Lene Ask vinner Årets tegneserie 2022 for den dokumentariske tegneserien O bli hos meg. Prisen ble delt ut under årets Oslo Comics Expo den 18. juni. Med prisen følger en pengepremie på 40.000 kroner.

Slik lyder hele juryens begrunnelse:

«Norge var et av landene med flest misjonærer i forhold til innbyggertallet, men hva skjedde med barna når foreldrene fikk sitt misjonskall? Flere tusen barn vokste opp adskilt fra sine foreldre og i denne tegneserien forteller Lene Ask deres historie. På mesterlig vis får Ask frem følelser og sterke historier gjennom tekst og illustrasjoner. Det er umulig å ikke bli berørt. O bli hos meg er et godt eksempel på tegneseriejournalistikk, der intervjuer og bilder flettes sømløst sammen til et viktig og tilgjengelig dokument over en lite kjent del av Norges historie.»

Lene Ask er født i 1974 og kommer fra Stavanger. Hun er utdannet fotograf ved Kunsthøgskolen i Bergen, men er mest kjent som tegneserieskaper og forfatter av barne- og ungdomsbøker. O bli hos meg er gitt ut av forlaget No Comprendo press.

Lene Ask O bli hos meg Årets tegneserie 2022
Tegneserien O bli hos meg er basert på intervjuer med norske misjonærbarn.

Lavmælt og nyansert

O bli hos meg er basert på intervjuer med voksne barn av norske misjonærer, som i lange perioder vokste opp alene mens foreldrene fulgte sitt misjonskall.

«En lavmælt og nyansert fortelling om barndom preget av omsorgssvikt og savn», skrev Empirix anmelder om tegneserien da den kom våren 2021.

I podkasten Tegneserier! snakker Lene Ask om inspirasjonen bak å lage tegneserien, og hvordan man lager tegneserie av en sårbar periode i et menneskes liv:

O bli hos meg er en tegneserie som følger naturlig fra Asks Kjære Rikard (2014), som dramatiserte brevvekslingen mellom åtte år gamle Rikard og misjonærforeldrene på slutten av 1800-tallet.

Delt ut for syvende gang

Prisen for Årets tegneserie blir delt ut av Grafill, Tegnerforbundet, Tronsmo bokhandel og Serieteket på Deichman Grünerløkka. Prisen ble opprettet i 2016, og deles ut for syvende gang i år.

Juryen består av Terje Thorsen fra Tronsmo bokhandel, Therese G. Eide fra Grafill, Fredrik Rysjedal fra Tegnerforbundet og Melina Edvardsen fra Serieteket på Deichman Grünerløkka.

Tidligere vinnere av prisen er:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.