For noen er tegneserieutgivelser like uforutsigbare som den første hvitveisen. Andre liker å være forberedt. Her er det vi hører kommer av tegneserieutgivelser frem mot sommeren.

Husk at alle datoene og utgivelsene på denne listen bare er basert på hva vi vet nå i starten av året. Ting kan endre seg, utgivelser bli utsatt, og boken du venter på kommer kanskje ikke akkurat når du håper.

Først en utgivelse som ennå ikke har noen utgivelsesdato: Jason kommer i vår med sin første utgivelse siden 2015. Den nye boken har fått tittelen Å, Josephine, og inneholder fire nye historier. Jason (alias John Arne Sæterøy) er den norske serieskaperen som har høstet størst anerkjennelse i utlandet, og har i mange år bodd i Montpellier i Frankrike. Å, Josephine blir gitt ut av Magikon forlag.

Vårens tegneserier 2019 Jason
Illustrasjon hentet fra en ennå ikke ferdig utgave av boken Å, Josephine av Jason, med tillatelse fra Magikon forlag.

Vi vet også at det kommer flere utgivelser fra forlaget No Comprendo i løpet av åren, men disse er i skrivende stund innhyllet i hemmeligheter (med ett unntak, se under). Like så med Jippi forlag, som muligens kommer med nye utgivelser – men som kanskje også venter til høsten.

Januar

Vi starter tegneserieåret med å merke oss Amanda Guff, noe så sjeldent i norsk sammenheng som en selvpublisert tegneserieroman på 300 sider. Boken er signert Svein B. Mjelve, som gir den ut på Mjelve Design. Han forteller om boken:

Amanda Guff handler om psykiatri på ville veier, slett politihåndverk og en konfeksjonsfabrikkeier som tar for seg – var det noen som sa at småbylivet er kjedelig? Denne grafiske romanen tar bl.a. for seg ungdom med musikalske ambisjoner i Molde på 1970-tallet, og dagens storbylivs kalde håndtering av en forfyllet og overvektig middelaldrende dame som går på snørra like før jul. Det meste går i grunnen på tverke for Amanda Guff.

Vårens tegneserier 2019 Amanda Gruff
Amanda Guff av Svein B. Mjelve.

Er du glad i klassiske tegneserier kan du merke deg at Egmont har begynt å gi ut Floyd Gottfredsons Mikke Mus-avisstriper fra 1930-tallet. Første bind er ute nå, mens Mikke Mus og Kvegsvindelen er tilgjengelig allerede i mars.

Samme forlag kommer også med en nyutgivelse av serien Thorgal av G. Rosinski og J. Van Hamme.

Outland forlag gir ut Blåjakkene 10 av Louis Salvérius og Raoul Cauvin, og Bone 4 av Jeff Smith denne måneden, begge gjenutgivelser.

Februar

Überpress gir ut Bergen 24 2018. Dette er tredje gang forlaget samler 24-timers tegneserier mellom to permer.

Art Spiegelmans Breakdowns kommer i norsk oversettelse i løpet av denne eller neste måned. Amerikanske Spiegelman er mest kjent for Maus, hvor han forteller historien om hvordan familien hans ble offer for nazistenes jødeforfølgelser. Maus blir i dag sett på som hovedverk i tegneseriehistorien, og Breakdowns vil med sin mer eksperimentelle stil trolig nyansere bildet mange nordmenn har av Spiegelman som serieskaper. Boken er oversatt av Leif Helgeland, og kommer på Minuskel forlag.

Vårens tegneserier 2019 Art Spiegelman
Fra Breakdowns av Art Spiegelman, gjengitt med tillatelse fra Minuskel forlag.

Samme forlag gir nokså samtidig ut tiende bok i Hugo Pratts serie om sjømannen og eventyreren Corto Maltese. Boken har fått tittelen Tango og blir fulgt av bok nummer elleve før sommeren.

Fontini forlag kommer med første bind i en tegneserie-krim for barn med tittelen Kikki løser mysteriet med den forsvunne dyrehagen. Serien er signert Joris Chamblain og Aurélie Neyret, og er oversatt av Kristian Baardsen.

En svak toer er Egmonts andre samling av Marius Henriksens stripeserie Storefri, som handler om en gruppe ungdomsskolelærere i ulike faser av livslede. Du kan lese Empirix-anmeldelsen av første bind her.

