Det er ikke direkte krise i norske tegneserier, men det siste året har vært seigere enn de fleste.

Høsten 2019 ble det slutt på daglige tegneserier i Dagbladet, en avis som har vært et utstillingsvindu for tegneserier fra Pondus til Nemi og Dunce. Like over nyttår gikk antologien Forresten inn etter å ha bli gitt ut av forlaget Jippi i over tyve år.

På ett år har altså både de kommersielle stripeseriene og de eksperimentelle indieseriene mistet sine viktigste boltreplasser – og ikke minst møteplasser med leserne.

Noe av dette romrommet ønsker Fredrik Rysjedal og Ola Olsen Lysgaard å fylle med sitt nye forlag Rutenet. Forlaget skal gi ut digitale serier som er tilpasset lesning på ulike typer skjermer – i mine tester funker de like godt på laptop som på mobil og nettbrett – og de skal være gratis å lese.

Her er Rysjedal og Lysgård i introduksjonsutgivelsen Svaipemanual (ordet «svaipe» kommer fra bevegelsen man gjør med fingeren når man blar på en skjerm):

Fredrik Rysjedal (t.v.) og Ola Olsen Lysgaard i Svaipemanual.

Pengene kommer i første omgang fra Kulturrådet, og redaktørene sier at alle de 53.000 kronene fra første tildeling skal gå til honorarer for serieskaperne. Med andre ord: Gode vilkår for skaperne, og gratis serier til deg og meg. Den første antologien kommer etter planen ut i høst, og de har åpnet for bidrag.

Digitale tegneserier er notorisk vanskelig å få til.

Digitale tegneserier er notorisk vanskelig å få til. Om det ikke er klunkete kopisperrer som ødelegger leseopplevelsen kan det være rare leseformater eller høye priser. Når jeg har troen på at Fredrik Rysjedal kan klare det, er det fordi han ikke bare har gjennomført et kunstnerisk forskningsprosjekt (tilsvarende doktorgrad for kunstnere) om tegneserier på skjerm – han er også redaktør for Numer, et mer tradisjonelt tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst (det må nevnes at undertegnede er bidragsyter der).

Når det gjelder Ola Olsen Lysgaard er han en av de stilmessig mest spennende norske serieskaperne, noe du blant annet kan se i seriene han lagde for Empirix fra Raptus-festivalen i fjor.

Her er Lysgaard i Svaipemanual:

Ola Olsen Lysgaard i Svaipemanual.

Og som han også sier: «Hvorfor må tegneserier være kun noe for godstolen hjemme? La oss gi folk noe av høy kvalitet de kan lese på bussen istedet for å scrolle instagram! Vi vil gjerne gjøre det vi kan for at det skal bli en reell og variert mulighet for alle.»

Å gjøre ting som er dyre å lage gratis tilgjengelig på nett er en forretningsmodell som medie-Norge har brent seg på tidligere, men så lenge Empirix har samme tilnærming så kan vi ikke bebreide ildsjelene i Rutenet for å gå den samme veien.

Vi har svaipefingeren klar, og tenker tegneserienorge er klart for nytenking!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.