Plutselig var tidsånden snudd på hodet. I løpet av én måned har store deler av den vestlige verden fått noenlunde samme referanserammer, uansett om de driver med sosial distansering i USA, i Finland eller i Norge. Og siden vi alle bare sitter på internett nå uansett, kan det passe med en pause fra nyhetene og heller se hvordan tegneserieskapere tolker situasjonen.

Her er noen av høydepunktene:

Karstein Volle

Som så mange andre kjemper serieskaper Karstein Volle med hvordan best håndtere situasjonen vi alle befinner oss i. Resultatet har blitt en serie selvransakende dagbok-serier som spenner fra fasting til kunsterrollen og farens død.

Uventet rørende og emosjonell (skjønt mannen som nylig ga oss Livsgrisen åpenbart er en serieskaper å holde øye med), har serien truffet så mange på Facebook (og Instagram) at Volle nå planlegger en bok av serien i begrenset opplag. Ekstra pluss for den improviserende stilen som gir serien en følelse av umiddelbarhet.

Intet nytt fra hjemmefronten

Bergenske Therese G. Eide har truffet tidsånden, småbarnsforeldre og Empirix’ anmelder med Instagram-serien Intet nytt fra hjemmefronten. Eide har et friskt blikk på småbarnslivet (noe man gjerne må ha om man har tre barn hvorav to er tvillinger) og en humor som er avvæpnende og godt timet. Nevnte jeg at den er en av Norges morsomste – og beste?

Er det noe Norges småbarnsforeldre trenger etter en måned med hjemmeskole og -barnehage, er det at noen kan påpeke absurditeten i det hele. Serien er gjenkjennelig for alle som har barn, og med et ekstra gir inne nå som alle lever oppå hverandre hele døgnet.

View this post on Instagram

Dag 37 #hjemmeskole #koronadagbok #intetnyttfrahjemmefronten

A post shared by Hjemme Fronten (@intetnyttfrahjemmefronten) on

Simon Hanselmann

Simon Hanselmann har med seriene sine om Megg, Mogg & Owl klart å fange et helt eget mørke som spinner rundt forstedstomhet, narkotika, depresjon og svart humor. Persongalleriet gir ikke mening – her finner du blant annet en heks, en antropomorf ugle, en varulv, og en snakkende katt. Felles for dem alle er at du ikke ville hatt dem som venner.

Føljetonger på prestisjefulle nettsteder som Vice har ført til flere bokutgivelser på Fantagraphics, og senere i vår kommer den første norske samlingen Megahex på No Comprendo Press.

Ifølge Instagram-biografien sin er Hanselmann for tiden under karantene, og han bruker tiden på å stenge alle figurene sine inne under samme tak. Her fortsetter de som før å være utrolig kjipe med hverandre, mens Hanselmann tilsynelatende improviserer frem serien fra dag til dag.

Buster Keaton møter Requiem for a Dream – sjelden har advarselen «ikke for barn» vært mer på sin plass.

View this post on Instagram

CRISIS ZONE

A post shared by Simon Hanselmann (@simon.hanselmann) on

Mats Jonsson

Vår svenske venn ble sist sett på disse sidene da han laget denne strålende oppsummeringen av Oslo Comics Expo 2019 til oss. Den sosialt engasjerte tegneren lager faste serier for den svenske avisen Arbetet, hvor flere av de siste installasjonene har handlet om nettopp koronahverdagen. Her melder August Strindberg seg på debatten, mens denne ble tegnet for rundt en måned siden og fanger godt forvirringen vi alle følte i starten.

Jens K. Styve

Serien Dunce følger hovedpersonen, sønnen og hunden Brego som kommer seg gjennom dagene et sted oppe i Nord-Norge. Serien har inspirasjon fra klassiske amerikanske striper som Tommy og Tigern og Knøttene, men med en egen norsk vri og en strek som gjør den nokså uimotståelig.

Styve har lagt ut flere tidsaktuelle striper på Instagram, men vil du ha de blodferske (ikke alle handler om korona, det kan være fint med en pause eller tre i løpet av dagen) må du punge ut med en tier eller to i måneden på Patreon.

https://www.instagram.com/p/B-hd5aCDl2f/?igshid=lkg8fh9oopiz

Ida Larmo

Denne nevner jeg mest som en kuriositet, for jeg vet ikke helt om jeg forstår hva som foregår her. Men Ida Larmo, kvinnen bak fjorårets selvbiografiske Bow & Arrow, har laget noen episoder på Instagram om den litt-over-middelaldrende Tordis, som bor alene og prøver å unngå «kårrånna».

Selve kontoen presenteres som om den er Tordis’ egen. Det er pussig og sært, og kanskje er det noe for akkurat deg?

Bonus: Anders Kvammen

Anders Kvammen, som er brennaktuell med den selvbiografiske boken Jobb fra No Comprendo Press i løpet av våren, har ikke publisert så mange aktuelle tegneserier fra korona-Norge. Men akkurat denne er så fin at den må med på denne listen som en bonus:

Har du kommet over en annen favoritt? Del den i kommentarfeltet!

EN KOMMENTAR

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.