Tradisjonen tro – her er oversikten vår over tegneserier som er planlagt i første halvdel av året. Husk at planer kan endre seg, og at tegneserier vi har sett frem til å få i hendene når som helst kan bli utsatt på ubestemt tid.

Januar

Atmosfærebarna er første bind i en ny storsatsing fra Gyldendal. Nicolai Houm har skrevet og Louis Guaragna har illustrert tegneserien som blir beskrevet som en spennende, dystopisk, postapokalyptisk tegneserie. Bestevennene Akai og Juli bor på Atmos, et luftskip som flyr høyt over en giftig og forurenset jord.

Lang hjemmefra er en ordløs tegneserie av Max Estes, sist omtalt på disse sidene med Flommen i 2019. Forlaget Vigmostad Bjørke beskriver den som følger: «På vandring gjennom en grå og livløs storby der alle er mer opptatt av egne smarttelefoner enn av hverandre, oppda- ger en ung mann helt tilfeldig en park. Han blir bergtatt av fargene, lydene og luktene, og bestemmer seg for å ta farvel med sivilisasjonen. Full av pågangsmot flytter han ut i skogen. Men er livet egentlig noe lettere der?»

Kaos på Skolen er en tegneserie av amerikanske Jason Platt, som ikke uten grunn har blitt sammenlignet med Tommy & Tigern (streken hans er svært lik Bill Wattersons). Bok 1 kommer på Gyldendal denne måneden, bok 2 kommer i starten av mai.

Da vi var samer er en ny tegneserie av svenske Mats Jonsson (sist sett på disse sidene da han tegnet inntrykkene sine fra festivalen Oslo Comics Expo i 2019. Forlaget Gyldendal beskriver boken som «en krønike om en slekts flere hundre års lange kamp for å bevare sitt levesett, og et empatisk portrett av forfedrene som til slutt måtte gi opp. Boka gir også en bred og lærerik skildring av samenes historie i Sverige, som skolen aldri bidro med.»

Den tredje boken i serien Dragens øye av Cha Sandmæl kommer på Egmont, som følger opp med en rekke flere fantasyutgivelser i mars og april.

Maren Uthaug kommer med sin tredje samling i serien Striper på høykant. Årets utgave har tittelen Mødre, og kommer på Strand forlag.

Forlaget Fontini drar frem storstilte sammenligninger til salgsuksesser som Gutta i trehuset og Amuletten når de skal beskrive FRNK av Brice Cossu og Olivier Boucquet. Serien handler om 13 år gamle Frank som har bodd hele livet på barnehjem. Når han bestemmer seg for å rømme, snubler han gjennom en portal til steinalderen. Det er planlagt minst fire bøker, med en bok utgitt i halvåret.

Fra FRNK av Brice Cossu og Olivier Boucquet, som kommer på Fontini forlag i januar.

Mangaserien Mitt helteakademia av Kohei Horikoshi kommer med sitt femte omnibus fra Outland forlag.

Superhjelperne er en tegneserie av Gavin Aung Than. Det nye bindet, Den store superheltprøven, kommer på Aschehoug.

Chis lune hjem av Kanata Konami kommer med andre bind denne måneden. Volum 3 av serien kommer i april, etterfulgt av enda et volum i juli – alle fra Outland forlag.

Første bind i Ragnarok-serien til Odin Helgheim blir gitt ut på de tre samiske språkene av Egmont.

Fra Chis lune hjem av Kanata Konami, som kommer med nye bind på Outland forlag i januar, mars og juli.

Februar

En udugelig mann har vært på trappene en stund, men har blitt utsatt til februar/mars. Yoshiharu Tsuge er en av de mest innflytelsesrike tegneseriekunstnerne i Japan. Forlaget No Comprendo skriver «Inntil nylig var han svært sparsomt oversatt, mye på grunn av Tsuges skuffelse og desillusjonerte syn på karrieren. En udugelig mann (Muno no hito) er en nådeløs, frustrert, langt på vei selvbiografisk tegneserie, av mange holdt som hans mesterverk.»

