Norge kan vanskelig bli finere enn i juni måned, men Oslo Comics Expo har faktisk klart å gjøre måneden enda litt finere hvert år siden 2007. Denne uka går den niende festivalen av stabelen, vi gleder oss stort og forteller deg her hva du absolutt ikke må gå glipp av! (For hele det fantastiske programmet, se her.)

tumblr_nhpv90lD9E1r3vmmyo1_1280

Ed Piskor

Festivalens største navn i år er uten tvil amerikanske Ed Piskor. Han er brennende aktuell med den pågående serien  Hip Hop Family Tree og tross sin relativt unge alder, han er 32, jobbet han med Harvey Pikar allerde fra 2003 av. Sammen laget de «American Splendor: Our Movie Year», «Macedonia» og boka om beat-forfatterne, «The Beats».  Sceneintervjuet med ham klokken 17.00 på lørdag vil derfor garantert by på noen underholdende historier om samarbeidet med Pikar, og vi får vel også anta at hip hop kommer til å være et sentralt tema. Et intervjuobjekt mer skreddersydd for Øyvind Holen skal man lete lenge etter og det gjør at denne samtalen garantert blir et høydepunkt.

IMG_3805

Simon Hanselmann og Flu Hartberg

Nevner disse sammen i bunn og grunn fordi jeg hadde dette sprudlende bildet av de to fra tegneseriefestivalen i Angoulême tidligere i år. Men helt søkt er det heller ikke, Hanselmann er selverklært Dongery-fan og årets fantastiske festivalplakat har han tegnet med sterk inspirasjon fra Norges særeste tegneserieboks, nemlig selvfølgelig den til Dongery:
978x
Og her er plakaten, nok en gang, man kan ikke få sett den for ofte, syns vi:
CEUbXJSWgAEBpNb

Kvinneklær og hemmelige gjester

Simon Hanselmann har blitt utrolig populær de siste årene med serien om Meg, Mogg & Owl, og det med svært god grunn, skal vi tro vår anmelder Bjørnar Bergem, og det skal vi selvfølgelig. (Les anmeldelsen her.)
I tillegg til å være en genial serietegner er Hanselmann ofte å se i kvinneklær, og da kler han seg ofte misunnelsesverdig bra, han en også en særdeles performativ serieskaper som i fjor valgte å gifte seg med tegneserier under Small Press Expo i Bethesda i Maryland. Det er derfor ingen grunn til å forvente seg det normale når Hanselmann blir å se på scenen fredag kl. 20.00

Flu Hartberg på sin side vil igjen stå for et av sine klassiske Seriemord kl. 18.00 på lørdag. Dette er et av OCX’ årlige høydepunkt og en fantastisk måte å få innsikt i tegneserieskaperes mer eller mindre kloke tanker om eget, og andres, arbeid. Ryktene sier at det kun vil være én gjest på årets Seriemord, men hvem det er vet ingen andre enn Flu og forhåpentligvis gjesten selv. Så dette blir særdeles spennende!

framside

Debutantenes dag

2015 viser seg å bli et helt forrykende debutantår, noe ikke akkurat alle år har vært. Så det er stor stas og utrolig kult for norske tegneserier at framveksten av nye talenter nå er så stor. Er det på grunn av bedre støtteordninger? Tegneserienes økte status? Andre åpenbare årsaker jeg ikke har tenkt på? Uansett, nye serieskapere takker og bukker vi for og på lørdag har du en ypperlig mulighet til å stifte bekjentskap med noen av dem.

Kl. 11.00 åpner festivaldagen med en samtale med Geir Moen (Peer Gynt) og debutant Kristian Krogh-Sørensen. Det er undertegnede som skal lede samtalen så jeg skal ikke akkurat forhåndsskryte noe av den, men Krogh-Sørensen er det for all del god grunn til å skryte av, han pangdebuterer i disse dager med den dokumentariske serien om «Gulosten», krigshelten Johannes Andersen.
En time etterpå, kl.12.00 sitter hele tre ferske serieskaper på scenen. Xueting Yang debuterte i fjor med «Et annet sted», (les vår anmeldelse her) Anja Dahle Øverbye har akkurat kommet ut med «Hundedagar» (les vår anmeldelse her) og Tim Ng Tvedt er en ennå temmelig ukjent tegner for de fleste, men også han debuterer i år med serien «Omrokering» på Jippi Forlag.

602361_10152925088215370_1000210726_n-2
Jasons skildring av «slagene i Serieteket».

Ingen festival uten fest!

OCX er kjent for sine flotte fester, og av og til kan det gå hardt for seg, slik som Jasons illustrasjon ovenfor viser. Utover det velger jeg å si «ingen kommentar».
I år er første fest allerede på onsdag kl. 18.00, det blir et topp vorspiel til festivalen, som sikkert kommer til å ende som et nachspiel. Kristian Krogh-Sørensen skal intervjues og programmet feires. Det hele skjer også på fine Sukkerbiten i Bjørvika.

Jason kommer også endelig med en ny bok, Frida Kahlo er hovedperson denne gangen, og kjenner vi Jason rett vil det nok være en temmelig absurd verson av henne vi vil få servert. Og ikke minst papegøyen hennes, boka heter tross alt: «Frida Kahlos papegøye». Lanseringsfesten starter 20.00 så før det rekker man å få med seg Sindre W. Goksøyrs nye utstilling på Galleri Storck. Goksøyr vet å lage særegne utstillinger, med pappmasjéskulpturer som en like naturlig del av utstillingen som bildene, se fotobevis under:
AvMb0GCCQAIvXT1.jpg-large

Tyske Aisha Franz skal også ha en utstilling på Serieteket, den blir det dermed heldigvis lett for alle å få med seg. Og den store OCX-festen på Ingensteds lørdag kl. 21.00 er selvfølgelig et must!
I tillegg har Film fra Sør et program i forbindelse med festivalen i år, dette vil bli en strålende mulighet til å se animefilmer på stort lerret, og det gratis! «Mind Game» fra 2004 ser svært lovende og vakker ut. Sjekk hele programmet her.

Hvis du savner klassiske stripeserier på festivalen er det også mulig å ta en tur til Oscarsborgsfestning lørdag 13. juni kl. 13.00. Da åpner Pondus’ jubileumsutstilling og i tillegg til Frode Øverli vil hele «familien» være til stede og stille ut verk, det vil altså si: Martin Kellerman, Fredrik Skavlan, Lina Neidestam, Børge Lund og Nils Axle Kanten. Så er det bare å svømme over til Oslo etterpå og rekke siste del av programmet på Serieteket.
Vi gleder oss til å se så mange som mulig av dere og skal rapportere live og ofte for dere som dessverre ikke kan ta turen.

5 KOMMENTARER

 1. Det var et kjent bilde 😉
  Linselusa Rundemannen sniker seg med på alle bildene jeg tar, tydeligvis.

  • Det er ditt, ja! Beklager, skal kreditere deg, var vanskelig å finne noen gode oversiktsbilder fra OCX og da jeg endelig fant et som var bra, (og i tillegg med Øystein på!) ble jeg så glad at jeg glemte å sjekke. Uproft…

   • Ikke noe stress, skumleste bare over uten helt tenke over det før jeg husket at det var noe kjent med bildet.

    • Uansett stor takk fra oss! Øystein ble heller ikke spurt om det var greit for ham å være med, så der ble dere likt behandlet 😉

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.