Vi er mange som er glade for et nytt år med blanke ark og nye fargestifter – og ikke minst nye tegneserier.

Dette er det vi har fått høre at forlagene planlegger å gi ut i løpet av de neste seks månedene. Planene kan likevel endre seg, og en utgivelse vi skriver skal komme i mars, kan ende med å bli dyttet helt til neste år. Vi har anstrengt oss for at alle opplysningene skal være korrekte på publiseringsdatoen.

Listen tar først og fremst for seg større utgivelser, og er ikke en utfyllende liste over blader og album.

Januar

Årets første måned gir oss årets første fantasy-debutant (det skal bli flere!). Dina Norlund kommer med Snøkattprinsen på Egmont. Tegneserien er beregnet på barn fra ti år og oppover, og handler om en katt som drar ut på leting etter snøkattrikets tapte kongekrone.

Fra Snøkattprinsen av Dina Norlund (Egmont, 2021)

Andre bind av den franske barn-og-unge-serien Bukkekrigerne av Jonathan Garnier og Amélie Flechais kommer på Solum Bokvennen. Bind tre kommer allerede i april, så ventetiden blir kort. Serien har vunnet flere priser, og en Netflix-serie skal være under planlegging (kanskje inspirert av suksessen med Hilda.) Serien handler om en landsby der mennene er blitt borte. For å kunne forsvare landsbyen mot ytre farer oppretter kvinnene en krigerorden – Bukkekrigerne, der kun de tapreste jentene får være med. Tapre Molly er selvsagt en del av denne.

Mulanosaurus Rex av Øyvind Torseter slippes av Cappelen Damm denne måneden. Mulanosaurus Rex er fjerde bok om Mulegutten, i denne boka legger Mulegutten ut på en ekspedisjon i god Brødrene Dahl-stil, sammen med en usympatisk president. Vår anmelder var svært begeistret for Altmuligmannen i 2018: «Boken kombinerer billedbok og tegneserie, spionthriller og forviklingskomedie. Resultatet er en leken bok med akkurat nok tyngde.«

Frankrike har en tradisjon for ambisiøse tegneserieadapsjoner av litterære klassikere, og nå kommer Den fremmede av Albert Camus, tolket av Jacques Ferrandez. Den gis ut av Solum Bokvennen.

Fra starten av Den fremmede av Albert Camus og Jacques Ferrandez (Solum Bokvennen, 2021)
Fra starten av Den fremmede av Albert Camus og Jacques Ferrandez (Solum Bokvennen, 2021)

Hi hi, Helsprø vitsetegninger er en bok med enruters vitsetegninger av Bjørn F. Rørvik (Bukkene Bruse) og illustratør Eivind Gulliksen. Kommer på Cappelen Damm.

Byttingkongen er andre bind av serien Utstøtt av Ethan Aldridge, og kommer på Gyldendal.

Strand forlag gir ut en hel serie med Maren Uthaugs stripeserier, først ut er Livet og Kjærligheten.

I tillegg kommer:

  • Lucky Luke – Cowboy i bomull av Jul/Achdé (Egmont)
  • Familien Campbell – Kidnappet! av José Luis Munuera (Egmont)
  • Wayne Shelton 3 av Jean van Hamme (Egmont)
  • Dragon Ball Omnibus 12 (Outland)

Februar

Forsiden av Dragens Øye av Charlotte Sandmæl (Egmont, 2021)

En ny måned, og en ny fantasy-debutant. Dragens Øye, Forrådt er skapt av Charlotte Sandmæl og gis ut på Egmont: «Askealven Kha utmerker seg innen magi i en verden under bakken, der månen dyrkes og familiebåndene er tette. Kha tror hen er i de beste hender i sin trygge og beskyttende tilværelse, men ulmende krefter rundt ønsker å gjøre Khas magi til sin egen». Hovedpersonen har en ikke-binær kjønnsidentitet uten at det er et poeng i historien, ikke ulikt Adira i sesong tre av Star Trek: Discovery.

