Anmeldelse
Hva skjedde egentlig med deg?
Jenny Jordahl
Cappelen Damm, 2020
Illustratør Jenny Jordahl er kjent for sitt bidrag i bøker som løfter frem feministiske ikoner, som Kvinner i kamp av Marta Breen er et eksempel på. I Hva skjedde egentlig med deg? presenterer hun en troverdig fortelling som den sårbare overgangen fra barn til ungdom som mange jenter og gutter kan oppleve.
Historien handler om Janne, ei jente som vokser opp i en ordinær familie og som gjør alt sammen med bestevenninnen sin Lene. Boken innledes med et idyllisk sommerlig scenario der Jannes familie er samlet på et svaberg, noen bader, andre soler seg, og Janne fanger krabber med bestemoren sin. «Alle i familien din er så slanke og flotte! Hva skjedde egentlig med deg?» sier Jannes bestemor til henne.
Den skumle skammen
Denne plumpe kommentarer setter i gang Jannes gryende selvhat, som Jordahl illustrerer som en perfekt «styggen på ryggen», et enormt monster som fotfølger Janne og fôrer henne med negative tanker om seg selv, og som fører til en skam i Janne som får henne til å lukke seg inne i seg selv.
Kommentarer om Jannes utseende dukker opp overalt, under middagen hjemme, og så klart i klasserommet. Janne håndterer de vonde følelsene med å trøstespise enorme mengder skoleboller i skjul. Da hennes barndomsvenninne trekker seg unna henne, forsvinner Janne inn i sitt eget dataspill-univers.
Historien kunne ha endt der, men Jordahl eskalerer den til et nytt lag av ubehag da foreldrene til Janne i beste intensjon oppfordrer henne til å slanke seg, og bruker penger som motivasjon. 100 kroner skal Janne få for hver kilo hun mister, og sammen med moren føres kilotapet omstendelig opp på et hjemmesnekret skjema. Det skumle, skjulte monsteret forlater aldri Janne, til tross for at kiloene raser av. Monsteret inni Janne tvinger henne til å stoppe å spise, og sakte men sikkert forsvinner Janne hen.
Det finnes også et lite lyspunkt i Jannes skoledag, nemlig klassekameraten Brage, som også liker å spille spill og som veldig gjerne vil henge med henne. Men monsteret inni Janne tillater henne ikke det, for Brage er jo en av de populære, noe hun selv ikke er.
En sykdom oppstår sjeldent i en vakuum
Boken viser hvor vanskelig det kan være å kjenne seg trygg i sin egen kropp, og hvordan ens mentale helse kan være ens verste fiende. Jannes indre monster er ikke skapt i et vakuum, men av den verden som kretser rundt henne i form av familie, venner og ikke minst skjønnhetsidealene som er en reell faktor i hvordan hun fikk spiseforstyrrelser.
Jordahl har klart å fortelle en historie som kjennes nær og ekte. Leseren kommer tett på Jannes indre uro, og det visuelle universet til boken er sett gjennom Jannes øyne. Jordahl balanserer Jannes ytre og indre verden godt. Jannes indre verden er kaotisk, mørk og surrealistisk, men den ytre verden er hverdagslig. Det ligger som regel en grå hinne over Janne, hun vil forsvinne, hun vil være usynlig. Boken illustrerer på en gripende måte hvordan vonde tanker kan feste seg også i barn.
Jordahls tidligere bidrag med bevisstgjøring av kvinnekamp og feministisk historie har antatt et nytt og minst like viktig nivå. I Hva skjedde egentlig med deg? synliggjøres de små og store, usynlige og ofte strukturelle kampene som utkjemper seg i unge jenter og gutter i dag, og Jordahl viser hvilken rolle samfunnet kan spille for den mentale helsen i disse unge kroppene.