Januar

2022 er året da Malin Falchs episke fantasytegneserie Nordlys blir avsluttet. Portaltreet del 1 kommer denne måneden, etterfulgt av andre og avsluttende del i august, fra Egmont.

Under regnbuen er en novellesamling av Emily Sørensen. Forlaget Egmont beskriver den som «en tegnet novellesamling der vi møter ulike folk i ulike livskriser. Alt fargetonet med regnbuens koloritt. Emily Sørensen blander inn skrekk, fantasy, sci.fi, humor, varme og lengsel i disse mangefasetterte småhistoriene. Med et overbringende budskap om at vi trenger hverandre, og vi trenger en god verden å leve i.»

Fra Under regnbuen av Emily Sørensen.

Sprint – Prosjekt Z av Lebeault & Fillippis kommer på Egmont.

Klimaforsker Bjørn H. Samset og tegneserieskaper Arild Midthun slår seg sammen med tegneserien Embla – kampen for fremtiden, med ungdom som målgruppe. Forlaget Cappelen Damm skriver: «I boken møter vi Embla som lever i sin egen lille boble av moter og sosiale medier, uten tanke for klimaet og verden rundt seg. Rett før sitt store gjennombrudd møter hun motstandere og utfordringer som tvinger henne til å ta et valg. Det samme valget som vi alle må ta: Hvordan vil vi at fremtiden skal bli?»

Spartacus forlag gir ut Vi kommer snart hjem igjen av forfatter Jessica Bab Bonde og tegner Peter Bergting. I boken skildres seks menneskers vitnesbyrd om holocaust.

Fra Mørkalven av Helen Kaldheim.

Dragon Ball 14 av Akira Toriyama kommer på Outland forlag.

Februar

Helen Kaldheims ungdoms-manga Mørkalven kommer med sitt første bind, Alene, på Egmont.

Håpet er den andre av fire bøker i serien Arkin: Lysets vokter av H.L. Phoenix, fra Egmont. «Det er lett å sjå at serieskaparen har lang erfaring som designer og illustratør, for boka ser veldig flott ut. Fargepalettane skiftar gjennom boka, og Phoenix legg mykje tanke i lysspel. Kraftige, sjølvsikre konturar og kreative utsnitt gir det heile eit profesjonelt preg», skrev Empirix om førsteboken.

Witch Boy (som ikke er den endelige tittelen), en fantasytegneserie av Molly Knox Ostertag kommer på Outland forlag. Andre bind, Hidden Witch (som heller ikke er endelig tittel), kommer i juni.

Tegneserieskaper Øystein Runde kommer med sakprosa-tegneserien Antibiotika: Helt og antihelt. Boken er et samarbeid med legen Dag Berild, og kommer på Humanist forlag.

Februar gir oss også Angrepet, andre bind i serien Dragens øye av Charlotte Sandmæl. «Dragens øye har muligheter til å bli et medrivende eventyr for både unge lesere og voksne fantasyfans. Den er foreløpig ujevn, men om Sandmæl klarer å holde seg på toppnivået sitt vil konfliktene hun har trukket opp kunne bli til en voldsom og vakker serie grafiske romaner», skrev Empirix om første bind. Boken kommer på Egmont.

Sprint i Berlin av Tome kommer på Egmont.

Pokémon Red, Blue Green, del 2 av Hidenori Kusaki & Mato kommer på Outland forlag denne måneden, mens del 3 kommer i april. Pokémon Yellow del 1 kommer i juni fra samme forlag.

Fra Arkin – Håpet av H.L. Phoenix

Mars

Ville poter er en ny barnebokserie der vi ser vår verden fra revenes perspektiv. Serieskaper er Victor Nordahl, og forlaget Egmont beskriver det som en norsk, tegnet versjon av Kattekrigerne. Første bind har fått navnet Revefarmen.

Spidey: Freshman Year av Thompson/Bradshaw/Arraujo/Stockman kommer på Outland forlag. Det samme gjør første bind av Miss Marvel.

Spartacus gir ut Joanna Rubin Drangers Husk oss til livet, en historie om hennes egne jødiske storfamilie.

To Poirot-tegneserier – Mord på Nilen og Mord på Orientekspressen, av Isabelle Bottier og Callixte, kommer på Egmont.

