kobolt havner i rullestol. Han er likevel fast bestemt på å oppnå drømmen sin. Drømmen om å bli en oppfinner.»

Fra Oppfinneren av Lars Henrik Eriksen. Finner du alle cameoene av norske seriefigurer?

I skyggen av Tirpitz er det tredje frittstående albumet i John S. Jamtlis Sabotør-serie. Agent Torstein Raaby rekrutterer kompisen Kalle Rasmussen for å rapportere om Tirpitz, verdens største krigsskip, som er sendt nordover til Norge. Mens vår anmelder omtalte første bind som «en saftig gjendiktning av den norske motstandskampen under andre verdenskrig«, mente vi at andre bind «er bedre på spenning og fakta enn på psykologi.» Boken kommer på Strand forlag.

Andre bok i den oversatte serien Kjempene av Lylian/Drouin/Christ/Lorien kommer på Gyldendal.

Nu klinger igjennom bartebyen er tegneseriedebuten til Khaleel Etwebi. Forlaget Aschehoug kaller dette for «en bok om utenforskap og identitestssøken i dagens Norge. Khaleel Etweebis blikk på far-sønn-relasjonen, og på det norske samfunnet, er like skarpt på det som det er varmt, og byr på et unikt perspektiv.»

Tedrageforbundet av K. O´Neill (som kom med Prinsesse Prinsesse Alle sine dager i vår) kommer på Outland forlag. Det samme gjør Pokémon-eventyrene Red, Green & Blue del 1 av Kusaka/Mato.

Tilla og vannvesenet er en billedbok for barn og ikke en tegneserie, men vi nevner den likevel fordi det er Flu Hartberg som står bak. Flu har både laget tegneserier for ungdom og en rekke enkeltstående serier opp gjennom årene, men vil vel alltid huskes som en del av Dongery.

Tegnehanne slipper sin tegneseriedagbok om å bli gravid, Bare vent: Babybobla illustrert på Kagge forlag. Kritikere virker å enten hate eller elske Tegnehanne, men få selvbiografiske serieskapere har evnen til å sette ting på dagsorden som henne – fødselsopplevelsen fra denne boken ble gjenstand for nasjonal debatt.

Syvende bok i Hilo-serien har tittelen Gina, jenta som ødela verden. Tegneserien av Judd Winick blir sluppet på Vigmostad Bjørke.

Tim Ng Tvedts Snakkebob var egentlig planlagt til utgivelse før sommeren, men har nå fått utgivelse denne måneden av Jippi forlag. Tvedts minimalistiske tegneserier har en tendens til å splitte kritikere – se bare anmeldelsen vår av Tegneserier og Uttrykk deg selv.

Den trettende samleboken av stripeserien Lunch av Børge Lund kommer på Strand forlag. Om forrige bind skrev vår anmelder at «på sitt beste får Lunch oss til å innse at det ikke er oss det er noe galt med.«

Øyvind Lauvdahl er en serieskaper med to distinkte spor. Vår anmelder kalte trebindsverket Ontography for «eksistensialistisk Instagram-skrekk i tegneserieformat«, mens Kjære Sorgenfri kanskje best kan beskrives som livsglade reisebrev fra nordenfor den arktiske sirkel. Überpress slipper andre bind av sistnevnte denne måneden.

Fra Kjære Sorgenfri av Øyvind Lauvdahl (Überpress)

I tillegg kommer 12. bind av Sagaen om Thorgal, samt Norsk Donald 3 og Bamse Pocket 3 fra Egmont.

Oktober

Fra Brillegeit av Steffen Kverneland (No Comprendo Press)

Alene-serien av Vehlmann og Gazzotti startet i Belgia i 2006, og ellevte bind slippes på norsk av Qlturrebus forlag. Boken har arbeidstittelen Nattens naglere, og beskrives som seriens kanskje mest uhyggelige episode så langt. Fra neste år følger Alene de franskspråklige utgivelsene, så det vil gå litt lengre mellom hvert bind.

Allerede i 2017 fikk vi en smakebit i antologien Forresten av Didrik Magnus-Andresens arktiske eventyr Ultima Thule. Etter flere utsettelser er den nå planlagt til oktober av Jippi forlag.

Jippi forlag gir også ut Kjøkken, en ny tegneserie av Xueting Yang. (Denne har tidligere vært planlagt utgitt under titlene Østover og Under broen.)

Andre bind av Ida Eva Neverdahls Floke kommer på Samlaget. Her er vår anmeldelse av første bind i serien om den pasifistiske vikinggutten.

Sammen med kollega Lars Fiske revolusjonerte Steffen Kverneland tegneseriebiografien med Olaf G. og storverket Munch. Men han har også markert seg med selvbiografiske serier som En frivillig død som sikret ham både lovord fra kritikere og flere priser. Denne måneden kommer oppvekstskildringen Brillegeit på No Comprendo Press. (Les også Kverneland bidrag til Empirix’ digitale koronaantologi, Koronoia.)

Jeg vil ikke være her er en tegneserie for barn om skilsmisse. «Jeg vil ikke være her er en fortelling om to søsken som står midt i foreldrenes brudd. Det handler om å føle seg liten og stor på samme tid. Det handler om sånne ting som er bare fordi», skriver forlaget Aschehoug om debuten til Dorte Walstad.

Femte og siste bind i den oversatte serien Spilledåsen av Carbone/Gijé kommer på Gyldendal.