Sci-fi serien Nagel, av vår anmelder kalt «den beste ungdomstegneserien på norsk«, kommer nå med bok 1 på Strand forlag. Om du for lengst har gitt opp å forstå hvordan tegneserien til Sigbjørn Lilleeng startet som et blad, så ble en bok, så ble tre album, og nå er en bok igjen, er du ikke alene. Bok to kommer uansett allerede til høsten, og da blir ting kanskje også klarere.

Nikoline er det norske navnet på Sorceline av Sylvia Douyé og Paola Antista. Det avsluttende bindet i serien kommer på Vigmostad Bjørke.

Arkin, Lysets vokter 3: Gåten av H.L. Phoenix kommer på Egmont. Her kan du lese anmeldelsen vår av første bind.

Et knapt år etter Askeladdene som kappåt med trollet er Therese G. Eide tilbake med Askeladdene møter Rødhette – en gjenfortelling av det tradisjonelle eventyret innenfor rammene til serien Intet nytt fra hjemmefronten.

Strand forlag gjenutgir de originale samlebøkene med Frode Øverlis stripeserie Pondus, og har nå kommet til Flat firer. Til forskjell fra originalen er nå alle stripene i farger, og i korrekt rekkefølge. I tillegg kommer samlingene Et hundeliv i april og bok 24 i Eliteserien i mai.

Pokémon-eventyrene vol. 6 av Hidenori Kusaka og Mato kommer på Outland forlag, som følger opp med volum 7 i mai.

I serien Sabotør tar John S. Jamtli for seg historier fra andre verdenskrig sett fra Norge. Denne gangen har han kommet til Tungtvannsaksjonen, i albumet med samme navn som slippes på Strand forlag.

Med Mora mi har Trond Bredesen laget det forlaget No Comprendo beskriver som «En gripende skildring av en gammel, aldersdement dame som bor på institusjon. Trond Bredesen har med humor og kjærlighet laget en tegneseriebok om sin mor ved livets slutt. Han dokumenterer triste og tragikomiske situasjoner som alle med eldre, pleietrengende personer i sin nærhet kan kjenne seg igjen i.»

Fra Mora mi, av Trond Bredesen. Kommer februar/mars på No Comprendo press.

Potegjengen er skapt av to serieskapere med bakgrunn fra superheltsjangeren, Michele Assarasakorn og Nathan Fairbairn. Tegneserien handler om en gruppe bestevenner i samme klasse. De elsker dyr, men kan ikke ha sitt eget kjæledyr. Så hva blir løsningen? Hundepass! Tegneserien kommer fra Fontini forlag.

Bind tre av Småfolkets vokter (La Sentinelle du Petit Peuple) av Forns, Carbone og Barrau kommer på Fontini forlag. Dette er en fantasy-serie av serieskaperen bak Spilledåsen.

Høstånden er første bind i serien om Elly og katten hennes Gustav. Den er skapt av Ludovic Villain og Céline Deregnaucourt, og kommer på Solum Bokvennen.

Mars

Det er ingen tvil om at mars blir en svært travel måned for tegneserielesere – ikke minst fordi Egmont har valgt denne måneden for å lansere nye bøker i hele tre av sine pågående serier. Som perler på en snor kommer Oppfinneren 2: Skrotnissens hemmelighet av Lars Henrik Eriksen; Ville Poter 2: Skogen av Victor Nordahl (sist sett på disse sidene da han tegnet fra Raptus-festivalen høsten 2022); og Mørkalven 2 av Helen Kaldheim.

Ella av Regine Toften Holst kommer på Überpress i mars.

Siden 2018 har Regine Toften Holst tegnet nesten to 24-timers tegneseriemaraton i året med karakteren Ella og hennes snakkende (og flygende) sverd, Jonny. Ella samler alle disse tegneseriene mellom to permer, på forlaget Überpress.