20 greier du bør vite om miljøvern samler tegneseriestriper om nettopp miljøvern fra utgivelsene Grønne greier og Ville greier, med tekster fra miljø- og klimajournalist Ole Mathismoen og illustrasjoner av Jenny Jordahl. Boken kommer fra Vigmostad & Bjørke.

Til glede for samisktalende (og samlere) kommer Katten og kråka ut på sørsamisk i et samarbeid mellom Sametinget og Trøndelag fylkesbibliotek. Tegneserien er skrevet av Arild Torvund Olsen og tegnet av Trine Lise Normann etter et skissemanus av Are Edvardsen, og kommer på Überpress under tittelen Gaahtoe jïh voerhtje.

Etter å ha blitt utsatt fra i fjor, står den norske oversettelsen av Yoshihuaru Tsuges En udugelig mann på utgivelsesplanen til No Comprendo Press.

Mysteriet med den venstrehendte damen er andre bind av serieskaper Serena Blascos tegneserie om Sherlock Holmes’ viljesterke og briljante yngre søster, Enola Holmes. Boken kommer på Egmont.

Fra Ville poter av Victor Nordahl.

Stripeserien Lunch har lagt seg på en uhyre ambisiøs utgivelsesfrekvens, og kommer med to bøker i året. Den første, det vil si den fjortende boken i rekken, har tittelen Bare start møtet uten meg, og kommer på Strand forlag. Som vår anmelder skrev i fjor: Børge Lund har et særegent øre for måten nordmenn jobber – eller lar være å jobbe – på

Store ord er noe så sjeldent som en fremmedordbok for barn – og enda sjeldnere: Den er laget av serieskaper Ronny Haugeland som for tiden er aktuell med en fast sci-fi humorserie i Lunch-bladet. Forlaget Vigmostad & Bjørke lover mørk humor og lek med myldreoppslag og perspektiver.

Rema – Mysteriet med den blå tåken er første bind i en ny bokserie for barn og unge signert Amy Kim Kibuishi. Tegneserien, som blir gitt ut på forlaget Fontini, skal være passende for fans av kjempehiten Amuletten.

De to første av John S. Jamtlis actionserier fra andre verdenskrig, Sabotør og Operasjon Muskedunder blir gitt ut på nytt av Strand forlag med blant annet nye forsidetegninger.

Oliver Levang har bidratt i flere av antologiene fra Überpress, og utgivelsen Freden samler flere av disse korte novelletegneseriene mellom to permer.

Fra Store ord av Ronny Haugeland.

April

Det kuleste fra vikingtiden er en faktabok fra Martin Aas, som ellers er mest kjent som grafisk designer og en av forfatterne bak boken Norske standarder – som i likheten med denne boken også ble gitt ut på Kagge forlag.

Etter flere forsinkelser er Kjøkken av Xueting Yang planlagt utgitt på Jippi denne måneden. Yang har tidligere gitt tegneserien Et annet sted på Jippi, og bildeboken Gjemsel på Cappelen Damm.

Udugelige heltar av Lars Erik Helgemo og Markus Pedersen

Tredje bind av Outland forlags norske manga-antologi Rakkan slippes i disse dager. Vil du vite mer om norsk manga kan du gjøre verre ting enn å lytte til episoden av podcasten Tegneserier! hvor manga-skaper Hiwar Nheli var gjest.

Nikoline – drøm og mareritt er fjerde bind i Sylvia Douyé og Paola Antistas fantasy-tegneserie for unge lesere. Den kommer på Vigmostad & Bjørke.

Femte bind i Undertaker-serien av Ralph Meyer, Caroline Delabie og Xavier Dorison kommer fra Egmont

Amerikaneren Tim Probert har blant annet vært med å fargelegge Amuletten-serien. Nå er han aktuell med andre bind av Lightfall, hans egen serie for unge i sammealdersgruppe. Vårens bok har tittelen Skyggen.

Udugelege heltar vol 1: Stiv kuling av Markus Pedersen og Lars Erik Helgemo. Forlaget Überpress skriver: «Dette er første bok i sagaen om Chrissa, Calvin og Kacker. Tre veldig motvillige og udugelege helter som skal redde verden. De har ingen plan, men masse inkompetanse.»

