– I den yngre delen av tegneseriemiljøet har det lenge vært snakket om at vi trenger en plattform hvor serieskapere kan utveksle tips og informasjon og søknads- og utstillingsfrister, sier serieskaper Ane Barstad Solvang.

I starten av oktober opprettet hun den lukkede gruppen Fagprat (Tegneserieskaping i Norge) på Facebook. I skrivende stund har gruppen over hundre medlemmer. Gruppen skal være et rom hvor serieskapere kan diskutere fag og organiseringsarbeid, og et sted for å dele slippfester og tegneseriekritikk, knytte bånd og skape et miljø.

– Seriefeltet er solidarisk. I gruppen bidrar etablerte kunstnere med tips og erfaringer blant annet om stipender og honorar, sier initiativtaker til Fagprat-gruppen, Ane Barstad Solvang.

Inspirert av Raptus-manifest

– Gruppen er lukket fordi det skal være mulig å ta opp spørsmål som ikke nødvendigvis arbeidsgiver skal ha innsyn i. Men alle som vil kan søke medlemskap, og vi sier ja til både profesjonelle og amatører, sier Solvang.

Hun ble inspirert til å opprette gruppen da hun leste Ola Olsen Lysgaards tegneserierapport fra Raptus 2019 på Empirix. Der skrev Lysgaard utfyllende om behovet for en plattform og bedre organisering for norske serieskapere.

Solvang synes det er rart det ikke har eksistert en slik side fra før. Hun viser til at billedkunstnere har flere lignende grupper hvor de kan dele erfaringer og ressurser.

– Et av spørsmålene som har blitt diskutert i Fagprat-gruppen er hvilken kunstnergruppe serieskapere skal søke som når de søker statens kunstnerstipend. Vi havner ofte mellom flere stoler, og i samråd med andre har man større mulighet til å posisjonere seg, sier Solvang.

Utdrag fra Ola Olsens Lysgaards Raptus-tegneserie. Les hele her!

– Kan stå sammen om lønnskrav

– Å lage tegneserier er relativt ensomt, så det er alltid kjekt å utveksle erfaringer. Det gir en følelse av samhold i et ellers fragmentert yrke, sier Anja Dahle Øverbye, som har engasjert seg i gruppen.

Serieskaper Anja Dahle Øverbye er en av serieskaperne som har engasjert seg på siden. Hun trekker frem nytten av å utveksle erfaringer med andre serieskapere, noe hun mener kan gi en følelse av samhold i et ellers fragmentert yrke. 

– Mange er interessert i å gjøre yrket så profesjonelt som mulig, spesielt når det kommer til betaling. For å få bra serier i Norge er folk avhengige av å tjene penger på det. Da er man avhengig av å utveksle erfaringer og føle at man står sammen om å kreve en OK lønn, sier hun.

Hun trekker også frem at det er fint å ha et fora hvor man kan spørre om konkret hjelp til andre ting man lurer på, som ikke nødvendigvis er så seriøse som lønn og yrkesrettigheter.

– Det som er fint med denne gruppen er at det er snakk om den utøvende siden av faget, og at det er et proft nivå, sier Øverbye.

Satser som krymper

Et av målene bak Fagprat er å oppnå et bredere nedslagsfelt for tegneserier i Norge. 

– Det er mange aviser som har kuttet i tegneseriene sine i det siste, samtidig som tegning og billedkunst dominerer sosiale platformer som Instagram. Vi har store muligheter digitalt som serieskapere om vi bare organiserer oss, sier Solvang.

En av tingene som diskuteres mye i gruppen, er spørsmål om betaling. Mange serieskapere opplever at betalingen for tegneseriesider i avisene har stått stille – eller gått ned – de siste 20 årene.

– Satsene avisene betaler for tegneserier er lavere enn for illustrasjoner, noe som vitner om manglende forståelse for hvor komplisert tegneseriefaget er. Lønnen må opp slik at vi som serieskapere kan gjøre et bedre arbeid og slippe å ta månedlige strøjobber for å få det til å gå rundt, sier Solvang.


Red. Anm.: Ane Barstad Solvang er bidragsyter på Empirix.no.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Legg inn din kommentar.
Fyll inn ditt navn her

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.