Som en del nordmenn antagelig har fått med seg har tv-persona Knut Nærum sluttet i det skrekkelig populære NRK-programmet han var med i. Og det var lurt! I hvert fall hvis han bruker den nye ekstratiden på å skrive barnebøker som dette.
Med seg på laget har Nærum et annet velkjent navn, Bjørn Ousland. De har laget en rekke barnebøker sammen, blant annet serien om Kalle Komet, samtidig som de begge har tung tegneseriefaglig bakgrunn. Nærum er kanskje mest kjent som Donald-forfatter de senere åra, men hans satiriske Bloid-serie må heller ikke glemmes. Ousland har på sin side laget tegneserieversjoner av Asbjørnsen og Moes eventyr, og står bak de tegneseriepregede og prisbelønte barnebøkene om Nansen og Amundsen, for å nevne bittelitt av utrolig mye.

Glemmestedet18
Greger i det enorme Glemmestedet. (Teksten er ikke med på disse illustrasjonene.) Illustrasjon: Bjørn Ousland

Et tilsyneltatende harmløst bibliotek

Boken begynner på en solfylt og oransjepreget side hvor Greger, Koseklovnen og oldemor er på vei til biblioteket, selv om Greger helst vil leke i oldemors hage. Inne på biblioteket slår han og den fargesprakende Koseklovnen tiden i hjel i barneavdelingen, men trygt ute igjen innser Greger at Koseklovnen er forsvunnet!

Dermed starter dramet. Greger går til hittegodskontoret og i et ubevoktet øyeblikk løper han ned i kjelleren og kommer til Glemmestedet.  Der er «taket høyt som himmelen om natta, hyllene store som hus».[infobox]
Ouslands tegninger illustrerer dette strålende med hyller fullstappet av ting som tårner seg oppover i det som virker som et uendelig rom. Den mørkelilla hovedfargen er også med på å understreke kjellerfølelsen, men er også varm slik at det ikke blir skummelt, mer et veldig mystisk sted.

Glemmestedet9
Det mørkelilla Glemmestedet. (Teksten er ikke med i disse illustrasjonene.) Illustrasjon: Bjørn Ousland

Glemselens sus

Mens Greger leter febrilsk etter Koseklovnen hører han et sus. «Det er lyden av et stort og mørkt og kaldt hull som kommer nærmere.» Suset kommer fra glemselen som svelger alle ting på sin vei. Heldigvis for Greger kommer en gammel mann ham til unnsetning slik at han ikke blir tatt av glemselen. Den gamle mannen leter selv etter en fin sommer fra han var liten, men velger å heller hjelpe Greger i hans jakt på klovnen.

Historien er enkel, men nærmest poetisk, og de korte tekstbolkene er både poengterte og humoristiske. Som voksen kan man sette pris på bildet av glemselen som et sort hull mens barn vil være fullt opptatt med å scanne hyllene i Glemmestedet for Koseklovner. Her er det massevis av ting å oppdage.

Glemmestedet6
Mannen på hittegodskontoret minner meg unektelig om den seksarmede Kamaji fra Chihiro og heksene. Illustrasjon: Bjørn Ousland

Tegningenes triumf

«Glemmestedet» er både original og godt fortalt, men det er Ouslands tegninger som gjør denne boka til en virkelig perle. Han har valgt sterke og mettede farger, som likevel gir et rolig og innbydende inntrykk. Noen av karakterene er svært utrerte, slik som mannen på hittegodskontoret, noe som gjør universet mer magisk, dette er langt fra ditt vanlige lokalbibliotek.
I «Amundsen» har Ousland brukt en mer realistisk stil, og i Kalle Komet-bøkene er streken betraktelig barnsligere. Jeg synes han treffer full blink i «Glemmestedet». Boka virker rett og slett mer moderne, de skjeve og buede menneskene minner om Bendik Kaltenborns stiliserte typer og fargebruken er frisk.

Dette er en bok man definitivt ikke glemmer, snarere en som minner meg på de beste bøkene jeg hadde fra jeg var liten. De jeg kunne sitte og bla i i timesvis mens man hele tiden oppdaget nye ting. Hadde jeg vært liten nå ville «Glemmestedet» garantert blitt en av de bøkene, ja, jeg kommer nok til å kikke i den igjen uansett.

Så det er bare å håpe at Nærum nå vier all sin tid til tegneserie- og barnebokskriving og at Ousland velger å lage flere bøker i det fantastisk flotte uttrykket han har skapt her, jeg vil se mer.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.