Med hodet i skyene kommer i mars fra Camino forlag.

Sist vi så fantasy-parodien Sidequest var i 2020. Siden sist har Ronny Haugeland og Jens K. Styve forlatt teamet, og serien lages nå av David Skaufjord og Trine Lise Normann. Den nye boken heter Lik og del, og kommer på Egmont.

Med hodet i skyene er en tegneserie om den pensjonerte banksjefen Emilio som får alzheimers, og må flytte på aldershjem. Den er laget av spanske Paco Roca, og kommer på Camino forlag.

I starten av måneden kommer Bilde av en brennende Tesla, ført i pennen av Fanny Vaager og illustrert av Træsh-alumn Annika Linn Verdal Homme. Ifølge Aschehoug en bok om «påtente biler, hemmelig rave, pappagutter og forvokste babyer. Om maktmisbruk, radikale protestgrupper og skitne griser med slips og dress i bingen.»

Sekstende bok av Børge Lunds stripeserie Lunch kommer på Strand forlag.

Anja Dahle Øverbye gir ut sin første tegneserie for yngre lesere, Tarjei, 13 år. Tegneserien handler om Tarjei, som har venner og gaming som det viktigste i livet sitt. Men hva skjer når mamma og pappa skal skille seg? Samlaget, som gir ut boken, beskriver den som «en oppvekstskildring om å ville være stor og liten på en gang».

Fra Tarjei, 13 år av Anja Dahle Øverbye. Boken kommer på Samlaget i mars.

Andre bind av Heksegutten av Molly Ostertag kommer på Outland forlag. Vår anmelder kalte første bind for «en fin tegneserieroman om å være annerledes og å prøve å finne sin plass. Den tar problemstillinger som har blitt diskutert utallig mange ganger før, og setter dem inn i en ny, magisk setting. Boka er lett å lese og lett å like, så lenge man ikke stiller for mange spørsmål til karakterenes motiv og handlinger.»

Volum 4 av Alice Osemans Hjertestopper kommer på Gyldendal. «To tenåringsgutters gryende romanse formidles klokt, ambisiøst og filmatisk – men tegningene kunne trengt en liten puss», skrev vår anmelder om første bind.

Lev i det føkkings nuet, da av Kjersti Synneva Moen kommer i mars på Aschehoug forlag

Mangaserien One Piece av Eiichiro Oda kommer med første bind på Outland forlag.

April

Lev i det føkkings nuet, da er debuten til Kjersti Synneva Moen. Tegneserien handler om Amalie som skal flytte på hybel med sin beste venninne samtidig som hun begynner på kunstskolen og starter et nytt liv som voksen. Men ingenting blir som hun har tenkt. «En bok om å føle seg ensom for første gang i livet, om å forstå hva klisjéene betyr, og om å bli sin egen beste venn», ifølge forlaget Aschehoug.

Fra Überpress forlag kommer andre bind av Udugelege heltar, med undertittelen Never av stål. Serien er skrevet av Markus Pedersen og tegnet av Lars Erik Helgemo. Om første bind skrev vår anmelder «Denne tøysete science fiction-boken er et godt eksempel på at en tegneserie ikke må være formfullendt for å ha verdi.«.

NRK-kjendis Victor Sotberg samarbeider med serieskaper Odin Helgheim i den nye fantasy-trilogien Edelmot, som kommer på Egmont.

I månedsskiftet april/mai kommer tredje bind av den franske tegneserien Motstandsbarna av Ers/DugomierQlturRebus forlag.

Chang og elefanten er skrevet av Trang Nguyen og illustrert av Jeet Zdung. Denne følger opp Chang og den lille solbjørnen som ble gitt ut av Fontini tidligere.

Fra Chang og elefanten av Trang Nguyen og illustrert av Jeet Zdung, kommer på Fontini forlag i april.

Gina og den siste byen på jorda er den niende boken i humor/sci-fi serien Hilo av Judd Winick. Den kommer på Vigmostad Bjørke.

