Tirsdag 5. juni ble det klart at Jaime Hernandez, den amerikanske serieskaperen kjent blant annet for Love and Rockets, likevel ikke blir å se på scenen under årets Oslo Comics Expo (OCX).

Hernandez, som blant annet også har laget årets festivalplakat og t-skjorte, skulle etter planen blitt intervjuet på scenen lørdag 9. juni. Serieskaperen måtte avlyse av personlige årsaker, opplyser OCX.

Tre uteblivninger på seks år

Det er ikke første gang den oslobaserte festivalen mister hovedgjesten sin. I 2013 var serieskaper Paul Pope headliner, men dukket ikke opp til sin egen programpost (da han senere på kvelden ankom festivalens avslutningsfest, ble han famøst slått av tidligere Empirix-redaktør Erle Marie Sørheim).

I 2016 var det Joan Cornellà som glimret med sitt fravær både under det planlagte sceneintervjuet og i teltet hvor serieskaperne signerer og selger utgivelsene sine.

ocx, Joan Cornellà, Oslo Comics Expo
Joan Cornellà ville ikke intervjues på scenen, og var vanskelig å finne på festivalområdet i 2016 (Arkivfoto).

Gjør grundigere research

– Jaime Hernandez har måttet melde avbud på grunn av sykdom i nær familie, og det har vi selvfølgelig full forståelse for, sier festivalsjef for OCX Berit Petersheim.

Hun sier at det å lage festival i bunn og grunn er å arbeide med mennesker, og at «ting skjer i livene deres og at folk er som de er». Hun trekker likevel frem Paul Pope som en spesielt dårlig opplevelse.

– At han var på festivalen, men ikke dukker opp til sin egen programpost, var selvfølgelig en enorm skuffelse for alle på festivalen, for de frivillige, og for meg personlig. Det var svært uprofesjonelt fra hans side. Situasjonen med Cornellà for to år siden tar vi dels på vår kappe, da det viste seg at han trakk seg fra avtalen vår på grunn av en språkbarriere, selv om han hadde bekreftet både intervju og signering per e-post, sier Petersheim.

Hun forteller at festivalen nå gjør grundigere research før de inviterer gjester.

Berit Petersheim, OCX
Festivalsjef for OCX, Berit Petersheim. (Arkivfoto)

Den fjerde vrange gjesten

OCX har skriftlige avtaler med alle gjester om hva som forventes av dem på festivalen. Om kontrakten brytes, får gjesten blant annet ikke honorar.

– Det er selvfølgelig kjipt at dette skjer i det hele tatt, men av alle de hundrevis av gjester vi har hatt på OCX de siste 11 årene, har det altså skjedd med kun to av dem, sier Petersheim.

I tillegg til de tre hovedgjestene som ingen fikk oppleve, må det nevnes at Lisa Hanawalt var hovedgjest på festivalen i 2017. Den gangen var det flere som reagerte på at sceneintervjuet med henne ble rundt av etter tjue minutter.

– Hun var mer innstilt på å snakke om tegningene og set-designet av tv-serien Bojack Horseman, enn politikken og budskapet. Det gikk utover lengden på intervjuet, sier Petersheim.

Oslo Comics Expo arrangeres i år på Deichman Hovedbibliotek i Oslo 7.-9. juni. Følg med på Empirix.no blant annet for en tegnet festivalrapport fra Ane Barstad Solvang.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.