Gjør deg klar for et maraton av en leseropplevelse. Karl Ove Knausgårds fortellinger om oppveksten i Kristiansand, fylleslagene i Bergen og pappatilværelsen og angsten i Sverige blir tegneserie – ført i pennen av Steffen Kverneland.

(Beklager til dere som synes dette var en knakende god idé – det var årets aprilsnarr.)

Det var i juni i fjor at Karl Ove Knausgård sa til Se og Hør at han var interessert i å la en tegneserieskaper tolke Min kamp. Med sine seks bind og over 3400 sider har romanverket blitt sammenlignet med litterære storverk som Marcel Prousts like bindsterke På sporet av den tapte tid – en bok som også har utkommet i tegneserieform, tolket av Stéphane Heuet.

I intervjuet med Se og Hør snakket Knausgård om Heuet, men nevnte også at han var ute etter noe annet enn franskmannens ligne claire-stil for å gi mest mulig pondus til skildringene av 1800-talls-mannens angst og bæven der han dytter barnevognen rundt i skandinaviske storbyer. Nå er det avgjort at valget har falt på Steffen Kverneland, skaperen av Munch.

Med sans for å jobbe episk

– I likhet med min Munch har Knausgårds Min Kamp rikelig med refleksjoner over liv og død, heftige kjærlighetsaffærer, fyllekuler og et trøblete forhold til sin far. At romanverket blir stående som Den Store Norske Romanen er allerede hevet over enhver tvil, og selv internasjonalt er den jo genierklært, sier Steffen Kverneland til Empirix.

Han legger til at arbeidet med Munch har gitt ham sansen for å jobbe episk, og han lar seg ikke skremme av et nytt storprosjekt:

– Med Min Kamps seks bind regner jeg med å ha arbeid for 10-20 år framover, sier han.

– En infantil genre

Tegneserier er langt fra noe nytt felt for Karl Ove Knausgård. Gjennom forlaget Pelikanen er han Martin Kellermans norske forlegger, og Knausgård har skrevet forord til Rocky-boken Rocky & Edith. Der skrev han at etter en barndom som flommet over av Donald, Asterix og fantomet – og en ungdomstid fylt med tegneseriealbum – mistet han interessen for det han kalte en «infantil genre».

Knausgård fortsatte: «Jeg nærmer meg femti, og vil heller bli funnet død med skitne underbukser enn med en tegneserie under armen. Det er et spørsmål om verdighet.»

Trøsten når Knausgård møter seg selv i døren får være at han neppe kommer til å ha hele tegneserieromanen under armen; den foreløpige planen er at hvert av de seks bindene i Min Kamp skal bli en frittstående tegneserieroman på over hundre sider.

Første bind er ventet i 2019, men for å skape blest allerede nå vil de tre første som skriver «Knaus! Knaus! Knaus!» på Facebook-siden til Pelikanen forlag få sin likhet tegnet inn som en av Knausgårds ungdomsvenner.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.