Mai

Dronefangerne av Øyvind Torseter kommer i mai fra Cappelen Damm.

Den siste hodeskallen er debuten til Ola Nielsen og starten av Villvillmarka-serien, som av forlaget Gyldendal blir beskrevet som «en morsom, spennende og sprø tegneserie om myrbarna Lok, Knis og Nøste som må redde hjemmet sitt fra undergangen.»

Øyvind Torseter har tidligere laget fire bøker om figuren Mulegutten. I tegneserien Dronefangerne møter vi ham igjen, i det som forlaget Cappelen Damm beskriver som «en eventyrlig, apokalyptisk actionhistorie om isolasjon, vågemot og kjemperotter».

Nittende bind av Lille Sprint fortsetter å følge den eventyrlystne pikkoloen som barn. Serien er laget av det tidligere Sprint-teamet Tome & Janry, og kommer på Outland forlag.

Bok 5 av Lylians tegneserie Kjempene har fått tittelen Luyana, og kommer på Gyldendal i starten av mai. Tegneserien blir oppsummert med taglinen: «Barn fra alle verdenshjørner, med usedvanlige evner, blir tiltrukket av en underlig kraft.»

Pepar og Gulrot er en serie korte fortellinger om den unge heksen Pepar og katten hennes Gulrot. Utgiver Outland forlag skriver at «Serieskaper David Revoy har skapt et lunt og varmt univers i studio Ghiblis ånd».

Pepar og Gulrot av David Revoy kommer på Outland forlag i mai.

I slutten av måneden debuterer Oda Valle som tegneserieskaper med Esters univers #Verdens verste dag. Boken, som er laget for unge lesere, er ifølge forlaget Aschehoug «en tegneserieroman om å få et bonussøsken man ikke har bedt om, om å forsøke å gjøre noe med det, og om å skjønne at man kanskje har tatt feil.»

Karstein Volle kommer med sin tegneserie Jeg elsker alle på Überpress. Forlaget skriver: «Kjærlighet kan være et våpen, kjærlighet kan inspirere fanatisme som overgår enhver barrikadestormer. Kjærlighet kan være terror og å forelske seg kan være det verste avgjørelsen i ditt liv. Norske tegneserier har ikke vært bortskjemt med romantikk siden 80-tallet. Volle gjør sin egen vri på temaet.»

Jeg elsker alle av Karstein Volle kommer på Überpress i mai.

Juni

Daniel Østvold er en billedkunstner med stor interesse for tegneserier. Så langt har det blant annet gitt utslag i tegneserier om R.E.M., The Kinks, og oppfinneren av saksofonen. Men Østvold har også laget en lang rekke fantasy-tegneserier. I månedsskiftet mai-juni kommer NAV, om Østvolds opplevelser med etaten. Blir dette gjennombruddet som serieskaper? Den som følger med Ford forlag, får se.

Fra NAV av Daniel Østvold, som er planlagt utgitt i mai/juni på Ford forlag.

Stjerner i mørke er basert på den selvbiografiske fortellingen til den tidligere somaliske flyktningen Omar Mohamed, og tegnet og fortalt av den amerikanske serieskaperen Victoria Jameson. Boken kommer på Strand forlag.

Noor H. Eckhoffs stripeserie fra damefotballens verden blir samlet i boken Blø for drakta på Strand forlag.

Outland forlag slipper to bøker fra Jeff Smiths Bone-univers, som egentlig var planlagt utgitt i fjor: Røverhistorier og Rose.

EN KOMMENTAR

  1. Takk for en lang og spennende vårliste. Likevel savnes en rekke utgivelser som betyr mye for mange, her er noen titler: Sprint Spesial (tre bind er kommet så langt i 2023), spesielt albumet Pacific Palace fortjener mye omtale. Bok- og albumutgivelser med Rutetid, Storefri, Tempo, TEX Kronologisk i farger og Tex Gigantbok kommer også med topp humor-, spennings- og westernmateriale.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.