Anmeldelse
Det spirer i sansehagen
Dongery (Kristoffer Kjølberg, Flu Hartberg, Sindre W. Goksøyr, Bendik Kaltenborn)
No Comprendo Press, 2021
Noe av det beste jeg vet er å følge med på lokalaviser rundt omkring i Norge. Det er noe magisk ved hvor inni granskauen lokalt det er mulig å gjøre en nyhetssak, og jeg fascineres ofte av i hvor stor grad jeg ikke er i målgruppen for avisen. Og jeg er ikke alene, vi er flere entusiaster som deler disse overskriftene med hverandre i private chatter på Facebook, men ingen andre tar steget like langt som gutta i Dongery.
Siden 2016 og tilblivelsen av Dongery klikker i Dagbladet har Flu Hartberg, Bendik Kaltenborn, Kristoffer Kjølberg og Sindre Goksøyr håndplukket fra norske aviser og laget tegneserier basert på hvor de gripende overskriftene tar fantasien deres.
Søte hunder og banalt tullball
Den nyeste bokutgivelsen fra Dongery klikker er Det spirer i sansehagen, og denne boka er – vel, denne boka er en reise. Står du i din lokale tegneseriesjappe uten å helt vite hva du holder i hendene dine, er det ikke lite sannsynlig at du skjønner enda mindre etter å ha brukt et halvt minutt på å se over omslaget. Jeg vet ikke helt hva fire hunder rundt et svømmebasseng har å gjøre med kunstneriske tolkninger av overskrifter fra kjempenorske aviser, men jeg liker det. Baksiden av boka, og flere av “pausesidene” inni boka glimter til med byråbilder av søte hunder med tidvis meningsfulle snakkebobler. Bortsett fra en litt gjemt undertittel som mystisk hinter til bokas konsept, skjuler Dongery hva de planlegger å ta deg med på.
Og jeg er her for å be deg om å ta trosspranget. Det spirer i sansehagen er et nonsens-eventyr i landet av lokalnyheter og dårlig byline. Du blir tatt med på opplevelser som «Morgonflyet til Oslo er innstilt,» «Spelte ikkje musikk» og ikke minst «Nå får Tove-Lise høyere lønn,» og jeg kan garantere deg at du ikke har den minste anelse om hva tegneseriene basert på disse overskriftene vil inneholde. Ikke alle overskrifter er fra lokalaviser, det finnes også eksempler fra riksdekkende media som Dagbladet og NRK.no, men felles for alle er at overskriften enten sier ekstremt mye eller ekstremt lite, men ikke på en måte som kan minne om klikkåte.
Alle liker dem!!!
Alle Dongerys tegnere har sine sterke og svake sider. Kjølberg treffer best når han får leke seg med små, dumme setninger og utsagn, slik som i «Ingen vil bli prest i Lom» og «Stappfullt på kunst-opning». Kaltenborn og Hartberg har fingeren på pulsen når det kommer til det erkenorske, for eksempel Hartbergs harselas med den eldgamle norske tradisjonen med å sette nye ord til kjent tekst i feiringer (… da finner vi frem det gule arket, dere!) i historien «Musikalsk 40-årsjubileum i Sørfold», eller Kaltenborns «Kronisk norsk», hvor en bøssebærer fra vestkanten sliter med erkenorsk-tourettes. Goksøyr på sin side viser oss gjerne utsnitt fra andres liv, slik som i «Mann i 60-årene kjørte inn i tre – ikke alvorlig skadet» (denne historien, i motsetning til de fleste andre historiene i Det spirer i sansehagen, handler om nøyaktig det du tror den handler om).
Espen Friberg har også et par-tre gjesteinnslag, disse er gjerne mer naive og søte enn de øvrige historiene i boka, selv om de ikke er fremmede for å være grove, slik som i «Gira på å komme i gang,» som handler om en litt for snakkesalig penis.
Flu Hartberg står, kanskje ikke overraskende, for den klareste satiren i samlingen. Hans erfaring fra Fagprat blør over i enkelte av innslagene når han tolker overskrifter til å handle om ufyselige rikmenn, som i «Interesse for å kjøpe Strengelvåg skole» og «Skal gjere planarbeid sexy.»
Tidvis tunglest toalettlektyre
Flere av innslagene i Det spirer i sansehagen er forholdsvis teksttunge, og kombinert med den korte lengden på innslagene, blir det i lengden slitsomt å stadig flytte fokus over i en ny type humor og ny tegnestil. Dette gjør at det ikke er en bok du leser fra perm til perm, men heller en kuriositet du legger ved siden av toalettet og tar frem et minutt her og et minutt der. Du vil nok aldri sitte igjen med en kolossal latterkule, men du vil humre godt på nesten hver eneste side.