Michelle Tolo kommer med andre bind av serien Spøkelsesvenn på Aschehoug. Boken har fått tittelen Poltergeist. Vår anmelder kalte første bok både engasjerende og sjarmerende, men skrev at «Spøkelsesvenn likevel bommer på det viktigste: Hvor kult det faktisk kan være å ha et spøkelse til venn.»

Rose er en spinoff av Jeff Smiths klassiske tegneserie Bone, og følger Besta Ben som ung. Den er tegnet av Charles Vess, og kommer på Outland forlag.

Mai

Eliteserien er den ene (av to!) bokserier som samler alt av Frode Øverlis stripeseriesuksess Pondus. Bind nummer 23 kommer fra Strand forlag denne måneden. Etter så mange år er det klart at Pondus har hatt både opp- og nedturer – noe Empirix’ ulike anmeldere også har merket seg.

Motstandsbarna av Vincent Dugomier og Benoît Ers.

Karstein Volle har markert seg på årsbestelistene til Empirix tidligere. Nå er han tilbake med tegneserien Jeg elsker alle på Überpress. Forlaget skriver: «Kjærlighet kan være et våpen, kjærlighet kan inspirere fanatisme som overgår enhver barrikadestormer. Kjærlighet kan være terror og å forelske seg kan være det verste avgjørelsen i ditt liv.»

Opprør i Neosalem er tolvte bind i den franske tegneserien for barn og unge, Alene, av Fabien Vehlmann og Bruno Gazzotti, og kommer på Qlturrebus forlag.

Femte bind i piratserien Familien Campbell av Munuera kommer på Egmont.

Skal vi bytte? er en lettlest tegneserie for barn fra 3-6 år av Henriette Nilsen. Den er en del av serien «I rute med lesing», som lover å gjøre lesetrening til en lek. Boken kommer på Vigmostad & Bjørke.

I samme lettleste serie kommer også tegneserien Til topps av Sandra Steffensen og Nicolai Houm.

Når vi først snakker om lettleste tegneserier kommer vi heller ikke utenom Tidsmaskinen 2 – En ekte ridder av Mary Pope Osborne og illustrert av Kelly & Nicole Matthews. Cappelen Damm har tidligere gitt ut åtte bøker i serien, og nå kommer altså tegneserieversjonen av Jack og Annies reiser tilbake til fortiden.

Motstandsbarna er en norsk oversettelse av serien Les enfants de la résistance av Vincent Dugomier og Benoît Ers. Første bind kommer denne måneden, mens bind to og tre kommer til høsten fra Qlturrebus forlag. Forlaget skriver at «serien har tatt skolebarn og skoleungdom i Frankrike og Belgia med storm siden første bind kom ut i 2015. Suksessen skyldes delvis at fortellingen kan leses av både unge og voksne lesere, men også at historien er fortalt som en tegneseriedagbok fra en 13-årings perspektiv, med flotte illustrasjoner, klart og tydelig språk og lærerike fortellinger basert på ekte hendelser under krigen.»

Fjerde bind av Mitt helteakademia av Kohei Horikoshi kommer på Outland forlag.

Juni

Jeg elsker alle av Karstein Volle.

Nils Axle Kanten kommer med sin femte samlebok av stripeserien Hjalmar. Boken samler ett år av serien om den slitne småbarnsfaren i forstaden, og kommer på Strand forlag.

Pepar og gulrot er en Patreon-finansiert tegneserie i Studio Ghibli-stil fra serieskaper David Revoy. Den kommer på Outland forlag.

Femte bind av Romas ørner av Marini kommer på Egmont.

Dorte Walstad debuterer som tegneserieskaper med boken Jeg vil ikke være her, som omtales av forlaget Aschehoug som «en fortelling for alle som har vokst opp i to hjem».

Denne måneden kommer også den femte boken av serien Storefri, Marius Henriksens stripeserie fra norsk ungdomsskole, på Strand forlag. Som vår anmelder skrev om den fjerde samleboken: Storefri sin store styrke er at Henriksen selv er lærer, og han dikter ikke om norsk skole. Han dokumenterer. Og omskriver. Håper vi.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.