Det er ikke ofte tegneserieforlag kommer på forsiden av norske nettaviser, men det klarte nyoppstartede TNT i høst. Da ble det kjent at rundt atten profilerte serieskapere ble med redaktørene fra Egmont til Bonnier.

Daværende Emont-redaktør Kjell Frostrud Johnsen gikk ut i VG og kalte prosessen betenkelig. Han kritiserte tidligere Egmont-redaktør Tonje Tornes for å ha tatt med seg så mange tegnere. 

Dramatisk overgang

– Kunstnere er ikke eiendom, de bestemmer selv hvor de vil utgi bøkene sine. Flere forfattere er på flere forlag, og det burde ikke være kontroversielt, sier Tonje Tornes i dag.

Sammen med redaktørkollega Tormod Løkling jobbet hun på Egmont i 18 år før de høsten 2024 gikk til Bonnier. Overgangen kan i deler av tegneseriemiljøet kalles like kontroversiell som da Lillestrøm-trener Geir Bakke meldte overgang til Vålerenga.

Både Løkling og Tornes peker på Egmonts nedbemanning som utslagsgivende.

– Når sjefene sitter i et annet land blir det fort stor avstand mellom ansatte og ledelse. Vi var 240 som jobbet i Egmont Storyhouse og Egmont Kids før nedbemanningen i mai i fjor, sier Tornes.

Hun opplevde at den nye ledelsen var tydelig på at det var for mange ansatte.

– Og flere av oss tok faktisk konsekvensen av det budskapet, sier Tornes.

Hun understreker at hun har satt pris på årene sine i Egmont, og er takknemlig for alt det hun lærte der.

– Men når ting endrer seg så drastisk som i fjor så var det 70 av oss som syntes tiden var moden for å se etter nye muligheter. Inkludert meg, sier hun.

Forlaget Bonnier delte dette bildet da overgangen var et faktum. Redaktør Tonje Tornes i midten foran, omkranset av forfattere og serieskapere.

Radarpar i ruter

Selve navnet TNT er et fellesnavn som flere av tegnerne de jobbet med ga to redaktørene.

Nå er de blitt et imprint i Bonnier, et forlag som også før har klart å kapre andre forlags gullkalver. I september i fjor ble det kjent at Gyldendals suksessforfatter Zeshan Shakar gikk til Bonnier, også han for å starte et nytt imprint sammen med rapper og forfatter Don Martin.

Bonnier kjøpte i 2021 majoriteten av Strawberry Publishing, Petter Stordalens melkeku som allerede hadde kapret bestselgende forfattere som Anne B. Ragde og Jørgen Lier Horst fra andre forlag.

Hva skjer hvis tegneseriesatsningen ikke blir rentabel for moderforlaget?

– Vi har en redaksjonell hjemmealene-fest og har frie tøyler, sier Tormod Løkling ubekymret.

Kommersiell i en krisetid

Nylig var de to på barnebokmessa i Bologna. Der merket de seg at barnebokforlagene var forsiktige nå.

– Da er det også en god mulighet til å være uforsiktig og tørre å satse, man må ikke mure seg inne i bunkersen, sier Løkling.

Nå i vår fikk TNT massiv oppmerksomhet da det ble kjent at Ferd-sjef Johan H. Andresen sto bak den satiriske tegneseriestripa Fritt, som tegnes av Bjørnar K. Meisler.

I tegneseriesammenheng kan Pondus-skaper Frode Øverli sies å være et enda større navn, og TNT skal utgi hans neste bok om Frida. Denne gangen vil den ikke ha billedbok-elementer, men være hundre prosent tegneserie, fargelagt av Øverli selv.

Ellers vil redaktørene trekke frem debutantene Peder Hornseth Nygaard og Tessa Nelissen. Nygaard kommer med dystopien Supernova, mens Nelissens tegneserie Zoias kjerne handler om en jente som verver seg til hæren for å finne ut av hva som skjedde med broren.

At forlaget har en bredde som spenner fra nordisk manga til humorstriper, er viktig for redaktørene.

En side fra Frode Øverlis nye barnebok om Frida, yngstedatteren i Pondus-serien.

Snur mange steiner

Et nyoppstarta forlag må prøve og feile litt, men hvor ønsker de å være om tre år?

– Da skal vi ha en god stall og backlist, og så skal vi ha klart å få til suksesser i utlandet. Frankrike, Japan og USA er gode på å pushe sine tegneserier til andre markeder. Og vi har så mye bra alt, så hvorfor skal ikke vi også klare det? spør Tornes.

– Nå kommer Nordlys ut i USA, de har til og med valgt å beholde det norske navnet. Jeg håper vi snart vil se animasjonsversjoner av både den og mange andre av titlene våre. Og så håper jeg vi får noen helt overraskende suksesser, sier Løkling.

Hvordan går de frem for å finne nye serieskapere? Tornes peker på at antologier der tegnere fikk prøve seg frem nå i stor grad har sluttet å eksistere.

– Det er en hel generasjon som lærer seg å tegne ved hjelp av You Tube-tutorials og digitale hjelpemidler nå. Vi får rett og slett veldig mye inn på mail, det er veldig gøy. I tillegg drar vi ut og møter folk. Retrospillmessen i Sandefjord er for eksempel en veldig god arena å være til stede på. Der skal vi også sitte og la folk få pitche sine ideer.

Tornes og Løkling drømmer om store internasjonale suksesser, men er samtidig klare på hva som må være kjernen i forleggeriet.

– Vi lager rammene, og i de definerer vi at det ikke er noen rammer her. Det viktige er at vi skal like alt vi utgir, sier Løkling.

– Og så vil vi lære opp barn og voksne til å oppleve hvor deilig det er å sitte med en bok. Det er viktig at vi ikke glemmer hvorfor vi er i denne bransjen, og det er fordi vi elsker historiefortelling, sier Tornes.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.