Det er kanskje bare januar ennå, men lukten av spirende knopper og fersk trykksverte ligger allerede i luften. Tradisjonen tro benytter vi den nye starten til å gi deg alle tegneseriene du kan glede deg til frem mot sommeren.
Listen er så komplett som vi klarte, med fokus på bøker og større albumutgivelser (opptrykk av gamle klassikere lar vi med et par unntak ligge). Som alltid er det knyttet stor usikkerhet rundt flere av utgivelsene, så det kan være at noen av disse blir utsatt, fremskyndet, eller ikke kommer i det hele tatt.
Januar
Sjørøvere er alltid en god måte å starte januar på, og Egmont gir ut Familien Campbell av spanske José Luis Munuera. Den legendariske fribytteren Campbell har trukket seg fra piratvirksomheten etter at han ble alene med sine døtre. Nå vil han prøve å gi de to villstyringene en god oppdragelse og et anstendig liv, noe som ikke er så enkelt.
Starten av året byr også på en engelsk versjon av Nordlys 2 av Malin Falch, og en samling med Hurtigmat-serien til Marius Henriksen (mannen bak skoleserien Storefri). Begge kommer på Egmont.
Morten og Mahdi forever er et nytt bind i den danske tegneserie-serien av Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøi. Den er allerede ute på Kagge forlag.
Om du husker den flotte Den sommeren av Jillian og Mariko Tamaki, kan vi glede deg med at Laura Dean driver og dumper meg allerede er ute på Cappelen Damm. Tegneserien er signert Mariko Tamaki og Rosemary Valero-O’Connell, og er queer-romantikk av beste merke.
Februar
En real eventyrserie slippes denne måneden i form av Kariba – Jungelens hemmelighet av James og David Clark. Kariba forteller en mytologisk historie om konstruksjonen av den største demningen i det sørlige Afrika. Prosjektet var opprinnelig planlagt som en animasjonsfilm, og tegneserien ble til etter en suksess på Kickstarter. Boken kommer på Fontini forlag 10. februar.
Bandet Vazelina Bilopphøggers er barn av en annen tid, og det er definitivt også tegneseriene om dem, signert Tommy Sydæter og Dag E. Kolstad. Crazyhumoren samles mellom to permer fra utgiver Toppspinn, og lanseres på valentinsdagen.
Det er også klart for et nytt album i Sprint-spinoffserien Zorglub: Lady Z. Serien er signert den samme Munuera som står bak Familien Campbell som ble sluppet i januar, og utgis av Egmont.
Mars
Helt i starten av måneden gir Gyldendal ut den første samlingen av webserien Sarahs skriblerier av Sarah Andersen. Forlaget lover tema som sosial angst, kroppsbilde, forhold og generell ungdommelig usikkerhet fortalt med lette humoristiske tegninger. Voksenlivet er en myte er på 90 sider.
Samme dag kommer også en samling med den finske tegneserien Belzebubs av JP Ahonen. Serien går i Nemi-bladet, og kombinerer familiehumor med seriøse black metal-referanser.
Kanskje litt i samme gate gir Egmont ut første bok i den amerikanske horrorserien Harrow County av Cullen Bunn og Tyler Crook. Serien gikk i USA fra 2015 til 2018, og kan kanskje best beskrives som sørstatsgotikk i vannfarger.
Fra Strand forlag kommer den tiende Lunch-samlingen fra Børge Lund. Boken har fått tittelen Sett meg på kopi.
Samme forlag kommer også med en utvidet utgave av den første Pondus-samleboken Første omgang. Boken kom opprinnelig ut i 2001, og markerte starten på en lang rekke Pondus-utgivelser fra Frode Øverli – bok nummer atten kom i fjor høst.
Den italienske tegneserien Romas ørner av Enrico Marini kommer også fra Egmont denne måneden, for fans av Gladiator, Ben Hur og lignende episke sandaleventyr.