Stripeserien Intet nytt fra hjemmefronten av Therese G. Eide har blitt en favoritt i redaksjonen, og Eide var en av korona-kronikørene våre i 2020. Den andre samleboken kommer nå på Egmont.

Søstrene Gyldenblom er en ny, fransk serie som kommer med første bind denne måneden etter å ha solgt over 100.000 eksemplarer i hjemlandet. Serien er laget av Di Gregorio og Barbucci, og kommer på Gyldendal som nevner Amuletten og Spilledåsen som referanser.

Mars

Ikke la navnet H.L. Phoenix lure deg: Dette er tredje måned på rad med en norsk fantasy-debutant! Arkin – Lysets vokter kalles for «en maskulin take på Astrid Lindgren» av forlaget Egmont, og handler om en ensom og engstelig gutt som alltid har følt seg annerledes. Det er ikke godt å holde styr på alle undersjangere som finnes, men dette er en «portalfantasy», og den første av fire bøker.

Kim Hiorthøy og Erlend Loe kommer med tegneserien Hvem rumpet brunosten?, hvor kongens brunost kommer ut for en forsmedelig hendelse under en togreise. Det er opp til mesterdetektiv Fluffenberg å løse saken. Tegneserien kommer på Cappelen Damm.

Fra Hvem rumpet brunosten? av Erlend Loe og Kim Hiorthøy (Cappelen Damm)

Opp Ned Reisen er kanskje mer kjent som webserien Grappleseed. Forlaget Überpress skriver: «En gang for lenge siden snudde jorden seg opp ned. Bakken ble til himmel og himmel … ble til en endeløs avgrunn. Noen mennesker klarte å overleve og lage seg et nytt liv i byer under bakken eller ved å henge fast i trærne like ved bakken.» Første bind fra forfatter Håvard Heggenhougen og tegner Eddie Jensen kommer denne måneden.

På selveste kvinnedagen kommer tegneserien Rebell på Gyldendal. Dette er en serie om kjente og ukjente kvinner som har endret verden, og som er laget av franske Pénélope Bagieu.

Jørn Lier Horsts barnebokserie Clue får en tegneserieadapsjon: Salamandergåten, tegnet av Jonas A. Larsen. Larsen har i alle fall én fanzine under beltet fra før. Boken kommer på Kagge forlag. Til høsten kommer bind to, og en Clue-film skal visstnok også lanseres til høsten.

Vi har allerede kåret den til en av de beste danske tegneseriene i 2020, og nå kommer Mira #Reise #Paris #Savn av Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi på norsk. Tegneserien gis ut av Gyldendal.

Fra den danske utgaven av Mira #Reise #Paris #Savn av Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi.

Tolvte bind av Børge Lunds stripeserie Lunch har tittelen Du er mjuta og kommer på Strand forlag. Her kan du lese den forrige anmeldelsen vår av serien.

Survilo – mormors historie om livet under Stalin er en tegneserieroman av Olga Lavrentjeva, og kommer på Strand forlag i løpet av mars. Forlaget skriver: «Gjennom Survilos øyne beskriver Lavrentjeva en hel generasjons traumer, og frykten for å miste en av sine nære helt uten forvarsel eller forklaring. Survilo er en sterk og nær skildring som gir nye perspektiver på Stalin-tiden i Sovjetunionens historie, et brennende aktuelt tema i en tid der Stalin blir stadig mer stueren i Putins Russland.»

Fra Survilo av Olga Lavrentjeva (Strand forlag, 2021)

I mars kommer også andre bind av I Lyas øyne av Carbone & Cunha på Qlturrebus forlag. Da vi anmeldte første bind i fjor kalte vår anmelder det for et stilrent og pent drama som ikke helt traff blink.

