En rekke norske tegneserieutgivelser står for tur i de kommende månedene. Du bør ha i mente at utgivelser kan bli utsatt eller avlyst.

August

Denne måneden gir oss hele tre stripesamlinger fra Egmont: Dunce av Jens K. Styve, Intet nytt fra hjemmefronten av Therese G. Eide og Radio Gaga av Øyvind Sagåsen.

Underbyen er en ny norsk fantasyserie for unge lesere, signert forfatter Aleksander Kirkwood Brown og tegner Luis Guaragna. Forlaget Cappelen Damm skriver «hva gjør du når du får vite at huldra, nøkken og nissene ikke er skrøner som er funnet på for å skremme småbarn, men faktisk skjuler seg i skyggene i Oslos gater», og lover at det «minst» vil bli en trilogi fra universet i serien.

Mia Myhr og barna som forsvant er vinneren av Egmonts seriekonkurranse i 2021, hvor over 200 serieskapere deltok. Tegneserien til Sara Hjardar omtales av forlaget som «barnegrøss på sitt beste».

Dypfryst er den femte boken i Krypto-serien til Hans Jørgen Sandes, og kommer på Gyldendal denne måneden.

Une og skolestarten er den første større utgivelsen fra Henriette T. Osnes, som ga ut Den lille boken om den store døden Træsh forlag i 2021. Boken, som er litt billedbok men mest tegneserie, kommer på Aschehoug.

Den 21. samleboken med Frode Øverlis stripeserie Pondus kommer fra Strand forlag, og har tittelen 21 års grense. Tilhører du dem som mener serien har sine beste år bak seg? Eller har du troen på at serien fortsatt kan være aktuell?

Småfolkets vokter er en ny serie for unge lesere fra Carbone og Véronique Barrau, og første og andre bind slippes denne måneden. Carbone var også forfatteren bak Spilledåsen-serien. Serien, som vant elevenes pris under Angoulême-festivalen tidligere i år, kommer på Fontini forlag.

Med Børge Lunds stripeserie Lunch har Strand forlag lagt seg et ambisiøst nivå med to bokutgivelser i året. Høstens bok Endringsglede er nummer 15 i rekken. «På sitt beste får stripeserien Lunch oss til å innse at det ikke er oss det er noe galt med» skrev vi om bok nummer 12. Samtidig kommer en engelskspråklig utgivelse med tittelen Business in Norway, med flere spesialskrevne historier.

Myter og mektige monstre i det gamle Hellas er en sakprosategneserie for unge lesere av James Davies som kommer på Gyldendal forlag.

Pokémon-eventyrene vol 4 av Hidenori Kusaka og Mato kommer på Outland forlag.

Down under er en fantasytegneserie knyttet til Daniel Østvolds utsmykningsoppdrag på Grünerløkka. Den kommer på Ford forlag.

Fra Daniel Østvolds Down Under.

Tredje bind i Ragnarok-serien til Odin Helgheim kommer på Egmont forlag i disse dager. «Frå dei spenningsfylte oppslaga i opninga til det pregnante sluttkapittel er det klart at Ragnarok er eit prosjekt Odin Helgheim brenn for, og ein bokserie det kan bli veldig spennande å følgje vidare» skrev vår anmelder om første bind.

Albumene om Krüger og Krogh, to etterforskere av paranormale hendelser i et alternativt 1960-talls Oslo, må være de mest omstendelige som blir produsert i Norge. Med høyre krav til seg selv hva angår research, historie og tegning har trioen Agdestein, Kabicek og Skandfer gitt ut to album siden debuten i 2014. Nå kommer endelig det tredje – med tittelen Nord og ned 1. Om første album skrev vi «Norske tegneserier blir aldri det samme igjen» mens vår anmelder skrev følgende om oppfølgeren: «Spøkelseståken er en gjennomført og spennende serie. Den går dypere i figurenes følelsesliv, og mysteriet de må løse er også en smule mer komplisert denne gangen. Faktisk har tegneserien bare ett eneste problem, men det er til gjengjeld et stort et.»

September

Rigel – Urettens ekko er historien om Norges største skipskatastrofe, et forlis med flere ofre enn Titanic. Tegneserieskaper Ida Larmo «tar leseren med på sin egen oppdagelse av Rigel-historien. Resultatet er et nært og menneskelig blikk på denne tragiske og underkommuniserte delen av norsk historie – sett gjennom øynene til to av de få overlevende», skriver Strand forlag.

De ukrainske notatbøkene er et stykke svært aktuelt tegneseriejournalistikk fra den italienske tegneserieskaperen Igort. Den blir utgitt på forlaget Pax.

