August

Når du leser dette, er den sjette boken i Hans Jørgen SandnesKrypto-serie (fra Gyldendal) allerede behørig anmeldt på Empirix.no, hvor den blir omtalt som «miljøaction for unga».

Men hvem er du? er ifølge forlaget Gyldendal «en dypt personlig fortelling fra Martin Ernstsen om sin far og alzheimer.»

Fra Men hvem er du? av Martin Erntsen.

Marius Henriksen kommer med en ny samling Storefri-striper kalt Læreplan B på Strand forlag. Som vår anmelder skrev om serien: «Storefri sin store styrke er at Henriksen selv er lærer, og han dikter ikke om norsk skole. Han dokumenterer. Og omskriver. Håper vi.»

22 mil igjen er den nye samleboken med Pondus-striper fra Frode Øverli, og kommer på Strand forlag.

Stjerner i mørket av Omar Mohamed og Victoria Jamieson kommer på Strand forlag. Forlaget skriver: «Med humor og imponerende fortellerkraft klarer serieskaperne i denne boka å vise hvordan det er å vokse opp i en flyktningleir, der alt man kan gjøre er å vente. Og hvor vanskelig det er å ta vare på familie og venner under de tøffeste forhold.» Tegneserien er basert på den selvbiografiske fortellingen til Mohamed, er tegnet og fortalt av den amerikanske serieskaperen Jameson, og oversatt av serieskaper Therese G. Eide.

Egmont har tatt på seg å gjenutgi noir-serien Blacksad av Juan Díaz Canales og Juanjo Guarnido. Den sjette historien, Til slutt faller alt, kommer med første bind nå i august og bind to i desember.

Marta Breen og Jenny Jordahl er kjent for en rekke feministiske tegneserieutgivelser, og kommer denne måneden med biografien Aasta Hansteen og jakten på søsterskapet på Cappelen Damm.

Fra Aasta Hansen og jakten på søsterskapet av Marta Breen og Jenny Jordahl.

«Oppfinneren skiller seg fra andre eventyrserier ved å ta vitenskapen på alvor«, skrev vår anmelder om første bind av serien til Lars Henrik Eriksen. Andre bind, Skrotnissens hemmelighet, blir utgitt på Egmont.

Husker du MGP-fenomenet Subwoolfer? Nå har Ben Adams, den ene halvdelen av den gule duoen skrevet barneboken Subwoolfer: Oppdrag bestemor, tegnet av Martin Aas og utgitt av Cappelen Damm.

Fra Subwoolfer av Ben Adams og Martin Aas.

Kaos på skolen (Middle School Misadventures) er en serie av amerikanske Jason Platt, som har lånt en strek eller to av Bill «Tommy & Tigern» Watterson i sin serie lagt til skolehverdagen. Gyldendal slipper andre bind denne måneden, og tredje i oktober.

Mia Myhr og kaoskrystallen er andre bind i Sara Hjardars skrekk-serie for unge lesere. Vår anmelder kalte første bind for «et myrdryppende, stilsikkert grøss«. Boken kommer på Egmont.

Bjørn Ousland er aktuell med Bokslukeren, en tegneserie som er tilegnet alle bokformidlere som inspirerer barn til å lese. Den kommer på Cappelen Damm.

Fra Bokslukeren av Bjørn Ousland.

Katteguden Frøya er en spin-off fra Odin Helgheims serie Ragnarok. I denne har han med seg Isabell Martinsen på tegninger, og boken gis ut av Egmont. En ny bok i Ragnarok-serien kommer i september, og har fått tittelen Yggdrasil.

Første bind av serien Zora har tittelen Det usynlige huset, og kommer Vigmostad Bjørke. Den er skrevet av Judith Peignen og tegnet av Ariane Delrieu. Zora er tolv år gammel og bor sammen med bestemoren i et underlig hus som bare er synlig for dem med magiske evner. Bestemoren ønsker bare at Zora skal være trygg og leve et liv uten magi, men det eneste Zora vil, er å leve åpent med evnene hun har og oppdage en verden fylt av forhekselser og monstre.

Såret er fjerde bok i Cha Sandmæls fantasyserie Dragens Øye, og kommer på Egmont forlag.

One Piece vol. 2 av Eiichiro Oda kommer på norsk fra Outland forlag. Tredje bind kommer i november.

Lucky Luke: Rattatas Ark av René Goscinny kommer på Egmont. Det samme gjør Thorgal 20: Blåtann av Jean van Hamme. Thorgal 21 kommer i november.

September

I månedsskiftet august/september kommer det en ny tegneserie fra Daniel Østvold, mannen som må være tegneserienorges mest hardtarbeidende. Log Lady Lusty and the Mummy Wolves kommer på Ford forlag.

