Espen Friberg og Fredrik Larsens fornøyelige barndomserindring Nulteliv Nummer 1 (No Comprendo Press) møtte velfortjent positiv kritikk da den kom ut i 2016. Oppfølgeren er minst like morsom.

Året er 1992, og vi følger fjerdeklassingene Geir, Ole og Alex i kostelig samspill med barn og voksne fra nærmiljøet. Serien sveiper også innom den dysfunksjonelle dog komiske hverdagen til en slendrian ved navn «Verden Mest Arbeidsledige».

Når fortellingen i Nulteliv Nummer 2 starter er det 1. desember og tid for julekalender. Hovedpersonen har fått en Billy-pocket i kalendergave og på denne måten blir en av de tydeligste inspirasjonskildene for serien løftet frem.

Første halvdel av boken tar for seg julen, og som forsiden lover byr Friberg og Larsen på flere friske og muntre barneblikk på figuren Jesus. Duoen benytter også anledningen til å tøyse med en annen levning fra barndommen, nemlig de norske juleheftene. – Kunne ønske pappa kjøpte tegneserier hele tiden jeg, utbryter hovedpersonen Geir – bare ikke i jula. Fra barn skal man altså høre sannheten.

Nulteliv 2

Både Mort Walkers Billy og Regg Smythes Andy Capp er blant seriene som parafraseres når Friberg og Larsen ironiserer over det velkjente serie-pocket formatet fra barndommens tegneserielesning. Pastisjen er komplett med et bokdesign hvor størrelse, layout og reproduksjon av farger i stor grad føyer seg etter den opprinnelige malen fra 1972. 

Tegningene til Friberg er hakket grovere og mere naivistiske enn de opprinnelige tegneseriene det ironiseres over i Nulteliv, likevel er det en utpreget estetisk opplevelse å lese serien. Friberg utmerker seg med en grafisk stil og en fargebruk som både er visuelt spennende og som gjør det enkelt å lese bildene. Serien er helt fri for ruter, uten at det noen gang er tvil om hvilken rekkefølge de ulike elementene skal leses.

Begrepet nulteliv refererer til det siste livet man har i et TV-spill og er tilfeldigvis også en treffende analogi over serie-pocketens innsnevrede potensiale i 2018. Sikre kilder kan bekrefte at tegneserien Nulteliv kommer med minst ett nummer til. Mon tro om det kommer flere serie-pocket?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.