Det lille forlaget epic.no gir ut Jean Melvilles profil av franske Robin Cousin, «en thriller om hva som kan utrettes med de stadig økende digitale sporene vi etterlater oss, og om hvordan vi ledes av smartteknologi i stadig nye innpakninger».

Ved et uhell kjøpte Jenny Jordahl alt for mange utgaver av bladet Alle kvinner. Resultatet har blitt tegneserien Er jeg snerpet?, hvor «Jordahl harselerer med leserinnlegg, skjønnhetstips, oppskrifter, portretter og intervjuer fra en tid hvor det ble stilt ganske andre krav til kvinner» skriver forlaget Gyldendal.

Fjerde bind av mangaen Mitt helteakademia av Kohei Horikoshi kommer på Outland forlag. Her kan du lese anmeldelsen vår av første bind.

Tredje og siste bind av Ida Eva Neverdahls Floke kommer denne måneden fra Samlaget. Serien følger en utradisjonell vikinggutt, og har sjarmert våre anmeldere både en og to ganger så langt.

Fra tredje bok i Floke-serien av Ida Neverdahl.

Blokk til blokk er basert på hip hop-forestillingen til Don Martin, Fela og Castro som har gått med stor suksess på Det norske teatret. Forlaget Cappelen Damm skriver «boka er en kul, kommersiell og original bok om heftig liv på østkanten. Samtidig er det en sår familiehistorie om selvmord, og ikke minst historien om da hiphopen kom til Norge.» Tegneren i boken er Andreas Iversen.

Daniel Østvolds Sax forteller historien om saksofonens oppfinner, og kommer på Ford forlag.

Den attende samleboken med Lise Myhres stripeserie Nemi kommer på Gyldendal forlag, og samler striper, helsider, dikt og forsider fra årene 2016-2019.

Egmont gjenutgir Blacksad av Díaz Canales & Guarnido, og har kommet til tredje bind denne måneden. «Med sine levende vannfarger, utsøkte dyrefigurer og sjangertro dialog er Blacksad fortsatt referansepunktet for krim noir i tegneserieform» skrev vi om bind 1 tidligere i år.

Fjerde bind av Bukkekrigerne av Jonathan Garnier og Amélie Fléchais kommer på Solum Bokvennen.

Mynte er en enkeltstående tegneserie av Christian Galli. Fontini forlag kaller den «en spennende og vakker fortelling om en ung persons første møte med døden.»

Storefri er Marius Henriksens stripeserie om livet på en typisk norsk ungdomsskole. Den nye samlingen Bare fem dager til helg! kommer på Strand forlag. Som vi skrev om fjorårets utgivelse: «Ingen lærere klager morsommere enn Marius Henriksen.«

Oktober

No Comprendo Press har litt usikre datoer på sine utgivelser i høst, men de er alle planlagt i oktober-november. Listen omfatter både Christopher Nielsens Weltschmerz 10B, Mora mi av Trond Bredesen, og en lenge etterlengtet og utsatt En udugelig mann av Yoshiharu Tsuge. Flu Hartberg kommer med tegneserieromanen Jammerdalen, som visstnok har vært under arbeid i ti år. Forlaget planlegger også en samling av Knut Nærums Streberne.

Linn Isabel Eielsen kommer med en ny samling av serien L-innsikt, med tittelen Livets harde søndagsskole, på forlaget Überpress. «Dette er en forfriskende bok fra et medlem av «generasjon prestasjon» som tematiserer praksis, prøving og feiling gjennom tegneserieproduksjon. Det ligger en nerve og vibrerer under overflaten her», skrev vår anmelder i fjor.

Den svært populære Nordlys-serien av Malin Falch når et vendepunkt med sin sjette bok, utgitt på Egmont.

Nora Dåsnes følger opp de to sterke utgivelsene Ti kniver i hjertet og Ubesvart anrop med La skogen leve!. Forlaget Aschehoug skriver: «La skogen leve! er en frittstående oppfølger til suksessen Ti kniver i hjertet (2020). Det er en engasjert og viktig historie om å være stor nok til å forstå hva som må gjøres, men for liten til å bli tatt på alvor.»

Kvitebjørn er en gjenfortelling i tegneserieform av det klassiske norske eventyret, fortalt av Maja Lunde og tegnet av Hans Jørgen Sandnes. Tegneserien kommer på Kagge forlag.

Kjempene bok 4: Celestin av Lylian kommer på Gyldendal forlag.

