Det er en myte at bare menn lager tegneserier. Likevel er kvinnelige serieskapere mindre synlige i norske tegneserieutgivelser.

Dette går også på representasjonen løs. I 2015 kjørte Empirix Bechdel-testen på et helt års norske tegneserieutgivelser: Inneholder historien to kvinner som snakker sammen om noe annet enn en mann?

Resultatene var nedslående: 70 prosent av utgivelsene stod til stryk. (Om du synes testen er streng: Tenk på at stort sett alle historier inneholder to menn som snakker sammen om noe annet enn en kvinne.)

Siden den gangen har mye skjedd. I den nye antologien ÜberSuperhelt fra det bergensbaserte forlaget Überpress er syv av ni historier laget av kvinner. I tillegg har mannlige serieskapere som Kristoffer Lindseth – som selv tok opp Bechdel-testen i tegneserien Nattskygge – bestemt seg for å gjøre superhelten sin til kvinne i historien Den nye Nattskygge.

Det er ikke bare i Vest ting er i endring. På Østlandet står Ingrid Brubaker og Anja Dahle Øverbye bak Blokk forlag og antologien Byrjing. Fredrik Wandrup påpekte i Dagbladet at åtte av de tolv bidragsyterne var kvinner – i tillegg til begge redaktørene.

Under: Bilder fra lanseringen av ÜberSuperhelt på Outland i Bergen.

 

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.