I løpet av måneden kommer Anders Kvammens Jobb på No Comprendo. Kvammen debuterte med den selvbiografiske Ungdomsskolen som høstet gode kritikker og vant Brageprisen i 2016, og som nå skal bli et teaterstykke på Oslo Nye Teater. Jobb fortsetter i det selvbiografiske sporet, og forteller om jobber Kvammen har hatt.
No Comprendo gir også ut Simon Hanselmanns Megaheks, oversatt av forlegger Cis-Doris Andreassen. Hanselmann har lenge vært en stjerne på internett med sine nihilistiske dophistorier fra et marerittaktig småbymiljø, og noen år etter at han gjestet Oslo Comics Expo blir han nå tilgjengelig på norsk. Malapropos kan vi også nevne at Hanselmann i 2014 giftet seg med konseptet «tegneserier».
Überpress kommer med en engelsk versjon av tegneserieromanen Ingen visste av Mac Ask og Andreas Håndlykken. Vår anmelder skrev at boken er gripende i øyeblikket, men etterlater få langvarige inntrykk.
Hanne Sigbjørnsen kommer med boken Slik blir du et bedre menneske på Kagge forlag. Boken er en best-of av Tegnehannes bidrag til Aftenpostens debattsider, samt noe upublisert materiale.
I mars kommer tegneseriedebuten til Nora Dåsnes, en illustratør og animatør utdannet ved Kingston University, London. Ti kniver i hjertet kommer på Aschehoug, og handler om sjuendeklassingen Tuva som navigerer seg gjennom typiske sjuendeklasseintriger.
Aleksander Kirkwood Brown og John Jamtli gir oss Magnus Carlsen og sjakkmorderen: «En seriemorder ryster Oslo, og politiet står på bar bakke. Alle de døde har en sjakkbrikke i hånden, men ellers er det ikke noe som knytter ofrene sammen. Hvem annen kan løse gåten enn sjakklegenden Magnus Carlsen? Sjakkmorderen starter en katt og mus-lek med Magnus og politibetjent Maud, men morderen ligger alltid noen trekk foran dem.» Herligheten kommer på Cappelen Damm.
Flu Hartberg kommer med tegneserien Spesialklassen: Hva skjer når noen hacker hjernen din?
Måneden gir oss også den tredje boken i Nordlys-serien til Malin Falch, kalt Kråkesøstrene. Boken kommer på Egmont.
April
Vet du hva, Pondus-skaper Frode Øverli kommer med en barnebok!
Frida og jakten på nesehårene er første bok i en ny serie fra Egmont, og vi sakser litt fra pressemeldingen:
– Jeg har lenge hatt lyst til å lage noe større av Frida og hennes nattunivers. Monstre er alltid gøy! Jeg har vært borti i dette i stripeform tidligere, men denne historien krevde litt mer plass. Derfor ble det bok, sier Frode Øverli.
I boken Frida og jakten på nesehårene får Frida besøk på nattestid av et monster fra Mellomlandet som trenger hjelp. Landet deres er dekket av en evig vinter, og kun Frida, med hjelp av hunden Bjarne, kan lokke sommeren fram.
Denne måneden kommer også tredje bok (eller sesong) av den norske superheltserien The Urban Legend av Yosef Johannes.
Ned i dypet er første del av en ny serie kalt Krypto (Gyldendal). Serien er laget av Hans Jørgen Sandnes, og handler om Ophelia som flytter til den lille kystbyen Saltfjord. Her treffer hun Bernard, som deler interessen hennes for undersjøiske vesener. Og så skjer det selvsagt noe mystisk. Sandnes er heller ukjent som serieskaper, men han har lang fartstid som animatør og illustratør og har blant annet samarbeidet med Jørn Lier Horst om bokserien Detektivbyrå nr. 2. Han har også i en årrekke illustrert Anne Cath Vestly-julehefter og -bøker.
Tredje bind av Gyldendals serie for barn og ungdom, Spilledåsen, kommer i starten av måneden. Serien er laget av franske Gijé & Carbone, og den norske utgaven har arbeidstittelen Jakten på opprinnelsen. Den er oversatt av Stéphanie de Miranda.
