I sine tegneserier for voksne (Gruppa, Snakke med dyr og Danse på teppet) skildrer Anna Fiske store emner som psykisk sykdom, vennskap, kjærlighet og – i fare for å bare ramse opp klisjeer – de mellommenneskelige forhold på en måte som ingen gjør på likt vis.

For barna har hun blant annet skapt karakterene Palle Puddel og Farmor. De tre nevnte voksenseriene har alle fått meg til å grine og Palle og Farmor (samt bildebøkene Hallo Jorda! og Hallo Planeten!) har underholdt min åtte år gamle nevø igjen og igjen.  Når jeg nå skriver denne anmeldelsen, må jeg holde meg litt i skinnet for å ikke bare publisere et bilde fra boka og erklære at Anna Fiske er et geni, alt hun lager er bra og så trenger vi ikke si så mye mer om det.

La meg utdype.

PUDDELNEVROSE: Palle Puddel er som vanlig litt stresset, særlig når det gjelder det å skulle fly.
PUDDELNEVROSE: Palle Puddel er som vanlig litt stresset, særlig når det gjelder det å skulle fly.

[infobox]I denne boka tar Fiske med Palle ut i den store verden. Kjapt handlingsreferat: Palle Puddel leser om kunstmuseet MOMA i New York og drømmer om å få se museet. Nina Kanin stiller opp, hun har vunnet en reise på to i Kaninlotteriet og hadde egentlig tenkt å bruke dem på en gulrotfestival i Frankrike, men byr Palle med på tur til New York. Palle er som vanlig en ganske nervøs hund, og både flytur, hotellopphold og mangelen på de gode, vante hundekjeks deluxe øker stressnivået betraktelig hos puddelen. Fiske skildrer alle disse engstelsene med respekt og varme, og har laget en bok som appellerer til alle som noen gang har tenkt «Borte bra, men hjemme best», uansett alder.

Eller med litt enklere ord, formulert av en 20 år yngre person: Palle Puddel drar til New York er en skikkelig bra bok.»

Empirix har tidligere rettet søkelyset på norske tegneserier for barn, så vi tenkte, «Når det nå først kommer en tegneserie for barn, la oss inkludere et barn i leseprosessen!».

Anneli 4
LESEHEST: Anneli Fredriksen Rud hjalp oss med å anmelde «Palle Puddel drar til New York».

Anneli Fredriksen Rud på 6,5 år meldte seg frivillig, fikk boka i posten og har følgende observasjoner å komme med:

  • «Det er en fin bok. Jeg likte best bildene, det er gøy at man kan se på så mange forskjellige ting.»
  • «MOMA var et morsomt museum. Det var rart at det var tomatsuppebokser der! Og enda morsommere at Nina Kanin trodde MOMA var bestemoren til Palle, når det viser seg at Palles egentlige bestemor bor på Gjøvik.»
  • «Nina Kanin er skikkelig morsom. Hun ser gulrøtter overalt og tenker bare på gulrøtter!»
  • «Fine farger!»
  • «Palle er veldig nervøs. Jeg skjønner at han er redd for bråk, det var bråkete på toget til Flekkefjord en gang, men jeg er vant til bråk fordi jeg bor i byen.»
  • «Nina og Palle liker veldig forskjellige ting, men har det fint sammen for det!»
  • «Det gikk bra at det var engelsk i boka en gang i blant, det gikk fint, jeg kan litt fra før.»
  • «Det er morsomt hvordan ting er ekte i boka. MOMA og New York finnes, selv om elger, insekter og andre dyr er karakterer man ikke ville truffet på ute blant folk og i hvert fall ikke på flyplassen. Det finnes for eksempel et sted som heter Gjøvik på ekte.
  • «Han ene giraffen i New York tar en selfie!»
  • «Det som er fint med tegneserier et at det kan skje at en hund og en kanin drar på tur sammen. Det er jo ikke vanlig.»
FALLER VI, SÅ FALLER VI: Det ligger så mye varme i de små detaljene, både i teksten og tegningene
FALLER VI, SÅ FALLER VI: Det ligger så mye varme i de små detaljene, både i teksten og tegningene

Som voksen leser av Anna Fiske er jeg for det første helt enig i alt Anneli sier her. For det andre: Fra en voksen lesers perspektiv er det mest påfallende hvordan Fiske leverer livsvisdom uten å være belærende. Forholdet mellom Palle og Nina, og reisen de begir seg ut på sammen, viser på en leken måte hvordan man kan være venner selv om man har vidt forskjellige personligheter og interesser. Selv om Palle synes at hundekjeksene smaker rart og annerledes i New York, kommer han senere til den konklusjon at de er helt i orden, egentlig. Og som en voksen som for det første misliker å fly og for det andre lett blir overveldet av mange mennesker på en gang, applauderer jeg at nervøsitet blir fremstilt som noe som ikke bare er vanlig – det er også helt greit.

EKTE KUNSTVERK: PÅ MOMA finner Palle blant annet Matisse.
EKTE KUNSTVERK: PÅ MOMA finner Palle blant annet Matisse.

Generelt synes jeg barnelitteratur som også appellerer til voksne er supert. Spesifikt synes jeg Anna Fiskes barnelitteratur som appellerer til voksne er fantastisk. Så om jeg ikke bastant kan utbasunere at alt Anna Fiske tar i blir til gull, kan jeg i alle fall si at hun med Palle Puddel drar til New York scoret full pott både hos et barn og en voksen. Og det er ikke så verst det heller.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.