Vårens tegneserier 2019 Storefri
Storefri av Marius Henriksen.

Egmont slipper også en nyutgivelse av eventyrserien Ompa-pa og Tveskalp denne måneden. Serien, lagt til en amerikansk indianerstamme, er signert Asterix-skaperne René Goscinny og Albert Uderzo, og har mange av gallerseriens beste kvaliteter.

I månedsskiftet kommer også bok ni i Egmonts gjenutgivelse av den franske western-serien Blueberry av Jean-Michel Charlier og Jean «Moebius» Giraud.

Mars

På Instagram har Øyvind Lauvdahl en tilhengerskare på over 70.000 mennesker. Nå tar han det beste fra kontoen med seg over Ontography, et trebindsverk utgitt på forlaget Utenfor Allfarvei.

To nye tegneserieblader debuterer på Egmont denne måneden: Radio Gaga og Ruter. Forlaget har hendene fulle med å erstatte tapet av Frode Øverli (Pondus og Rutetid) og Børge Lund (Lunch), som gikk til det nystartede Strand forlag før jul. Radio Gaga er en relativt suksessrik tegneserie lagt til en dysfunksjonell nærradio, signert Øyvind Sagåsen. Bladet har flere av dagens beste norske stripeserier med på laget som biserier, og virker bli Egmonts flaggskip-blad i 2019. Ruter virker derimot å være et generisk tegneserieblad à la Larson gale verden.

Vårens tegneserier 2019 Radio Gaga
Nr. 0 av Radio Gaga-bladet kommer i februar, men selges kun i Egmonts nettbutikk, i tillegg til at det blir sendt til bladets abonnenter.

Trolljegeren – Myrdraugen kommer, er en tegneserieroman av Håvard S. Johansen som er fritt basert på filmen Trolljegeren fra 2010. Det blir interessant å se hvordan Johansen, som i to tidligere bøker har hoppet fra kritikerrost drama til ditto formeksperimenter, tilnærmer seg denne norske blockbusteren. Boken slippes på Cappelen Damm.

Lise Myhre kommer med to mindre Nemi-samlebøker denne måneden: Bok om glede og Bok om nerding. I tillegg kommer hun med Nattlys, en diktantologi med illusterte dikt av bl.a. Inger Hagerup og André Bjerke. Dette er den andre av Myhres illustrerte diktantologier.

I midten av måneden kommer første bind av den svenske fantasyserien Vei. Serien, som er skrevet av Sara Bergmark Elfgren og tegnet av Karl Johnsson, henter inspirasjon fra nordisk mytologi. Andre og siste bind slippes etter planen i Sverige i april i år.

Vårens tegneserier 2019 Vei
Vei blir beskrevet som en episk fantasyserie inspirert av norrøn mytologi. Første bind slippes i Norge i mars, en måned før andre og siste bind slippes i Sverige.

Outland forlag gir ut Dragon Ball bok 8 av Akira Toriyama. Serien går for å være en av de mestselgende japanske manga-seriene noensinne.

Überpress lover at det kommer en ny tegneserie fra Ola Olsen Lysgaard i mars eller april. Tittel, omslag og andre ting er i skrivende stund ikke avklart.

April

Denne måneden kommer Kristoffer Kjølberg kommer med første bind i Avisgjengen, en ny serie for barn og unge lagt til en skoleavis-redaksjon. Tittelen er Etter leggetid, og gis ut av Gyldendal. Kjølberg er ellers mest kjent som en del av undergrunnstegneseriekollektivet Dongery, og ga i 2017 ut boken En som het.

Den andre boken i den populære Nordlys-serien av Malin Falch blir sluppet i begynnelsen av måneden på Egmont. Tittelen er Vikingene og orakelet.

Vi tok en lengre prat med Falch om veien fra karakterdesigner i USA til tegneserieskaper i Norge – les intervjuet her. Du kan også lese Empirix-anmeldelsen av første bind av Nordlys.

Vårens tegneserier 2019 Nordlys
Bok to i Nordlys-serien av Malin Falch kommer i april.