Mai
Sidequest er kanskje det nærmeste norske tegneserier kommer en supergruppe på lavt nivå: Ronny Haugeland, Jens K. Styve, David Skaufjord og Trine-Lise Normann slår seg sammen for en fantasy-serie med nerdebrillene på. Forlaget Egmont skriver: «Dette er historien om alle dem som aldri ble helter i eventyrene. Alle de som bor i en fantasyverden og ser igjen og igjen at en vakker prins, kjempe, hobbit eller alv vinner skatten og halve kongeriket.»
I løpet av denne eller neste måneden kommer Jippi med vårslippene sine. I skrivende stund (januar) dreier det seg om tre utgivelser. Den ene er et prosjekt uten tittel fra den grensesprengende Tim Ng Tvedt. Her er det ikke helt klart hva vi kan vente oss, men Empirix’ anmelder kalte Tvedts forrige utgivelse for «tegneserielyrikk».
En annen ting som bør bli interessant er at Rune Borvik har vekket den gamle kulttegneserien Fia Mia til live igjen. Serien var med å definere norske tegneserier på 1990-tallet med sine historier fra Oslos gladpønkmiljø, og Borvik er nå tilbake med en «20 år etter»-aktig historie.
Også fra Jippi kommer Tid på broen av kinesiske Xueting Yang. Dette er en samling med fem historier som kretser rundt temaer som familie, drømmer og hjemlengsel. Vi anmeldte Yangs debut Et annet sted da den kom i 2014.
Sigbjørn Lilleeng har laget en tegneserieadapsjon av Jon Bing og Tor Åge Bringsværds klassiske sci-fi (eller fabelprosa, som de kalte det), Inntrenger: Besetningen på romskipet Marco Polo våkner opp til nyheten om at én av dem er byttet ut med en replika. Men hvem? Tegneserien kommer på Ena forlag.
Til sist kommer litt klassisk actionthriller fra Egmont i form av Wayne Shelton bok 1 av Jean Van Hamme. Fra samme forfatter og forlag kommer også den sjette Thorgal-boken denne måneden.
Juni
Undergrunnsforlaget Blokk vil gi ut Antonia Kühns Lichtung (Lysning), oversatt av Gina Tandberg. Den tyske utgaven er på 256 sort-hvite sider, og handler om en ung gutt som leter etter sannheten om morens død.
Überpress gir ut en tegneserie som ennå ikke har fått noen tittel, nemlig en samling av animatør og illustratør Pål Roskas serier.
I løpet av sommeren kommer to franske tegneserier fra Qlturrebus forlag. Den første er I Lyas øyne av Bénédicte Carboneill og Justine Cunha. (Carboneill er forøvrig samme person som står bak kunstnernavnet Carbone, kjent fra Spilledåsen, som kommer med tredje bind i april.) Boken handler om 17 år gamle Lya som havner i rullestol etter en trafikkulykke, og starter å grave i historien om hva som egentlig skjedde da hun ble påkjørt. Tre bind er planlagt i 2020-2021.
Qlturrebus slipper i sommer også syvende bind av den populære Alene-serien («Fluenes herre møter Lost») av Vehlmann & Gazzotti. Åttende bind kommer i oktober, for dem som venter.
I midten av måneden kommer Spøkelsesvenn, en tegneserie om Magnus som nettopp har flyttet til Vandredal og sliter med å finne seg til rette. Så en dag dukker spøkelset Saga opp… Spøkelsesvenn er laget av den bergenske illustratøren og konseptdesigneren Michelle Tolo, og slippes på Aschehoug.
Egmont slipper andre bind av Harrow County-serien de startet i mars.
Fra Egmont kommer også Spike, debuten i bokformat til Elise Syvertsen som har vært å se blant annet i Nemi-bladet med novelletegneseriene sine i flere år.
Bruno Brazil er en klassisk fransk-belgisk tegneserie av Greg som først så dagens lys i 1969. Nå gir Egmont ut første bind i en ny Brazil-serie signert Laurent-Frédéric Bollée og Philippe Aymond.