Samme forlag slipper tiende bok i serien Alene av Vehlmann & Gazzotti i månedsskiftet. Bind 11 er planlagt til høsten.

Sigbjørn Lilleengs lenge bebudede sci-fi Inntrenger kommer på Ena forlag. Dette er en adapsjon av et Bing & Bringsværd-manus fra 1970-tallet.

Utdrag fra Inntrenger av Sigbjørn Lilleeng (Ena forlag)

Knut Nærum og Karstein Volle har samarbeidet tidligere med historiesamlingen Muffens. Nå er de tilbake med dystopien Likbilen. Forlaget Cappelen Damm skriver: «År 81 Ny tid. Menneskene har reist nye byer. Høyest av dem er Utropolis – et sted med lite plass og et umettelig energibehov. Hvor kommer energien fra? Hvor blir de døde av? Og hva skjer ut i brakkebyene?»

I tillegg kommer tredje bind i den historiske serien Romas ørner av Enrico Marini på Egmont.

April

Hvorfor har vi så mange fantasydebutanter i vår? Det har trolig mye å gjøre med Nordlys-serien til Malin Falch. Serien har begeistret flere anmeldere (mens andre er kritiske), og har til og med avfødt en spin-off. Bind fire, Trollriket, kommer på Egmont denne måneden.

Katten og kråka er en tegneserie av Arild Torvund Olsen, med tegninger av Trine Lise Normann og storyboard av Are Edvardsen: «Katten og kråka er to kjæledyr til en gammel trollmann som kanskje ikke er den mest drevne trollkaren i verden, men allikevel den eneste trollmannen skogsfolket kjenner til», skriver forlaget Überpress.

Blokk forlag gir ut tegneserieantologien Naken, med bidrag fra Anna Fiske, Hedvig Haugerud, Lene Ask, Maria Lillebo, Nora Dåsnes, Sara Lundberg, Sindre Goksøyr og Herman Enkerud/Mari Nilsen. Tradisjonen tro har forlaget også med bidrag i andre kunstarter også: Pernille Bruvik Westberg (foto) Tharaniga Rajah (skjønnlitterært bidrag) og Håkon Fageraas (skulptur). 
Alle bidragsytere har tatt utgangspunkt i ordet Naken, og tolket det fritt. Kroppslig, svett eller seksuelt – eller nedstrippet, nøkternt eller blank.

Fra Nora Dåsnes’ bidrag i antologien Naken (Blokk forlag, 2021)

Golf var lenge et adelsmerke for amerikanske stripeserieskapere som Mort Walker og Dik Browne. Det er ingen hemmelighet at også Frode Øverli dyrker denne sporten, og nå kommer en egen Pondus-temabok om, nettopp, Golf. Boken kommer på Strand forlag.

Lene Asks oppfølger til Kjære Rikard (2014) kommer på No Comprendo denne måneden. Forlaget skriver: «Etter at Kjære Rikard utkom, ble Ask kontaktet av flere misjonærbarn, de fortalte om lignende erfaringer. O bli hos meg tar utgangspunkt i samtaler med ti mennesker som i perioder av oppveksten har bodd adskilt fra foreldrene på grunn av deres misjonskall. Lene Ask har samlet historier fra personer i ulik alder og med oppvekst fra forskjellige kontinenter. Mange misjonærbarn med vonde opplevelser fra en barndom i misjonsorganisasjonenes varetekt, sliter med følelsen av å ikke å bli tatt på alvor. Å fortelle sin historie kan oppfattes som illojalt, som kritikk mot foreldre, misjon og i siste omgang Gud. Mange har derfor forblitt tause.»

Illustrasjon fra O bli hos meg av Lene Ask (No Comprendo, 2001)

Tredje bind i Hans Jørgen Sandnes’ tegneserie Krypto kommer i slutten av måneden på Gyldendal. Den har fått tittelen Havgapet. Her kan du lese vår anmeldelse av første bind.

