I slutten av april meldte Martin Kellerman at han legger ned stripeserien Rocky for godt. Den svenske stripeserien begynte å gå i norske Dagbladet i 2001, og har blitt en institusjon i både Sverige og Norge.

Du kan lese intervjuet med Kellerman i Dagens Nyheter, og den norske artikkelen i Dagbladet.

«Han utleverte alle, men det var verst for ham selv», oppsummerer Erle Marie Sørheim.

I anledning av at det norske Rocky-bladet ga ut blad nummer 100 høsten 2016, tenkte vi oss fem ting kom til å skje med Rocky. Noen av dem var skivebom, noen var kanskje profetiske. De tåler i alle fall et gjensyn nå:

1. Rocky får seg en jobb.

FANTASIER OM YRKESLIVET: Alternative karriereveier er en stor kilde til Rockys dagdrømmer.
FANTASIER OM YRKESLIVET: Alternative karriereveier er en stor kilde til Rockys dagdrømmer.

Rocky ligger på sofaen, stirrende opp i taket: «Jeg har tenkt mye på alternative yrker i det siste, for det er ingen som kjøper bøker eller blader mer. Kullgruva er i ferd med å bli nedlagt, på tide å ta et datakurs.»

I virkeligheten har Rocky tenkt på alternative yrker i flere år. Men hva skal en ungdomsskole-dropout i førtiårene satse på? Det har ikke manglet på drømmeyrker i fantasien hans, selv om alle virker å ha det til felles at han liker å være alene: Rocky ser for seg en karriere som skuespiller (de sier det er mest venting, og det kan han gjøre), astronaut (så lenge han får egen do og kan ta en øl med kompisene etter jobb), prins (han kommer til å holde seg unna offentligheten og bare se på HBO), skogeier (krever liten innsats), fjellklatrer (han har den rette mentale innstillingen, for å klatre opp på fjellet er bare nok en kjip ting han må gjøre), eller som i siste nummer: Å telle frosker for miljødirektoratet («sende en mail i slutten av måneden: 1 million. Ok, da vet vi det, her er lønna di»). Alle drømmeyrker for en som har funnet ut hvor slitsomt det kan være å måtte forholde seg til andre menneskers krav dag ut og dag inn.

Om inntektene fra serien virkelig tørker inn, er det lite som tyder på at Martin Kellerman kommer til å slutte å tegne serien. Og gitt at den fortsatt vil være selvbiografisk, får vi kanskje se Rocky som offentlig konsulent? Forlagsarbeider? Papirdytter?

2. Rocky får seg nye venner

APEN OG JEG: Apen Agge (eller Igge) er nyeste blad i hundens vennekrets.
APEN OG JEG: Apen Agge (eller Igge) er nyeste blad i hundens vennekrets.

Du har kanskje blitt fortalt at de eneste vennene du får deg etter fylte tredve er kolleger fra jobben eller andre foreldre fra barnehagen. Om ikke annet er Rocky en kjærkommen tilbakevisning av dette. Rocky snubler over nye venner med jevne mellomrom, og det er ikke godt å vite hvor han finner dem. Frosken Smacks kom visstnok inn i kretsen da han ble tatt for fyllekjøring, fikk Gonzo som verge og deretter traff Rocky. Apen Igge aner jeg ikke hvor kom fra, plutselig var han bare der, jobbet som vaktmester på kirkegård og snurret skiver i Mogadishu. Samtidig faller stadig flere fra den gamle gjengen fra, selv om den lakoniske Larsern heldigvis holder stand.

Hvem blir Martin Kellermans nye venner, og vet de egentlig hvor stort ansvar de legger på seg selv for å dra serien i en ny retning? Kommer Rocky inn i modelljernbanemiljøet? Treffer han på noen finlandssvensker og begynner å tilbringe alle ferier i Turku? Driver de med hip hop? Film? Zombierollespill?

3. Rocky får seg kone og barn

MOT A4-LIVET: Rocky og Edith var kanskje ikke mønsteret på et rolig forhold, men de prøvde seg ved å flytte til Fredrikstad.
MOT A4-LIVET: Rocky og Edith var kanskje ikke mønsteret på et rolig forhold, men de prøvde seg ved å flytte til Fredrikstad.