Linn Isabel Eielsen (forøvrig bidragsyter her på Empirix) oppsummerer fem år med stripeserien L-innsikt i samlingen Ikke mesterlig gjennomført, men kreativt tenkt. Vi snakket med henne om serien i 2019, og intervjuet er vel verdt å lese på nytt. Samlingen kommer på Überpress.

Ikke mesterlig gjennomført, men kreativt tenkt, av Linn Isabel Eielsen (Überpress)

Überpress ønsker å overta stafettpinnen etter salige Forresten, og kaller Überantologi 2021 for «Norges viktigste tegneserieantologi». Med denne utgaven går forlaget bort fra tydelige tema for antologiene sine, og har i stedet utfordret etablerte og ferske serieskapere til å «lage historier med unike temaer og utfordringer». Bidragsyterne er Lars Helgemo, Oliver Levang, Isabell Martinsen, Vinter, Maria Steffensen, Maya Øvrebø, Ørjan Aarvik, Petter Faustino.

Tredje og siste bind i den franske serien I lyas øyne av Cunha/Carbone kommer på Qlturrebus forlag. Empirix anmeldte første bind i 2020, og beskrev det som et stilrent og pent tegnet drama som sliter med å treffe blink.

HipHop Gutter er en risoprintet fanzine i A5-format av Mattis Bekkelund. Den kommer fra Træsh forlag, som slipper en lignende utgivelse av Ida Neverdahl i august.

Fantomrakettene er Tore Aurstad og Andreas Iversens frittstående oppfølger til Tåke over Svartøy, som vår anmelder kalte «et hederlig, norsk forsøk på å gjøre H. P. Lovecrafts univers tilgjengelig for både store og små.» Tegneserien kommer på Gyldendal.

No Comprendo Press gir ut en norsk oversettelse av japanske Yoshiharu Tsuges En udugelig mann.

Fra En udugelig mann av Yoshiharu Tsuge (No Comprendo Press)

Jul O Hoi er femte bok i Ben Clantons tegneserie om Narve og Manet. Den kommer på Vigmostad Bjørke.

Christopher Nielsen har en helt egen posisjon i norske tegneserier, både som foregangsmann og som mentor for yngre serieskapere. Nå slippes et nytt bind i bokserien hans Weltschmerz, som har fått nummereringen 10 A. For litt Nielsen-bakgrunn kan du bli med i atelieret hans (fra 2014), og lese anmeldelsen av Da pønken kom til Lefsvika.

I slutten av måneden kommer andre bind av David Vandermeulens tegneserieadapsjon av Yuval Noah Hararis sakprosasuksess Sapiens. Boken kommer på Cappelen Damm.

Svenske Lina Neidestams generasjonsdefinerende stripeserie Zelda kommer i en 400 sider tykk samling med tittelen Zelda mot verden. Boken kommer på Strand forlag.

Fra Weltscmerz 10A av Christoper Nielsen (No Comprendo Press)

I månedsskiftet oktober/november (utsatt fra våren 2021) kommer fantasyfortellingen Katten og Kråka, skrevet av Arild Torvund Olsen, tegnet av Trine Lise Normann og med storyboards av Überpress-redaktør Are Edvardsen.

Fra Katten og Kråka av Arild Torvund Olsen, Trine Lise Nordmann og Are Edvardsen

Aleksander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen har laget et postapokalyptisk spenningsdrama for ungdom. Første bind har fått tittelen Skare, og vi møter tenåringsjenta Skare og mannen Leo som forsøker å klare seg i isødet tolv år etter asteroiden som endret jorda. Mens Kirkwood Brown er en erfaren manusforfatter, er Falla Eriksen mest kjent for sine til dels ugjennomtrengelige, ordløse sci-fi serier. Kombinasjonen vil nok bli spennende, og kommer fra Strand forlag.

Outland forlag slipper Musegarden Høsten 1152 av David Petersen.

Skare av Aleksander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen (Strand forlag)

I tillegg kommer fjerde bind av Romas ørner, tredje bind av Sprint: Mot alle odds, og 13. bind av Thorgal-serien fra Egmont.

November

Dongery klikker har blitt et overraskende standhaftig bidrag i den norske mediehverdagen, hvor ulike medlemmer av Dongery-kollektivet veksler på å lage tegneserier basert på avisoverskrifter. Vår anmelder lot seg sjarmere av første bind, til tross for til tider «slitsomt nonsens«. Bind to kommer fra No Comprendo i starten av måneden.

Rakkan en antologi av norsk manga fra Outland forlag, og kommer med vol. 2 denne måneden. Bidragsytere er Hiwar Nheli, Zuzanna Piech, Mark Egan, Xaffie Flora Sarkol, June Evelyn Svennsli og Tenpi. Og lurer du på mer om hva som kjennetegner nettopp norsk manga, anbefaler vi avsnittet av podcasten Tegneserier! hvor vi snakker med bidragsyter Hiwar Nheli.

Juleheftene begynner å dukke opp i butikken allerede i første halvdel av november. Du kan forvente deg alle de gamle klassikerne, men i år dukker det også opp julehefter fra Jens K. Styve (Dunce), Tegnehanne, og et eget julehefte med Pondus-historier fra den gangen Frode Øverli brukte juleheftene til en briljant historiefortelling som utvidet toneleiet i serien radikalt. Egmont gir ut Asterix og griffen sammen med juleheftene.

Fra Dongery Klikker 2 (No Comprendo Press)

I tillegg kommer tredje bind av serien Absurdgalleriet av Sverre Bjørstad Graff fra Egmont.

Og helt til slutt før jul kommer Dragon Ball 3-i-1 omnibus 14 av Akira Toriyama fra Outland forlag i desember.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.