Trond Bredesens tegneserie Mora mi kommer på No Comprendo press. Forlaget skriver: «En gripende skildring av en gammel, aldersdement dame som bor på institusjon. Trond Bredesen har med humor og kjærlighet laget en tegneseriebok om sin mor ved livets slutt. Han dokumenterer triste og tragikomiske situasjoner som alle med eldre, pleietrengende personer i sin nærhet kan kjenne seg igjen i.»

September er måneden for tegneseriefestivalen Raptus i Bergen, og Überpress forlag tar med seg to nye titler. Den første er Illustrert kommentarfelt hvor Trond J. Stavås gjør tegneserier av kommentarfelt på Facebook. Den andre er antologien Overtrykk, som i år har bidrag fra bl.a. Linn-Catherin Hansen, Isabell Martinsen, Marte Jørgensen, Lene Grassdal og Trond J. Stavås. Som forlaget skriver: «Dette er tegneserieantologien som tar Nordmenns elsk på hestetegneserier på alvor. Pennyklubben kan ta seg en bolle!»

Fra Overtrykk 2023.

FRNK er en fantasyserie om 13 år gamle FRNK som har snublet gjennom en magisk portal og havnet i steinalderen. Den opprinnelig franskspråklige serien av Brice Cossu og Olivier Bocquet gis ut på norsk av Fontini forlag. Andre bind, Utbruddet, kommer i september.

Egmont forlag gir denne måneden ut Vill, en historiesamling fra den unge tegneserieskaperen Dina Norlund, som døde tidligere i år.

Duften av furu (Der Duft der Kiefern) er en tegneserie der Bianca Schaalburg tar for seg sin egen familiehistorie knyttet til andre verdenskrig i Tyskland. Boken utgis i et samarbeid mellom forlagene Minuskel og Spartacus.

Bøllefrø er en nye serie for yngre lesere, av S.G. Bjørdal. Den kommer på Aschehoug.

Femte og siste bind av Outland forlags antologi med norsk manga, Rakkan, kommer denne måneden.

Mange vil huske Ronja Svenning Berge for helsidene hennes i Nemi-bladet. Nå slipper Gyldendal debuten hennes i form av den grafiske romanen Hvis det ikke brenner.

Fra Hvis det ikke brenner av Ronja Svenning Berge.

Den syttende boken i Børge Lunds stripeserie Lunch kommer fra Strand forlag. Boken har tittelen Da var det helg.

Forelska? er en ny serie signert serieskaperne Beka og Maya, som gis ut på norsk av Fontini forlag. Forlaget lover «en fargerik tegneserie med luftig tekstnivå og fargesprakende mangainspirerte illustrasjoner.» Bind 1, Hjertets hemmeligheter kommer i september, mens bind 2 kommer i januar.

Aleksander Kirkwood Brown og Luis Guaragna lanserte fantasyserien Underbyen i fjor, og vår anmelder kalte den for «en treffsikker start på en ny trilogi». Andre bind, Nøkkelen, kommer på Cappelen Damm denne måneden.

Fra Underbyen 2: Nøkkelen av Aleksander Kirkwood Brown og Luis Guaragna.

Det kommer en ny samlebok av Lise Myhres stripeserie Nemi på Gyldendal forlag.

Tegneserieversjonen av Neil Gaimans Norrøne guder er illustrert av P. Craig Russell, som tidligere har jobbet sammen med Gaiman på Sandman. Outland slipper første bind på norsk denne måneden, med bind to og tre ventet neste år.

Den siste hodeskallen er første bok i den nye serien Villvillmarka av Ola Nielsen Oldani og Martin Hvattum. Serien er lagt til vertshuset «Den barmfagre nøkk», og følger Knis, Loke og Nøste som jobber i oppvasken og har eventyr mellom verdener.

Dragon Ball Super 3 av Akira Toriyama kommer på Outland forlag. Fjerde bind kommer i desember.

Koreanske Keum Suk Gendry-Kim har allerede vært norgesaktuell med Ventetiden tidligere i år, og nå kommer oppfølgeren Ugress fra Pax forlag.

Issunboshi: Kampen mot monstrene av Ryan Lang gis ut på norsk av Fontini forlag. Forlaget lover «en storslått nytolkning av en japansk legende, befolket av mytiske monstre og samuraier.»

Fra Issunboshi: Kampen mot monstrene av Ryan Lang (selve utgivelsen vil være på norsk)

Tidsmaskinen: Sjørøverskatten er en lettlest tegneserie for unge av Mary Pope Osborne og Kelly & Nicole Matthews. Den kommer på Cappelen Damm.

Oktober

Skare – Snøengler følger opp den første Skare-boken til Alexander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen fra 2021. Strand forlag kaller det for «et postapokalyptisk spenningsdrama for ungdom», og sammenligner den med The Last of Us og The Walking Dead.

Fra Skare – Snøengler av Alexander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen.