La gå, det virker kanskje ikke så sannsynlig at den evig selvsaboterende ungkaren Rocky plutselig skal treffe en normal kvinne og holde fred med henne lenge nok til at tankene går i retning giftemål. Boken Rocky og Edith viser hvor nære på det egentlig var: Rocky flytter til og med til Fredrikstad for å nære kjærligheten – uten at forskjellen i hverdagen viser seg å bli så mye større enn en ny sofa. For dem som selv har barn er det kanskje en ønskedrøm at Rocky skal begynne å handle om småbarnsangst og familiegnisninger, men etter at Larsern fikk seg tvillinger er mye av babyhumoren allerede ivaretatt. Det er ikke så mye annet ved babyhumor enn den rene gjenkjennelsesterapien.

På den andre siden, lurer du ikke litt? Ville serien Rocky blitt som en Min Kamp i tegneserieformat, med daglige oppdateringer av typen «Pokker, hvor er barna? Åh, jeg leverte dem visst i barnehagen. Eller gjorde jeg?»

4. Rocky går på repeat

FØRSTE RUNDE: Rocky går på kjøkkenet og henter seg en øl.
FØRSTE RUNDE: Rocky går på kjøkkenet og henter seg en øl.

At kunsten imiterer livet er ingen overraskelse når man snakker om en selvbiografisk seriestripe. Martin Kellerman har allerede vært gjennom en dårlig periode hvor tegningene ble slurvete og hyppig bruk av klipp-og-lim teknikker gjorde at hele stripeoppsett kunne gjentas bare ved å bytte ut hodene. Ingen sier at ikke kunstnere kan ha dårlige dager på jobben, det blir bare så mye mer tydelig når hver dags produksjon trykkes i avisen hver dag.

I det siste har det derimot begynt å skje noe mer interessant, ved at Kellerman gjentar seg selv i form av nokså identiske ruter – uten at de virker å være kopiert. Stripene ser ut til å være tegnet på nytt, men de viser nøyaktig de samme scenene og hendelsene, bare med dialogen byttet ut. Er det en kommentar til hvordan de samme tingene gjentar seg i ethvert liv, og at det å ligge på sofaen og prate ut i rommet, reise seg, gå ut på kjøkkenet og hente en øl, for så å gå tilbake og legge seg i sofaen og prate ut i rommet – kanskje ikke er en så unik opplevelse som vi vil ha det til? Er det et subtilt spark til mangelen på variasjon i tilværelsen? Eller er det kanskje bare latskap fra Kellermans side som ikke gidder å planlegge nye scener selv om han har for mye yrkesstolthet til å klippe og lime? Drøft.

ANDRE RUNDE: Rocky går på kjøkkenet og henter seg en øl - igjen.
ANDRE RUNDE: Rocky går på kjøkkenet og henter seg en øl – igjen.

5. Rocky drar til skogs for godt

ÖPPNA LANDSKAP: Rocky trives best ute i skogen, så lenge en kompis er med. Bildet er fra forsiden av juleheftet 2014.
ÖPPNA LANDSKAP: Rocky trives best ute i skogen, så lenge en kompis er med. Bildet er fra forsiden av juleheftet 2014.

Rocky har allerede hatt en hytte, som han endte opp med å selge igjen fordi gresset fortsatte å gro der selv om han var i leiligheten sin i byen. Likevel virker han å trekkes bort fra storsamfunnet, inn i hytter og køyesenger og en tønne man kan brenne bål i. Det kan virke som at det eneste som holder Rocky i storbyen er vissheten om at han også trenger noen å omgås med for ikke å bli klin sprø der ute i skogen, og selv om det går fint i kortere perioder, ville serien blitt nokså ensformig om den eneste dialogen foregikk i hodet hans. Nå har Rocky innrømmet i serien at han iblant tenker på morsomme ting når han er alene, men tegner at han sier det omgitt av venner. Å flytte ut i skogen og føre imaginære dialoger med seg selv er kanskje ingen suksessoppskrift i livet, men hvem vet, om Rocky treffer den rette (eventuelt får seg en kollega i enkeltpersonforetaket sitt) kommer han kanskje til å gi fra seg storbyen og flytte ut blant trærne – trærne som bare venter på å bli papirmasse og bli forvandlet til blader og bøker hvor Rocky forteller om livet sitt i skogen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.