Det er ikke mange år siden det stod nokså dårlig til med kjønnsbalansen i norske tegneserier. Da mener jeg ikke at det er flere menn enn kvinner som lager serier, men at det var altfor langt mellom de kvinnelige hovedpersonene.

I 2015 kjørte Empirix Bechdel-testen på ett år med norske tegneserier, for å lete etter serier med 1) minst to kvinner, 2) som snakker sammen, 3) om noe annet enn en mann. Resultatene var nokså deprimerende.

Nå i starten av 2020 har trenden snudd. Uten at vi har gjort en like grundig test, ser vi en tendens til at mannlige serieskapere lager serier med kvinner som hovedpersoner – og særlig stripeserier. Det var ikke vanlig i 2015, og det virker faktisk fortsatt litt eksotisk. Så la oss slå et slag for foregangsmennene og kvinnene deres.

(Historieorienterte lesere vil peke på at norsk tegneseriehistorie rommer mange kvinnelige seriefigurer skapt av menn. Du kan lese om noen av dem i Egon Låstads historiske artikkelserie her på Empirix.)

Desibelles av Arne Bye

Arne Bye er mannen bak tegneserien Mira, og er dermed ikke ukjent med kvinnelige hovedpersoner. Med Desibelles forteller han om rosabloggeren Mokki som tar over det ledige soverommet og plassen foran mikrofonen i et punkekollektiv-band. Serien er for tiden med i Aftenpostens tegneserieduell.

Inadekvat av Eirik Andreas Vik

«Inadekvat er tegneserien om Ina, som nærmer seg slutten av tjueåra og innser at livet ikke ble helt som hun så for seg», står det på Instagram. Serien er signert Eirik Andreas Vik, som tidligere har stått bak crazyhumorserien Arild.

Miniminister av Flu Hartberg

Det er naturlig at det blir mange kvinnelige hovedpersoner når norsk politikk forsøksvis oppsummeres i tegneserieform, men Flu Hartbergs Miniminister hører absolutt hjemme på denne listen. Kanskje kommer Abid Raja til å ta mer plass i stripene som kommer, men hovedpersonen er og blir jo Erna.

Stilleben av Bård Lilleøien

Tegneserien Stilleben følger en klubb for serieskapere, og er dermed mer av en ensemble-tegneserie. Likevel tar vi den med på listen siden barnebokillustratøren Karina tar opp mye plass i de første stripene.

Fia Mia av Rune Borvik

Til sist må vi ta med en fra gamleskolen her. Da Rune Borvik skapte antiheltinnen Fia Mia i 1993 lagde mannlige serieskapere helst serier om andre menn. Fia Mia ble til som svar på en utfordring fra en venninne, og i løpet av våren kommer den splitter nye historien Fra mørket på Jippi.

…og det er garantert flere. Hvilke har jeg ikke fått med meg? Del gjerne i kommentarfeltet!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.