Det er ingen hemmelighet at innkjøpsordningen for tegneserier er for liten. Denne skal sikre at norske tegneserier som holder et visst nivå skal kjøpes inn til bibliotekene, noe som kommer både utgivere og lesere til gode.

I 2020 la Jippi forlag ned den toneangivende antologien Forresten, mye på grunn av at den ikke ble kjøpt inn til bibliotekene. Ikke lenge etter skrev avtroppende leder for Faglig utvalg for tegneserier i Kulturrådet at innkjøpsordningen er sprengt.

Dette var også tema da vi snakket med serieskaper Jenny Jordahl i podcasten Tegneserier! tidligere i vår. Hun tok til orde for bedre satser for tegneserieproduksjon, og ikke minst at tegneseriepotten skulle økes.

Jordahl er også en av av initiativtakerne til det store demonstrasjonstoget av tegneseriefigurer som nå går over internett. Under kan du se oppropet i sin helhet.

Et samlet tegneserie-Norge har en klar beskjed til kulturministeren – Tegneseriepotten må økes!

Vi tegneserieskapere kan ikke demonstrere i gatene – men som tegneseriefigurer kan vi det! Og er det én ting tegneseriefigurer bryr seg mye om, så er det innkjøpsordningen!

Innkjøpsordningen for tegneserier sikrer at lesere over hele landet får tilgang på gode tegneserier gjennom bibliotekene. Ordningen er også en viktig grunnstein i serieskapernes sårbare lappeteppeøkonomi. Men budsjettet er sprengt og har vært det lenge! Leserne mister tilgang på verdifull litteratur – og serieskaperne mister inntekt, som vi er avhengige av for å fortsette å lage tegneserier. Det må vi gjøre noe med! 

Tegneseriebransjen er i enorm vekst, og både forlag og aviser satser på norske tegneserier. Stadig flere tegneserier meldes opp til innkjøpsordningen, blir solgt til utlandet og vinner høythengende priser. Norske tegneserier ligger på topp på bibliotekenes utlånslister! Likevel kom serieskaperne aller dårligst ut av Grafills siste lønnsundersøkelse. Dersom det skal skapes, gis ut, spres og leses tegneserier av høy kvalitet, må vi tegneserieskapere også få betalt for jobben vi gjør med å lage dem. Det går en grense for selv en serieskapers tålmodighet (Og vi er tålmodige folk. Vi lager tross alt tegneserier.) Øk tegneseriepotten nå!

Hjelp oss med å spre toget, så vi kan marsjere hele veien gjennom internett – og helt frem til kulturministeren! 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.