Anmeldelse

Mitt helteakademia
Kohei Horikoshi
Outland forlag, 2019

Av Marius Kittilsen Harper og Morten Harper

Etter suksess med reutgivelsen av Dragon Ball i tykke samlebøker, har butikkjeden Outlands forlag nå lansert nok en mangaserie. Mitt helteakademia er en nyere serie, med debut i det japanske mangamagasinet Weekly Shonen Jump i juni 2014, og er etter alt å dømme den mestselgende mangaserien utenfor Japan akkurat nå. Serien har også tatt spranget til både tegnefilm og dataspill.

Kohei Horikoshis serie har i 2019 tapetsert NPD Bookscans salgsliste for tegneseriebøker i USA, og den er også en bestselger i blant annet Frankrike og Tyskland. Attpåtil fikk den tidligere i år Harveyprisen til beste manga. I Japan kom i høst bok nummer 24 (Outlands utgave samler de tre første bøkene), og det ble kunngjort at det totale salget i hjemlandet hadde passert 24 millioner bøker. Et imponerende opplag, selv om det fortsatt er en vei å gå til de virkelige storselgerne Dragon Ball og One Piece med henholdsvis 300 og 450 millioner eksemplarer. 

Super-manga

Relativt sett er Mitt helteakademia mer populær i USA enn i hjemlandet. Den mest nærliggende forklaringen er at serien tilhører superheltsjangeren. Det er utypisk for japanske tegneserier, men plasserer den midt i den kommersielle amerikanske tradisjonen.   

At serien tilhører superheltsjangeren er utypisk for japanske tegneserier.

Seriens vri på supersjangeren er å utstyre nesten alle mennesker med superkrefter, men hovedpersonen Izuku Midoriya er født uten. Den unge gutten drømmer likevel om å bli superhelt.

Heldigvis ser superhelten All Might potensialet i ham, og Izuku begynner på en helteskole. Her strever han ikke bare med tidsklemma mellom helteøvelser og vanlige skoleoppgaver, superskurker er også en stadig trussel mot vennen All Might og skolen.

Snille og slemme

Jeg har lest all slags manga gjennom årene, enten den er laget for gutter eller jenter – forretningsmenn eller gravide kvinner, men merker at jeg er noen tiår unna målgruppen når jeg leser Mitt helteakademia. Derfor spurte jeg sønnen min Marius, som er ni år og uoffisiell trøndersk mester i Dragon Ball, om råd. Marius slukte Outlands 3-i-1-bok på under en uke. 

Morten: Likte du at Mitt helteakademia foregår på en skole, når du selv er skoleelev? 

Marius: Jeg synes det er middels bra at de er på en skole, men jeg likte at det er både snille og slemme personer på skolen i tegneserien.

Morten: Kunne du tenke deg å gå på helteskolen?

Marius: Ja. Det virker spennende, hadde vært gøy å være helt. Tjener man mange penger på å være helt?

Morten: Det tror jeg kan variere. Har det mye å si?

Marius: Det har ikke så veldig mye å si.

Farger er finere

Marius: Boken handler om slåssing og om å bli den beste superhelten. Den handler om helter og superkreftene som de kaller gunst. All Might gir superkrefter til Izuku, og det liker jeg. Jeg synes det er en bra bok som er spennende og morsom. Serien ligner veldig på Dragon Ball, med all slåssingen og jakten på å få krefter. Det er mange forskjellige helter, så boken er variert. Den er enkel å lese, og det går fort å lese sidene. Men Clash Royal (et dataspill, Mortens anm.) er bedre, fordi Clash Royal varer lenger. 

Serien er hektisk fortalt, og jeg opplever den som kaotisk.

Morten: Mitt helteakademia er dramatisk tegnet med overdrivelser både i personene og bildevinkler. Serien er hektisk fortalt, og jeg opplever den som kaotisk.

Marius: Tegningene er ikke så verst. Det hadde vært bedre hvis serien hadde hatt farger.

Morten: Japanske tegneserier har som regel ikke farger.

Marius: Det er ikke så veldig bra, farger er finere. Men jeg liker serien likevel. Tegningene er spennende.

Ganske gøy: terningkast seks

Marius: Serien blir jo litt spennende av at det er med onde figurer, men jeg synes ikke den er så veldig skummel. Favorittfiguren er ikke ond, det er All Might. Han er sterk og han er en helt.

Morten: Hvor gammel bør man være for å lese serien?

Marius: Fra 7 år og oppover – 8, 9, 10 år. 

Morten: Den norske boken er tre bind i ett. Er det fint at boken er så tykk?

Marius: Ja, så slipper jeg å kjøpe så mange bøker. Jeg håper det kommer flere bøker i serien, for dem vil jeg lese.

Morten: Hvis du skulle gi terningkast til Mitt helteakademia, der seks er best, hva ville det blitt?

Marius: Jeg tror den ville få seks. Det var en ganske gøy bok.

Morten Harper
Morten Harper (f. 1973) er jurist, tegneseriekritiker og forfatter av flere fagbøker, blant annet «Tegneseriens triangel» om serienes verdenshistorie. Han holder jevnlig foredrag og kurs om tegneserier.

2 KOMMENTARER

 1. Shonen er ment til aldersgruppen 12-18 år, fint å holde i minnet når man indirekte anbefaler serien til 7 åringer og opp. Hvis man leser serien opp så langt som den har kommet til Japan nå, så vil du nok ikke at 7 åringen din skal lese den serien her. Serien tar opp til tider ganske tunge temaer som jeg vil tro ikke en 7 åring trenger å bli utsatt for. Skal ikke spoile noe, men i de første tre bindene så kan man ikke sammenligne skurkene med de som kommer seinere, da kan nok hende gutten din synes det blir litt mer skummelt da når det kommer litt mer gørr og blod.

  Hilsen en som har både lest og sett serien på japansk.

 2. Takk for kommentaren.

  Aldersangivelser for en tegneserie eller et magasin er ingen eksakt vitenskap. Jeg er neppe den eneste av Empirix’ lesere og bidragsytere som i tenårene fikk fyr på tegneserielesingen gjennom såkalte «Serier for voksne».

  Japanerne er blant dem som har gått lengst i å rendyrke målgruppestyringen av magasinene. Generell målgruppe er kanskje 12-18 for Shonen, men en undersøkelse for noen år siden viste at over 60% av leserne av Weekly Shonen Jump var under 14 år.
  Det er heller ikke uvanlig at en serie om utgis over flere år «modnes» i takt med den opprinnelige lesergruppen, slik at den endrer noe karakter underveis og de første delene passer bedre for særlig unge lesere enn de siste delene.

  For ordens skyld er guttungen min, som det fremgår i teksten, ni år gammel (og ikke syv).

  I mine øyne er «Mitt helteakademia» en barneserie, men hvor gammel man bør være for å lese serien avhenger selvsagt både av den enkelte ungen og foreldrene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.