– En 24-timers tegneserie blir vanligvis mer rufsete etterhvert som du blir trøtt og vil sove. Noen vil kanskje starte med farger, men avslutte i svart hvitt. Men temaene kan være alt fra blodig seriøst til surrealistisk uvirkelig, sier Are Edvardsen.
Han er redaktør for tegneserieforlaget Überpress, og initiativtaker til Bergen 24-timers tegneseriemaraton som ble arrangert den 9. september på butikken Blekk.
Av 18 påmeldte var det 14 tegnere som dukket opp. 24 timer senere hadde alle fullført tegneserier på 24 sider. Nå blir disse gitt ut i en 370 sider tykk bok som lanseres på Bergen Art Book Fair den 21. oktober.
Krampe i hånden
En av deltakerne på arrangementet var Tuva Røisli. Hun studerer ved Fakultet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen (UiB), og laget tegneserien Kvitebjørn for 24-timers antologien.
– Det er litt utrolig hva du kan få til når du har tidspress på deg. Og det er morsomt å se hvor rare folk blir utover kvelden når man sitter og jobber konstant, sier hun.
Røisli har deltatt på 24-timersarrangementer tidligere, både på Bjerkely folkehøgskole og på fjorårets arrangement i Bergen. Hun ble med igjen for å se om hun kunne skape en bedre serie denne gangen.
– Jeg liker å delta på denne i Bergen. Det var så mange andre som jobbet intenst at jeg også ble inspirert til å jobbe. Og det er veldig gøy å se alt samlet i en bok etterpå, sier hun.
Og det verste med å delta?
– Krampe i hånden! Den kommer alltid snikende ut på kvelden. Og så går det litt mot instinktene mine å gjøre alt ferdig på én dag. Vanligvis liker jeg å utsette ting.
Planer for utvidelse
Are Edvardsen forteller at det i år var mange studenter fra UiBs nye kunstfakultet som deltok på 24-timers arrangementet. Flere av dem hadde aldri laget tegneserier før.
– Meningen med 24-timer er å utfordre og inspirere folk til å lage tegneserier. Det går litt prestisje i å lage 24 sider som alle de andre synes er bra. Selv om alle sitter musestille og tegner, så er det ganske sosialt og det er god stemning helt til den bitre slutt, tidlig om morgenen, sier Edvardsen.
[infobox]
Det har blitt gjort noen forbedringer siden fjoråret, da Bergen 24t ble arrangert for første gang. Blant annet har støtte fra Grafill gjort det mulig å leie inn bord som er mer behagelige å sitte ved i et døgn i strekk. Planene for neste år er å få inn flere studenter fra Noroff, og flere fra den blomstrende dataspill-bransjen i Bergen.
– Et av de langsiktige målene er å bygge opp et lokalt miljø av tegneserietegnere og få folk fra ulike miljøer til å møtes. Alt fra kunst- til dataspillmiljøene kan møtes på et slikt arrangement og lage bra tegneserier sammen, sier Edvardsen, som håper arrangementet i Bergen på sikt vil spre seg til Stavanger og Trondheim også.