Pondusprisen 2023 går til Kjersti Synneva Moen for Grip den føkkings dagen. Det melder Strand forlag i en pressemelding. Prisen er på 150.000 kroner.

Kjersti Synneva Moen er fra Selbu, og flyttet i likhet med hovedpersonen i tegneserien hjemmefra for å gå på musikklinja på videregående skole i Stjørdal. Moen beskriver Grip den føkkings dagen som personlig, men ikke selvbiografisk.

– Jeg hadde bedragersyndrom da boka skulle i trykken, men perioden fra jeg sendte den fra meg til den kom fysisk tilbake fra trykkeriet var lang nok til at jeg kunne anerkjenne for meg selv at «jeg klarte det! Jeg laget fader meg en bok på 215 sider». Da føltes det enklere. Det var utrolig stort for meg da anmeldelsene kom, sier Moen i pressemeldingen.

«Grip den føkkings dagen er en til tider vemodig, men til syvende og sist optimistisk, historie om å miste seg selv i en av livets overgangsfaser», skrev Empirix’ kritiker Anna Kuljic om boken da den kom i mai.

– Et av mine største tegneidoler er Kjell Aukrust, og den største grunnen til at jeg aldri blir lei av hans historier er at humoren og melankolien går hånd i hånd. Jeg synes det er sånn livet er, ting kan være megadritt, trist, rart og morsomt på samme tid. Derfor tenker jeg at det gjerne kan være opp til leseren om man syns Grip den føkkings dagen er trist eller morsom, kanskje man leser den ulikt ut fra hvor man selv er i livet?, sier Moen videre.

Juryen for Pondusprisen 2023 har bestått av Pondus-skaper Frode Øverli, Pondus-redaktør Lasse Espe og forlegger Håkon Strand.

I jurybegrunnelsen skriver de: «Grip den føkkings dagen er en sår og morsom tegneserie om å flytte hjemmefra og få livet i trynet. Gjennom 215 underholdende sider tegner Kjersti Synneva Moen i en uttrykksfull og levende strek fram en helstøpt fortelling som, i motsetning til inspirasjonssitatene hovedpersonene gjør narr av, ikke tar noen snarveier.»

Moen var også gjest i podkasten Tegneserier, hvor hun snakket med Øystein Runde om boken og hvordan hun arbeider:

Hovedfoto: Adrian Nielsen

Empirix
Et nettbasert tegneserietidsskrift

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.