Denne måneden (eller neste) kommer også Anders Kvammens nye tegneserie Jobb på No Comprendo. Forlaget skriver følgende:

Jobb er en slags «selvbiografi» fortalt gjennom hvilke jobber hovedpersonen har hatt. Vi følger Aksel fra Ungdomsskolen videre, i en serie kapitler om jobber på supermarked, kirkegård, studentavis, data-assistanse, mm. Befriende gjenkjennelig fortalt, med en sår undertone av det å falle utenfor karrierejaget, eller frykten for å gjøre det.

Vi har tidligere snakket med Kvammen om arbeidet med Jobb, og det kan du lese mer om her.

Vårens tegneserier 2019 Anders Kvammen
Fra Jobb av Anders Kvammen.

Aleksander Kirkwood Brown og Andreas Iversen kommer denne måneden med Hekseskogen, som er fjerde bok i tegneserie/ungdomsbokhybriden Edward Rubikons mysterier. Denne kommer på Cappelen Damm.

Bone bok 5 av Jeff Smith blir gjenutgitt av Outland forlag.

Sånn i april-mai kommer det to nye fantasy-tegneserier på Gyldendal. Den ene er Utstøtt av Ethan M. Aldridge, den andre er Nimona av Noelle Stevenson. Begge har gode blurbs (og Nimona er allerede en New York Times bestselger), så er du i målgruppen er dette noe å holde utkikk etter.

Mai

I løpet av mai (eller første halvdel av juni) kommer Guy Delisles Gissel (S’enfuir) på Minuskel forlag, oversatt av forlagssjef Alexander Leborg. Delisle er mest kjent for sine rolig humoristiske og nesten snublende innsiktsfulle reiseskildringer fra mer eller mindre lukkede land som Kina, Burma, Nord-Korea og Israel. I Gissel forteller han historien om Leger uten grenser-administratoren Christophe André, som i 1997 ble holdt fanget av ukjente, bevæpnede menn i tre måneder i Kaukasus-fjellene.

Minuskel forlag slipper også ellevte bind i sin gjenutgivelse av Hugo Pratts Corto Maltese-serie. Dette har fått tittelen Alkymiens rose.

Norges ninjakommandør – Den sanne historien om Arne Treholt av Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli er en røverhistorie med flere lag. Forlaget Cappelen Damm beskriver det slik:

Tegneserien er et forsøk på å fange retrostilen til actiontegneseriene fra tidlig 80-tall. Nostalgien og den absurde humoren skaper en unik historie basert på en av Norges mest kjente spionsaker. 
Sammen med tegneserieforfatter Aleksander Kirkwood Brown, utfordres leseren av en rammefortelling om at dette er en autentisk utgivelse som var ment for 80-tallet, men som nå ble funnet i Nasjonalbibliotekets arkiver. Tegneseriens autentiske utseende fra action-serienes glansdager gir nemlig følelsen av å være skapt i en annen tid.

John S. Jamtli høstet i fjor mange lovord for serien Sabotør, et actioneventyr lagt til andre verdenskrig.

Vårens tegneserier 2019 Ninja Arne Treholt
Fra serien Norges ninjakommandør av Aleksander Kirkwood Brown og John S. Jamtli.

Ida Larmo, for mange mest kjent for stripeserien Spessielt, debuterer i langformat med Bow and arrow. Boken er en selvbiografisk historie fra Larmos studietid i England, og i teknikkene veksler hun mellom blyant, dagbokutdrag, brev, akvarell og tusj. Vi tok en lengre prat med Larmo om prosjektet, og da fortalte hun blant annet følgende:

– Jeg hadde en tendens til å leve meg fullstendig inn i drømmene mine. De tok litt over, og her ligger selve indrefileten av muligheter med hensyn til visualisering. Jeg fant meg ikke så godt til rette. Mest av alt var nok drømmene en flukt fordi det var vanskelig at foreldra mine skilte seg og jeg var aleine i et ukjent land. Det var bare dårlig timing og jeg var egentlig ganske redd.

Vårens tegneserier 2019 Ida Larmo Bow and arrow
Fra Ida Larmos Bow and arrow.

Juni

Bergensbaserte Überpress slipper en ny utgave av sin Über-antologi i tide til Oslo Comics Expo denne måneden. Tema er i skrivende stund ikke klart.

Blåjakkene bok 11 kommer også denne måneden. Og så helt til slutt, i juli, kommer Dragon Ball bok 9 og Bone bok 6. Alle tre på Outland forlag.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.