Røverhistorier er en ny bok fra Bone-universet av Jeff Smith og Tom Sniegoski, og er en slags prequel til hovedserien. «I Røverhistorier setter Smiley Bone seg ned med en gruppe speidere for å gjenfortelle den legendariske historien om Bonevilles opprinnelse, som inneholder mange ville påfunn, komplett med rottevesener, drager og en frekk liten apekatt», skriver Outland forlag om utgivelsen.

Jeg elsker alle er tittelen på Karstein Volles nye bok. Forlaget Überpress skriver: «Kjærlighet kan være et våpen, kjærlighet kan inspirere fanatisme som overgår enhver barrikadestormer. Kjærlighet kan være terror og å forelske seg kan være det verste avgjørelsen i ditt liv. Norske tegneserier har ikke vært bortskjemt med romantikk siden 80-tallet. Volle gjør sin egen vri på temaet.»

Vincent Zabus har gitt seg i kast med en tegneserieversjon av Jostein Gaarders filosofiklassiker Sofies verden. Første bind kommer denne måneden, bind to kommer våren 2023 på Aschehoug.

Overtrykk er den årlige antologien til forlaget Überpress, som kommer denne måneden. «Forlaget er fortsatt det beste for å holde seg oppdatert på fabelprosa i tegneserieformat«, skrev vår anmelder i fjor.

Tredje bind i Alice Osemans tenåringsromanse Hjertestopper kommer på Gyldendal forlag. Tegneserien, som også har blitt en Netflix-serie, ble anmeldt på disse sidene tidligere i år.

Chis lune hjem blir omtalt som en sukkersøt mangaserie av Kanata Konami. Outland forlag kaller den et viktig tilskudd til utvalget av manga på norsk, som lenge har vært dominert av action og spenning.

Raud volvo er en historie om overgrep og om å sette grenser, og blir gitt ut av Samlaget i samarbeid med Leser søker bok. Tegneserien er signert Trude Tjensvold.

Fra Raud Volvo av Trude Tjensvold.

Bjørn Ousland fortsetter med sine moderne eventyr i Den lysende kronen, som er en frittstående oppfølger til Det mørke hjertet. Boken kommer på Vigmostad & Bjørke.

Andre bind av serien Motstandsbarna av Vincent Dugomier og Bruno Ers kommer på Qlturrebus forlag. «Tegneserien er tenkt og utformet som en dagbok skrevet av 13-åringen François, skriver forlaget.

Trettende bind av serien Alene av Fabien Vehlmann og Bruno Gazzotti kommer fra samme forlag, som opplyser om at de nå har tatt igjen den franske utgivelsesplanen, og heretter vil gi ut nye bind kort etter at de kommer ut på fransk.

November

Regine Toften Holst er et kjent navn for mange lesere allerede, men denne måneden debuterer hun med sin egen serie Rino – reisen til de dødes øy. Forlaget Vigmostad & Bjørke kaller serien «en humor- og actionfylt debut med sjørøvere, forbannelser og prinser på villspor».

Forlaget Epic.no gir ut høstens andre utgivelse fra franske Robin Cousin, Milliarder av speil. Forlaget skriver at boken «gir oss innblikk i klima- og miljøkrisen noen år fremover i tid, sett gjennom forskjellige grupperingers opplevelse av situasjonen.»

Sverre Graff kommer med fjerde bind i sin Absurdgalleriet-serie på Egmont.

Resultatene fra Bergen 24 timers tegneseriemaraton blir samlet i en egen bok med samme tittel fra forlaget Überpress.

The real world er en fantasy fra universet til Daniel Østvold, hvor figurene hans besøker den virkelige verden. Tegneserien kommer på Ford forlag.

Rakkan er en antologi med norsk manga, og denne måneden kommer volum 4 på Outland forlag. Og lurer du på hva forskjellen er på nordic manga og manga på norsk, kan vi hjelpe deg med det!

Imperiets arvinger 5: Fengselsflukten av Oskar Källner kommer på Gyldendal forlag.

Juleheftene begynner å dukke opp denne måneden, og det kommer hefter med blant annet Nemi, Pondus, Lunch, Storefri, Dunce, Intet nytt fra hjemmefronten og Kollektivet.

I tillegg…

Og ikke nok med det. Egmont slipper også mer Thorgal i løpet av høsten, og kommer også med to nye pocketer i Witch-sagaen i oktober og desember. Forlaget gir også ut det første av høstens to bind av mangaen Kingdom Hearts i september. Samme måned kommer Lucky Luke nummer 83, et nytt Sprint-hefte, og et album i western-serien Undertaker.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.