Endringer i stipendordningen til Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) skal gjøre det enklere for blant annet tegneserieskapere å søke stipend til faglitterære prosjekter.

Heller enn å operere med én søknadsfrist i året, vil man nå kunne søke både på våren og på høsten. De fleste stipendene slås sammen og ingen av stipendene vil lenger ha aldersgrenser. Med unntak av treårig arbeidsstipend, vil foreningen i tillegg oppheve kravet om å ha skrevet og utgitt 100 sider faglitteratur for å kunne bli vurdert for et stipend.[infobox]

Det er særlig dette siste punktet som vil gjøre det lettere for tegneserieskapere å søke om støtte fra Det faglitterære fond, ifølge Marit Ausland, seniorrådgiver i NFF.

–En potensiell målgruppe vi ikke når fullt ut til i dag, er tegneserieskapere innenfor sakprosaen, forteller Ausland. –En tegneserie inneholder ikke nødvendigvis så mye tekst og derfor har det vært vanskelig for forfattere av denne typen litteratur å nå opp til 100-siderskravet vi har operert med tidligere.

Ausland trekker frem Steffen Kvernelands «Munch», som i 2013 vant Brageprisen for sakprosa, som et eksempel på hvorfor de gamle stipendreglene ikke holdt mål.

–Når Brageprisens sakprosavinner ikke har kunnet søke stipend hos oss, mener vi det er galt, sier hun. –Vi anser tegneserier innenfor sakprosaen som nyskapende og spennende og vi vil gjerne være med å støtte og utvikle denne sjangeren videre.

Ausland påpeker at den nye ordningen først trer i kraft i 2017, men at det allerede i år finnes muligheter for tegneserieskapere som vil søke sakprosastipend. Om man skal debutere innen sakprosasjangeren og i tillegg er under 40, kan man søke debutantstipend. Hvis målgruppen for prosjektet i tillegg er barn og unge, kan man også søke stipend for å skrive for denne konkrete målgruppen.

Bedre vilkår

Tegneserieskaper Steffen Kverneland synes det er gøy at de har forandret kriteriene på grunn av «Munch»-boka hans og han ønsker den nye stipendordningen velkommen.

–I et så lite språkområde som vårt er det dårlig butikk å lage tegneserier som ikke er avisstripesuksesser, sier Kverneland. –At flest mulig av kunstnerorganisasjonene og andre instanser som forvalter stipender og støtteordninger åpner for tegneserier er derfor helt avgjørende.

Kverneland trekker også frem Lars Fiskes bok «Herr Merz» fra 2012 som et viktig eksempel på hvordan de gamle ordningene til NFF ikke var ideelle for serieskapere.

–Han sto på, sendte en seriøs søknad og fikk et veldig beklagende svar, der de virka oppriktig lei seg for at prosjektet hans falt utenfor regelverket, sier han. –Sannsynligvis var de da allerede på glif, og da Munch fikk Bragepris i sakprosa ble det bare pinlig for dem.

Alle stipendene til NFF har søknadsfrist mandag 2. mai. Mer informasjon kan finnes på foreningens nettsider.

 

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.