I tillegg kommer:

Mai

LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark og Helena Willis er en populær barnebokserie for dem mellom 7 og 10 år. Nå kommer tegneserieversjonen på Cappelen Damm.

Fra den svenske utgaven av LasseMajas detektivbyrå av Martin Widmark og Helena Willis.

Den 22. boken i Pondus – Eliteserien av Frode Øverli kommer mot slutten av måneden på Strand forlag.

Geir og Bjarne er to unge menn som bor sammen i en alt for trang leilighet i Ubestemt by. Det er ikke en normal by eller en by du ville likt å bo i, med mindre du liker kaos. Her er alt fra såpe-opera-ninjaer til gærne pølsegeneraler og professorer som helst ikke burde professert i det hele tatt. Ninjafobi og andre fobier samler Geir og Bjarne sine eventyr fra 2011 til 2017. Boken er signert Are Edvardsen, og utgis på Überpress.

Outland forlag gir ut Rob Harrells​ Monster på haugen, «en fantastisk og humoristisk tegneserie om monstre, vennskap og om å føle seg vel som den man er.»

Bjørn Ouslands Det mørke hjertet kommer på Vigmostad Bjørke. Dette er «en episk fortelling om kjærlighet, hat, lys og mørke, fortalt av en ravn og en ulv.»

I tillegg kommer:

  • Undertaker: Slakteren fra Camp Sutter (Egmont)
  • Lucky Luke: Wanted (Egmont)
  • Sprint: Mademoiselle J: Il s’applelait Ptirou (norsk tittel ikke satt) (Egmont)

Juni

Jasons nye bok kommer på Magikon «i alle fall før Oslo Comics Expo», enten festivalen finner sted eller ei. Jason var en av de første norske serieskaperne med internasjonalt gjennomslag, og bor i Montpellier i Frankrike. Han har laget flere klassikere siden 1990-tallet, og vi har anmeldt minst et par av dem, og snakket med ham om tegneteknikk. Den nye boken har arbeidstittelen God natt, Hem!, og i persongalleriet finner vi blant andre Jason-gjengangere som Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald og musketeren Athos.

Østover av Xueting Yang har blitt utsatt flere ganger, men kommer på Jippi forlag før sommeren.

Fra Østover av Xueting Yang (Jippi, 2021)

Princess Princess Ever After av Katie O’Neill kommer på Outland forlag, som skriver: «Den heroiske prinsesse Amira er på oppdrag for å redde prinsesse Sadie ned fra det høye tårnet hun er sperret inne i. Men Sadie er ikke så sikker på om hun egentlig vil bli reddet – utenfor tårnet lurer farer og en mystisk stemme som forteller henne at hun ikke har noe ute i den store verden å gjøre.»

Fra Jippi forlag kommer også en ny utgivelse fra Tim Ng Tvedt, med tittelen Snakkebob. «Tim Ng Tvedt har en visuell stil som ingen andre, men balanserer farlig på kanten til det meningsløse. Uttrykk deg selv er mer et kunstobjekt enn en leseopplevelse», skrev vi om den forrige utgivelsen.

Didrik Magnus-Andresen har jobbet med sin Ultima Thule i mange år, og nå står den altså på utgivelseslisten til Jippi. Du kan få et innblikk i prosjektet i dette YouTube-portrettet:

Fra Ultima Thule av Didrik Magnus-Andresen. (Jippi forlag, 2021)

Kjempene handler om seks kjemper som velger ut seks barn som skal takle en rekke trusler: Barna må løse klimautfordringene. Tegneserien er laget av Lylian, Drouin og Lorien, og kommer på Gyldendal.

EN KOMMENTAR

  1. Jeg har hørt rykter om at Gamle Gubber bok nr 2 utgitt av Outland skulle komme i mai. Er det ikke noe i de ryktene siden det ikke er nevnt i denne artikkelen?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.