De fire bøkene i John S. Jamtlis Sabotør-serie fra andre verdenskrig kommer i en samleboks sammen med et hefte med skisser etc. i et tidstypisk hemmelig rom.

Millas dagbøker (Cici’s journal) er en serie av Joris Chamberlain og Aurélie Neyret, og første bind kommer på Gyldendal i slutten av måneden. Serien følger den aspirerende forfattere Milla og vennene hennes som løser mysterier.

Tegneserier om demens har blitt en liten mini-trend det siste året, med sterke bidrag fra Martin Ernstsen, Anders Kvammen og Paco Roca. I oktober kommer Minnenes skog, den andre boken i barnebokserien om Elly og Gustav. Serien er laget av franskmannen Ludovic Villain, og gis ut på Solum Bokvennen.

Bendik Kaltenborn er ute med samlingen Sykt nais med nye, kortere serier. Kommer på No Comprendo.

Samme forlag gir ut Skygger av Steffen Kverneland. Forlaget skriver: «Fortellinger og tegninger om hverdagsidyll, krig, pandemi, kriser, kjærlighet mellom far og sønn, å hoppe i sølepytter, liv og død.»

Fra Skygger av Steffen Kverneland.

Fjerde bind av serien Motstandsbarna (Benoit Ers og Dugomier) kommer fra Qlturrebus forlag. Vår anmelder lot seg sjarmere av de tre første bindene av serien, som er lagt til andre verdenskrig. Femte bind kommer våren 2024.

Munnu. En gutt fra Kashmir er en selvbiografisk tegneserieroman av Malik Sajad om konflikten i Kashmir. Den blir gitt ut i et samarbeid mellom forlagene Minuskel og Spartacus.

Det samme gjør Aya fra Yopougon bind 7 av Marguerite Abouet og Clément Oubrerie. Det er drøye ti år siden forrige utgivelse i denne serien fra Elfenbenskysten, så Minuskel gir også ut de første seks bindene i serien på nytt denne høsten.

Tempo 48: Historie uten helter kommer fra Egmont. Tempo 49: Allan Falk – Drama til Sjøs kommer fra samme forlag i november.

November

I månedsskiftet oktober/november kommer Karstein Volle med sin nye utgivelse Jeg elsker alle på Überpress, som skriver: «Norske tegneserier har ikke vært bortskjemt med romantikk siden 80-tallet. Volle gjør sin egen vri på temaet.»

Fra Jeg elsker alle av Karstein Volle.

Tegneserieversjonen av Jostein Gaarders filosofiklassiker Sofies verden er en ting (som for øvrig ikke må forveksles med popart-stripeserien Zofies verden). Den er tegnet av Vincent Zabus og opprinnelig utgitt på fransk, men andre bind kommer på norsk fra Aschehoug.

Dette er måneden da juleheftene begynner å dukke opp (om de da ikke kommer sammen med julemarsipanen i oktober). Fra Strand forlag er det bekreftet at både Pondus, Lunch, Storefri, og Dunce kommer med julehefter, sistnevnte i utvidet form. I tillegg kommer det, tradisjonen tro, et hefte med tittelen Pondus – Klassiske julehistorier. Fra Gyldendal kommer et Nemi-julehefte. Fra Cappelen Damm kommer juleheftet Edward Rubikons mysterier: Julebukkenes natt av Alekander Kirkwood Brown og Andreas Iversen. I tillegg kommer Ingeniør Knut Berg av Øyvind Lauvdahl, Flåklypa av Øyvind Sagåsen og Thierry Capezzone.

Grafill tegneserie og linjeforeningen Raster arrangerer 24-timers tegneseriemaraton i Bergen i midten av oktober. Resultatet blir presentert i boken Bergen 24t 2023, utgitt av Überpress. Om alle deltakerne fullfører seriene sine, vil boken bli rundt 360 sider lang.

Pokémon-eventyrene (9) Gold, Silver & Crystal del 2 kommer på Outland forlag.

Fjerde bind i serien På fire bein kommer fra Andersens forlag. Det er ikke lenge siden Empirix’ anmelder lot seg sjarmere av første bind i serien til polske Berenika Kołomycka.

Det kommer et nytt album i Sprint-serien fra Egmont, men dette har i skrivende stund ingen tittel ennå.

Desember

Daniel Østvold har allerede en tegneserie ute i høst (se september), og denne måneden kommer han og Anne-Kristin Strøm med albumet Mennene på Ford forlag. Tegneserien er en dokumentar om Strøms erfaringer med nettdating.

Det kommer også et jubileums-album med serien Rocky av Martin Kellerman fra Strand forlag, som nesten er et julehefte, men ikke helt.

3 KOMMENTARER

  1. Hei

    Ingen fransk/belgiske på utgivelseslista? Sprint, Lucky Luke, Asterix og evt nye tilskudd?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.