Tegneserier, illustrasjoner og sterke meninger er noen av fellesnevnerne som knytter sammen de tre utstillerne på Avistegnernes hus mellom 10. mars og 15. april. Kurator Bianca Boege vektlegger også humor som et tydelig fellestrekk.
– Mest av alt er det humor som knytter damene sammen. Humor og produktivitet. Jeg tror kanskje det er den kombinasjonen som har gjort dem så populære på så relativt kort tid. De lager alle noe man vil se mer av, sier kurator Bianca Boege.
Hun sammenligner den store aktiviteten til de tre kvinnene med å bingewatche serier.
– Det kommer hele tiden mer, så jeg er såre fornøyd. De passer tiden de produserer i, sier Boege.
Damer som kommer
Utstillingen har fått tittelen Damene kommer. Det er langt fra tilfeldig.
– Damene kommer har vært tittel på utstillingen siden ideen ble unnfanget. Jeg liker det mentale bildet jeg får av damer som fosser frem; løpende, sprettende, marsjerende, dansende, virvlende.
Boege forteller at hun selv trodde at avistegnere og illustratører flest var menn, men er glad hun tok feil.
– Og ja, det er jo et seksuelt ladet ordspill. Det er gøy. Fordi dette er gøyale damer som tegner om seksualitet og likestilling og kropp med største selvfølgelighet. Jeg ba alle damene om å tegne en slik «kommende» dame til oss, og resultatet er på plakaten.
– Kropp er topp!
Marianne Gretteberg Engeldal (32) er klar på hva som er budskapet i illustrasjonene hennes. Under Instagram-aliaset Skinkeape deler hun tegninger av trinne menn med sine over 50K følgere.
– Instagram har vært min vei ut til folket, jeg er evig takknemlig for at jeg tok meg bryet med å lage en konto der. Nesten alle illustrasjonsoppdrag jeg har fått har kommet gjennom instagram, sier hun.
Empirix gikk nylig i dybden på hvordan norske serieskapere bruker Instagram, noe du kan lese mer om ved å følge lenken.
Engeldal har tidligere også laget tegneserien Fallet, som kom i Blokk Forlags antologi Byrjing i 2017.
– Jeg er litt for fersk i tegneserieverden til å forstå hva jeg kan bruke tegneserieformatet til. Jeg vet ikke en gang om jeg har noe å formidle, men gleder meg til å utforske det i fremtiden, sier hun.
Klima og kjønn
Også Jenny Jordahl (28) har et verdisyn som kommer tydelig til uttrykk i arbeidene sine.
– Jeg lager jo veldig mye forskjellig, men stort sett dreier det aller meste jeg gjør seg enten om feminisme eller klima og natur.
Jordahl er klar på at disse tingene henger sammen. Hun er også aktuell med tegneserieutstillingen Klimakamp er kvinnekamp sammen med miljø- og utviklingsorganisasjonen Spire.
– I bunn og grunn handler det jo om at vi må slutte å ødelegge for hverandre og jorda vi bor på, sier hun.
Med tegneseriebloggen Livet blant dyrene gjør Jordahl ukentlig narr av klikksaker og medias fremstilling av kvinner. Jordahl er også aktuell med Kvinner i kamp, en splitter ny tegneserie om kvinnesakshistorie, skrevet av Marta Breen. Empirix’ anmelder omtalte den som både leken og solid da den ble sluppet 8. mars.
– Ofte jobber jeg med ganske komplekse temaer. Kvinnekamp igjennom 150 år, klimaforhandlinger, internasjonale handelsavtaler, gjeldspolitikk og biologisk mangfold. Jeg tror tegneseriene er med på å gjøre det mer tilgjengelig for folk. Man får forklart mye igjennom gode illustrasjoner. Og så prøver jeg jo å flette inn så mye humor som mulig. Det hjelper, sier hun.
Stort potensiale for å nå ut
Instagram og tegneserier har vært to viktige plattformer for Ida Neverdahl (24). Utgivelsen hennes fra 2017, I’m a girl, it’s fantastic vant 8. mars Kulturdepartementets tegneseriepris for barn og ungdom. «Hver side er et eventyr egnet til å skape sitring og gåsehud», skrev Empirix’ anmelder da den ble sluppet. Flere av tegneseriene hennes publiseres jevnlig i VICE Magazine, Nemi og Dagbladet.
– Tegneserier er supre fordi de er lette og rimelige å lage, og man kan sende dem ut på nettet gratis for potensielt mange millioner lesere. Tegneserien som kunstform er også veldig mangfoldig. Kombinasjonen av tekst og bilde gjør at man kan skape unike og personlige uttrykk. Instagram er perfekt for bildefortellinger i litt kortere format. Potensialet for å nå ut til veldig mange er stor. På godt og vondt.
Inspirasjonen kommer innenfra, forteller hun.
– Jeg blir inspirert av mitt eget liv og dustete samtaler med venner. Jeg blir også inspirert av mer eller mindre midlertidige tilfeldige interesser. Som furbies, Kjartan Salvesen, enhjørninger eller rotter.
Oppdager serier på Instagram
Billedkunstner Iben Sandemose har fått æren av å åpne utstillingen. Svært passende mener kurator Boege, siden Sandemose deler den samme humoren, lekenheten og anarkiet til de andre damene.
Kommer vi til å få se mer tegneseriekunst på Avistegnernes Hus fremover?
– Ja, Avistegnernes hus har en tradisjon med å vise tegneseriekunst, og denne vil vi gjerne videreføre. Noen av husets største utstillinger har vært med Nemi og Pondus – der en sagnomsust stripe gikk for 100.000 kroner i 2015. Men vi vil gjerne vise at tegneserier er mer enn striper, spesielt nå som så mye spennende blir produsert i bokform.
Boege forteller at hun stadig er på utkikk etter nye tegnere, og hun oppdager flere på Instagram. Den siste oppdagelsen er serien Intet nytt fra hjemmefronten.
– Dette er supermorsomme tegneserieruter tegnet av småbarsmor Therese Gammarslund Eide i Bergen. Vi tok kontakt og selger nå tegningene hennes på huset. Hun er fortsatt upublisert, men vi skal heie henne fram til mållinjen.
Hvilke grep har dere tatt for å vise frem arbeidene til de tre utstillerne?
– En utfordring i dag er at så mange tegnere jobber digitalt, og da får vi ikke får mulighet til å vise originalarbeider. En fin måte å «forhøye» disse digitale arbeidene er å trykke dem på beste arkivpapir med beste blekk. Det har vi gjort med alle trykkene i Damene kommer, i et opplag på 20 eks. Det gir en eksklusivitet, og kvaliteten er virkelig helt vidunderlig. Men det blir spennende, det er første gang vi har produsert en utstilling på denne måten. Jeg håper publikum blir like tent som oss, sier Boege.