Her på Empirix er vi for alle tradisjoner vi kan få til å handle om tegneserier. Her er fire bøker som passer perfekt mens gresskarene og godteriet flyr.

Uzumaki av Junji Ito

Mangaen Uzumaki forteller historien om en liten landsby i Japan som blir besatt av spiralmønstre. Det høres tullete og absurd ut, men Junji Ito har en unik evne til å vri og vende på snåle premisser til de er både skumle og groteske. Uzumaki er intet unntak.

Ito lager bøker på en måte som gjør det innviklet å forklare hva de handler om. Han tar utgangspunkt i en situasjon (i dette tilfellet en spiralforbannelse) og lager så mange historier han kan basert på det. Ved å ha en fast fortellerstemme som tilsynelatende bevitner det hele får han på snedig vis satt det hele inn i et lineært narrativ med en rød tråd. Han jobber på denne måten i både Gyo, Tomie og The Dissolving Classroom, men det er i Uzumaki han virkelig perfeksjonerer sin egen fortellerstil.

Gufne greier

Selve småhistoriene i Uzumaki tar utgangspunkt i alt fra sneglehus og springfjær til krøllete hår og virvelvinder. Ito tilfører ting som i seg selv ikke er skumle overnaturlige elementer, «body horror» og en solid mengde morbide tegninger for å frem det skremmende i enhver situasjon.

Hvorvidt Ito er Japans skrekkmester er sannelig ikke godt å si, men han kan jammen ikke være langt unna, for dette er gufne greier.

Liker du denne kan du nok også like: Gyo, The Dissolving Classroom og Fragments of Horror av samme forfatter.

Beautiful Darkness av Kerascoët og Fabien Vehlman

Beautiful Darkness er en salig blanding av de mer morbide eventyrene til Brødrene Grimm, Roald Dahls Bittesmåene, Fluenes Herre og Tommy og Tigern. Kerascoëts fantastisk vellagde akvareller supplerer Vehlmans velskrevne og grufulle manus til perfeksjon. Når man først har lest den vil man bare lese den igjen. Bokens tittel forklarer det best: dette er en vakker og mørk historie.

Når en liten jente dør, må de fysiske manifesteringene av personligheten hennes klare seg selv i skogens råe natur. Men det skal vise seg at de villeste vesenene i skogen er dem selv.

Usj og fysj

Kerascoëts små søte karakterer har en barnlig tilnærming til konsekvenstenkning. Det vil si at de ikke har en. Det er noe av det som er skremmende med denne historien. Ikke det forutsigbare «se hva desperate situasjoner gjør med mennesker»-premisset, men hva som skjer når de små vesenene simpelthen ikke bryr seg om hva som skjer med sin neste.

Beatutiful Darkness er i essens en overlevelseshistorie, men den føles likevel nyskapende. Den viser en effektiv grusomhet og morbiditet som til tider kan være nærmest uutholdelig. Den er fantastisk laget, utmerket skrevet og umulig å legge fra seg om man liker den typen ting.

Likte du denne vil du nok også like: Beauty av Kerascoet. Samme duo kommer ut med ny bok nå i november. Den heter Satanie og vi krysser fingrene for at den blir like god som denne.

Pim and Francie av Al Columbia

Al Columbia! For en fyr! Den lunefulle og tidvis umulige serieskaperen har i lengre tid torturert fans med en ekstremt sporadisk utgivelsesfrekvens. Han er beryktet for å nesten aldri fullføre ting han arbeider med. For noen uker siden skulle han ha en boksignering i New York – som han selvsagt avlyste. Arrangørene skrev på Instagram: «For å garantere en autentisk Al Columbia-signering avlyste han i siste liten».

Samtidig er det denne tilnærmingen til mediet som gjør Pim and Francie så utrolig forlokkende. Den er et lappeteppe av uferdige tegneserier, malerier og illustrasjoner som har ligget slengt rundt i huset hans i en årrekke. I 2009 fikk han samlet de fleste i en bok som kom i 2. opplag i år.

Kjøpe kniver, sier du?|

 

Columbias stil er åpenbart inspirert av animasjonsfilmene Fleischer Studios ga ut på 20-tallet, men det er langt ifra en kopi. Han har tilsynelatende tatt seg god tid, og gjort svært bevisste valg på hvordan karakterer og omgivelser skal se ut. På tross av at det meste er uferdig er det vanskelig å ikke dvele ved tegningene og ta alt inn over seg. Boken har en levende kvalitet som er smittende på leseren.

Utgangspunktet for boken kan ved første øyekast virke som en voldelig lekegrind hvor serieskaperen tøyer sine egne grenser for å se hvor mange av verdens grusomheter de to tittelkarakterene kan utsettes for. Den er nok ofte nettopp det, men bak den dystre fasaden finnes det en guffen, og merkelig nok hjertevarmende historie om et par som åpenbart ikke burde være sammen, og veien deres til å miste hverandre. Men den historien må man lete litt for å finne.

Uferdig, men likefullt fantastisk

Uavhengig av hvor mange knapper boken trykker på hos leseren vil den nok uansett for mange være nettopp det du trenger for å komme i den gysende halloweenstemningen. Om du er av typen som hater Halloween, burde du likevel lese den. For den god. Ekstremt god. Jeg er misunnelig på de som skal lese den for første gang.

Al Columbia har også tegneserier i blant annet: Smoke Signal #24, Smoke Signal #25 og Kramers Ergot #9.

My Favourite Thing is Monsters av Emil Ferris

My Favourite Thing is Monster er utvilsomt den mest omtalte boken i 2017. Allerede før den kom ut hadde levende legender som Chris Ware, Art Spiegelman og Alison Bechdel hoppet på «hype»-toget. Med god grunn.

Dette er en imponerende debut fra Emil Ferris, og det hun gjør med kulepenn og fargeblyant går langt over min egen fatteevne. Det er fantastisk vakkert tegnet, og herlig intrikate sideoppsett gjør det til en bok man virkelig må sette seg ned med. Og nyte.

Veldig pent!

Historien er like enkel som den er komplisert. Naboen til ti år gamle Karen har, i følge politiet, begått selvmord. Karen tror ikke på det, og setter seg som mål å løse mordgåten. Dette fører henne langt tilbake til naboens yngre dager i Polen, og frem til Karens egen samtid i Chicago på 60-tallet. Parallelt med å løsne opp i fletteverket som er naboens turbulente fortid får Karen selv føle på at hennes egen virkelighet er skjørere enn hun hadde trodd. Dette er et gripende, engasjerende og spennende krimdrama som er vel verdt å få med seg.

Fortsettelsen på denne fabelaktige historien kommer til neste år. Det betyr at du har god tid til å lese deg gjennom denne mammuten av en bok.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.