I 2021 kom det to bøker av to kjente kulturkritikere som begge hadde valgt å skrive om det samme temaet. Maggie Nelsons On Freedom og Olivia Laings Everybody handler begge om frihet – hva det er, hva det gjør med oss og hvordan vi eventuelt kan bevege oss mot det.

De to forfatterne har ulike tilnærminger. Likevel kommer begge stadig tilbake til at frihet ikke er en permanent tilstand man oppnår en gang for alle. I stedet er frihet noe man forhandler kontinuerlig i møte med andre – og i møte med samfunnet. Begge forfatterne er opptatt av spenningen mellom min og andres frihet: Hvilke behov skal veie tyngst når min frihet oppleves som at den innskrenker noen andres? 

Sensible Footwear av Kate Charlesworth

Selvbiografisk og historisk

Tegneserien Sensible Footwear av Kate Charlesworth viser hundrevis av eksempler på større eller mindre forsøk på å velge frihet. Ofte dreier det seg om situasjoner hvor det personlige behovet står i motsetning til det samfunnet for øvrig mener er sømmelig eller riktig oppførsel. Noen ganger med gjøres dette med hell, andre ganger med blandete resultater, og noen ganger med fatale konsekvenser.

Sensible Footwear er en selvbiografisk tegneserie som følger hovedpersonens oppvekst i England i etterkrigstiden og fram til i dag, via kunstskole, dating og stripetegning, til etablerte forhold og voksenliv. Den tar leseren med fra 1950-tallet, gjennom kvinnekamp og AIDS-krise, og ut til felles ekteskapslov på den andre siden.

I tillegg til å være en selvbiografisk fortelling, så er Sensible Footwear en kondensert skeiv kulturhistorie fra 1950-tallet og fram til i dag. Et bredt utvalg av personer, filmer, bøker og forestillinger er portrettert i fargerike kollasjer. Det samme er en rekke lover og protester – kort sagt så får man innblikk i mye av det som har formet skeiv kultur i Storbritannia de siste sytti årene. 

Sensible Footwear av Kate Charlesworth

En hakkete opplevelse

Vi kan like godt få det unna med en gang: Sensible Footwear er en uelegant tegneserie. Den er krevende å følge. Den er muligens hundre sider for lang. Den hopper for ofte mellom ulike tidslinjer, og den brytes opp av tettpakkete kollasjer i tide og utide. Alt i alt er det lite som føles sømløst.

Likevel er denne tegneserien et imponerende detaljrikt verk som formidler skeiv kultur med interesse og glede. Boken setter en personlig fortelling inn en bredere kulturell kontekst, og den kvier seg ikke i å dra fram uenighetene og paradoksene som har vært en del av den skeive frigjøringen hele veien. Blant annet så får vi innblikk i diskusjoner mellom leserne av et lesbisk magasin, der de er uenige om hvorvidt de skal støtte dem som ønsker å utfordre kjønnsutrykk og gå med herreklær på ulike tilstelninger. . Det virker naturligvis ironisk at en organisasjon som jobber for lesbiskes rettigheter trer samfunnets sneversynthet over ørene på folk selv, men alt er en prosess som må forhandles. 

Sensible Footwear av Kate Charlesworth

Fortelling fra innsiden

Sammenstillingen av det personlige og det historiske i Sensible Footwear er kanskje ikke elegant og sømløs, men den gir en egen forståelse av hva hovedpersonen går gjennom. Som regel vil man ikke tenke på kollasjer av kjente personer og historiske øyeblikk som noe personlig, men de er laget med en interesse og grundighet som nesten gjør dem mer private enn de selvbiografiske delene av boken.

Der hovedpersonen ofte forteller om sitt eget liv med en armlengdes avstand og et ironisk blikk på såre situasjoner, så er entusiasmen for kulturhistorien til å ta og føle på. Dette i seg selv kan naturligvis være et tegn på utenforskap, et behov for å føle tilhørighet til en gruppe når kulturen rundt ikke rommer det man er.

Kate Charlesworth har vært på innsiden av skeiv kultur og frigjøringskamp i en periode hvor skeives livsgrunnlag har endret seg til det ugjenkjennelige. Hun har en lang karriere bak seg som tegneserieskaper, kunstner, skribent og illustratør. Siden 1970-tallet har hun publisert striper og tegninger i aviser og tidsskrifter – blant annet tegnet hun allerede i 1974 for det lesbiske tidsskriftet Sappho magazine. Hun har også vært involvert i andre feministiske prosjekter, for eksempel som illustratør for Mary Talbots Sally Heathcote: Suffragette.

Det er denne innsidekunnskapen som gjør at leseren får oppleve noe unikt. Vi får se hvordan skeive organisasjoner orkestrerte sine egne inseminasjoner lenge før en felles ekteskapslov var på plass. Og vi får se hvordan andre brukte kodespråk for å kunne snakke om skeive temaer på radio, uten at andre lyttere plukket det opp.  

Ingen er fritatt fra omstendighetene de lever i, hverken når det kommer til lovverk, holdninger, eller personlige forhold. Som Maggie Nelson formulerer det så er man alltid «enmeshed», alltid involvert i et nett av relasjoner og hensyn. Men det finnes et likevel som regel handlingsrom som man kan benytte seg av på ulike måter, avhengig av hva man er villig til å risikere.  

Tegneserien Sensible Footwear er full av historier om å forhandle frihet i et samfunn som noen ganger er uforstående, noen ganger fiendtlig, og noen ganger åpen for å lytte.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.