Prisen Årets tegneserie ble delt ut den tiende oktober under Oslo Comics Expo 2020. Med prisen følger en pengepremie på 30.000 kroner.

Hellenes vant prisen for utgivelsen Kebbelife – Burning Babe, som samler arbeider fra 2014 til 2018. Da boken ble gitt ut på No Comprendo Press satte Empirix seg ned med Hellenes for å bli litt kjent med den kreative reisen bak den noe mystiske selvbiografiske tegneserien. Du kan lese hele intervjuet her.

Tegning hentet fra Burning Babe.

Dette er juryens begrunnelse:

Vinneren av Årets tegneserie 2020 er en tegner som ikke er glad i regler, og heller ikke lar seg bekymre nevneverdig av det formelle men som behersker håndverket på en unik måte.

Fra sin helt egne posisjon ute i kulden skildrer hun de av oss som er inne i varmen med grovkornet gru – på en nydelig og oppløftende måte.

Streken er presis og klar samtidig som den er vill og full av råskap, hun utnytter et begrenset format til det fulle og kjører på, så brutalt at det blir sympatisk.

Virkeligheten blir skildret med så grovt korn og så outrert at den framtrer sterkere og i sin groteske form faktisk blir innbydende.

Hun besitter også en helt særegen timing som kommer suverent til sin rett i lengre serier.

I årets vinner kan man ane et, ikke nedadstigende, men nedadstrømmende slektskap med den nye sakligheten, blodårenes hvisken og kroppsåpningenes bønn.

Hun har tidsånden inne men besitter et satirisk outsiderblikk og besvarer en type aggresjon vi finner i politikken på en særdeles kontant måte vi ikke ser så mange andre steder.

Hun har finpusset galskapen gjennom et langvarig- og sikkert langtekkelig – arbeid. 

Årets vinner er en ekte original som står på et sted der bare hun står og som kan ta seg store friheter fordi hun er så nådeløst sjølutleverende. Hun er en av de mest morsomme og minst forfengelige kunstnerne vi har.

Hun er Mette Hellenes! 

Delt ut for femte gang

Prisen for Årets tegneserie ble delt ut for femte gang i år. Prisen deles ut av Serieteket – Deichman Grünerløkka, Grafill og Tronsmo bokhandel. Prisen skal deles ut til en norsk tegneserieskaper som har utmerket seg på et høyt faglig nivå, og som har produsert den beste norske tegneserien i perioden 1. april 2019 til 31. mars 2020.

Årets tegneserie skal bidra til å hedre og løfte fram god norsk tegneseriekunst, og prispengene er ment å hjelpe norske tegneserieskapere med å kunne lage tegneserier på heltid. I juryen sitter Inga Sætre (representant for Grafill), Terje Thorsen (Tronsmo bokhandel) og Berit Petersheim (Serieteket, Deichman Grünerløkka)

Tidligere vinnere av prisen er:

  • 2016 – Hundedagar av Anja Dahle Øverbye (Jippi Forlag).
  • 2017 – Grosz av Lars Fiske (No Comprendo Press).
  • 2018 – En som het av Kristoffer Kjølberg (No Comprendo Press).
  • 2019 – En frivillig død av Steffen Kverneland (No Comprendo Press).

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.