Anmeldelse
Floke
Ida Eva Neverdahl
Samlaget, 2020
Den norrøne mytologien slik jeg husker den fra grunnskolen var en mystisk og maskulin verden. Jeg skjønte sjeldent humoren til vikingtiden og dens trossystem.
Spol frem til 2020; Post internett, Game of Thrones, Vikings, Thor-filmene fra Marvel og en rekke andre filmer og serier som har latt seg inspirere av det norrøne med teft for humor og samfunnsaktualitet. Den nye generasjonen som vokser opp i dag har et mye mer aktivt forhold til mytologier og kildekritikk enn hva min generasjon på barneskolen på 1980- og -90-tallet hadde.
Harselerer med det maskuline
Barn og unge som vokser opp i dag lever i en visuell kultur som adapterer, gjenbruker og endrer på mytologier og lukkede univers. I dag er det også en større bevissthet omkring kjønnsidentitet og maktstrukturer.
Tegneserieskaper Ida Eva Neverdahl er en del av denne generasjonen som tilfører en post-internett estetikk som er en blanding av dagbok-skriblerier og en leken tilnærming til etablerte strukturerer innenfor kulturens hierarki. Hun har laget nettserier, tegnerseriestriper for flere aviser og har gitt ut bøker, blant annet tegneserien I’m a girl, it’s fantastic (2017) og Jojo (2018).
Hos Ida Eva Neverdal har det norrøne og vikingverdenen fått en 2020-makeover; den konvensjonelle estetikken forbundet med det norrøne er byttet ut med en verden av pasteller, regnbuefarger, fantasidyr og absurd humor. Hun harselerer med det maskuline i et univers som preges av myke kanter og feminitet, lek og sårbarhet.
Første del av to bøker
Neverdahl har viet to bøker til prosjektet. I bok 1 blir vi kjent med vikingmytologiens forkjærlighet for vold, krig og heltedød. Hovedpersonen Floke er derimot en fredelig fyr som aller mest vil sitte i gresset og spille musikk, men en dag vil skjebnen han noe mer; han blir utvalgt til å redde verden fra å gå under.
Vi følger Floke fra han forlater sin familie og reiser ut i verden for å tilegne seg nok innsikt til å kunne hindre Ragnarok. På sin vei møter han Tor, han havner i en slags underverden og får en merkelig gave som gjør at han kan gjemme alle slags saker i håret sitt.
2020-briller
Utgivelser som Kvinner i Kamp, Munch og Sult er nylige utgivelser som viser at tegneserieformatet på glimrende vis kan formidle kunst- og kulturhistorie uten at det svekker det historiske eller kunstneriske budskapet.
Floke er på ingen måte en slik inngang for det norrøne, men Neverdahl viser hvordan et konvensjonelt sett maskulint univers kan leses med lekne, bevisste 2020-briller.